![]() |
Diyabet Hastalığı Ve Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyabet Hastalığı Ve BeslenmeBeslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi Hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz sağlığınız için en ideal beslenme düzenini oluşturarak kan şekerinizi istenen hedeflerde tutmak şeker yükselmeleri(hiperglisemi) ve ani şeker düşmelerinin (hipoglisemi) olmamasını sağlamak ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanızı sağlayarak bu kiloda kalmanızı sağlamak ve bu sayede yaşam kalitenizi sağlığınızı olumsuz etkilemeden yükseltmek beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile gerçekleştirilebilir ![]() ![]() Düzenli Egzersiz Uygun fizik aktivite sağlık problemi olan veya olmayan herkesin sağlığı için iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışarak tıbbi kontrolden geçmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yürüyüş (yapabildiğiniz kadar tempolu) en uygun egzersizdir ![]() ![]() Yapılacak egzersize ve kan şekeri değerlerinize göre hipoglisemi yaşamamak için ek gıda almanız gerekebilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyabet Hastalığı Ve BeslenmeBugüne kadar sizlere karbonhidrat sayım yönteminden bahsetmeye ve detaylarını vermeye çalışmıştım ![]() Artık biraz daha detaya inmek gerekiyor ![]() Karbonhidrat sayım yönteminin amacı biz diyabetliler için çok önemli ![]() Öncelikle şunu bilmemiz lazım ![]() 1- Karbonhidrat içeren besinler (ekmek, tuzlu kurabiye, süt, yoğurt, patates, makarna, pirinç, çorba vb ![]() 2- Şeker ve şeker içeren besinler (toz şeker, kesme şeker, meyve suyu, şekerli kurabiye, bisküvi, reçel, pekmez, marmelat, şeker, çikolata, dondurma vb ![]() Karbonhidrat neden şekere dönüşür vücudumuzda? Karbonhidratın kimyasal sembolü ‘C’ dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca şeker ve şeker içeren besinler direkt C6H12O6 yani şeker oldukları için zaten direkt kana karışıp, kan şekerimizi yükseltirler ![]() İşte vücudumuzun bu çalışma prensibi sebebiyle biz diyabetliler eğer yedikleri yiyeceklerin karbonhidrat oranlarını hesaplarlarsa, insülinlerini ona göre yaparlar ve diyet listelerinde kısıtlama olmadan herşeyden yiyebilecek duruma gelebilirler ![]() Ancak yediklerimizin karbonhidrat oranlarını hesaplamak bu konuyu çözdüğümüz anlamına gelmemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyabet Hastalığı Ve BeslenmeBir önceki yazımda karbonhidrat sayım yöntemini öğrenme sürecinden bahsetmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle işe Emel Özer’in kitabını ve elektronik tartıyı internetten satın almakla başladım ![]() ![]() ![]() Yemek yemeden önce yemeğimi tartıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim İDF değerim yani insülin duyarlılık faktörüm; 1 ünite insülin kan şekerimi 40 mg / dL düşürüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|