'Kanserojen Yağ' Denetimde |
08-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
'Kanserojen Yağ' DenetimdeKanserojen madde içeren yağların kullanımının önüne geçebilmek için Malatya Tarım İl Müdürlüğü harekete geçti Pastane, lokanta ve yemekhane gibi kızartma işlemi yapılan işyerlerinde kızartma yağlarının fazla kullanılmasını önlemek amacıyla alınan cihazlarla etkin denetim yapılacağı belirtildi Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bundan sonraki denetim ve kontrollerde bu cihazlar kullanılacağından, kızartma yağı kullanan işletmelerin insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde üretim yapmaları sağlanacak Hem kendi işletmeleri hem de halk sağlığı açısından çok önemli olan kanserojen madde içeren yağların kullanımının önüne geçilecektir" denildi Kızartma yağlarıyla ilgili de şu bilgiler verildi: "Kızartma sırasında gıda maddesi ile kızartma yağı arasında aynı anda önemli miktarda ısı ile kütle iletimi olur Bu iletimler sonucunda hem gıdada hem de yağda bazı fiziksel ve kimyasal değişiklikler ortaya çıkar Kızartma yağlarında ortaya çıkan kimyasal değişiklikler polar madde düzeyi ile ölçülür Kızartma yağının çok yüksek ısıda defalarca kullanılması sonucu polar madde düzeyi yükselmektedir Türk Gıda Kodeksinin Kızartma Amacıyla Kullanılan Katı ve Sıvı Yağların Kontrol Kriterleri Tebliği gereği, pastane, lokanta, yemekhane gibi kızartma işlemi yapılan yerlerde, yağlarda polarizasyon ölçümü yapılmaktadır Bu tebliğ gereği polar madde oranının yüzde 25'ten az olması gerekmektedir Polar madde oranı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etki başlar" Kızartma yağlarının ölçümlerinde kullanılmak üzere, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Tarım İl Müdürlüğü'ne iki adet yağ ölçüm cihazı alındı iha |
|