Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
astımın, boyutu, ruhsal

Astımın Ruhsal Boyutu

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astımın Ruhsal Boyutu

Astımın ruhsal boyutu
Astım krizinin ortaya çıkmasında ruhsal etkenlerin rolü artık kabul edilmiştir Ama alerjik görüntülerle kişilik özellikleri arasındaki ilişki günümüzde de aydınlatılamamıştır Bu alanda yapılmış bazı çalışmalar histerik ve dengesiz kişilerde daha fazla astım görüldüğünü ortaya koymuştur Daha yeni bazı çalışmalar astımı olan kişilerle sağlıklı kişiler arasında bazı kaorakter farklılıkları olduğunu doğrulamıştır Ama alerjik kişilerde ortaya konan kişilik bozuklukları olgudan olguya farklı olduğundan bunları bir tabloda topolamak ve ortak ruhsal özellikleri saptamak zordur Gene de bu değişik kişilikolerde ortak olan bazı noktalar vardır ve bunlar başlıca üç başlıkta özetlenebiolir:
? doymak bilmez bir açgözlülük hırslılık
? saldırganlık

? ruhsal çöküntü
Bu psikolojik özelliklerin bilinmesi hekim ile hasta arasında doğru bir ilişki kurulması ve başarılı bir tedavi olanağı açısından büyük önem taşır Astımlı hasta hekimden bir destek arar Hekim hastaya karşı güven verici ve ikna edioci bir tutum almalıdır
Ağır astım krizi geçiren ve bu nedenle hastanelerin reanimasyon servislerine kaldırılmaları gereken hastalar solunum tipine ve hastanın hastalığa karşı tuotumuna göre iki gruba ayrılırlar: İlk gruptaki hastalar astıma karşı büyük bir güçle savaşırlar tıkalı olan solunum yollan aracılığıyla en fazla havayı soluoyabilmek amacıyla büyük bir enerjiyle solurlar; ötekiler İse aksine boğulma (asfiksi) sendromuna hiç direnmezler Bu hastalar için soluma biçimi gerçek bîr ifade yöntemi oluşturur
Astmatik kişiler genellikle üyeleri arasında değişik bir ilişki olan aüelerden gelirler Bazen hasta aile üyelerinin kurbanıdır ve onların istemlerine uyar baozı durumlarda ise anne baba astımlı hastanın kurbanıdır Hasta başta annesi olmak üzere tüm aile üyelerini hastalığını kullanarak haorekete geçirir Bazı hastalar ise bulunduktan ortamın aşırı koruyucu ve otorioter annelerin kurbanı olabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com