Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çiğ, köftedeki, tehlike

Çiğ Köftedeki Tehlike

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çiğ Köftedeki Tehlike





Çiğ köftedeki büyük tehlike



Kurban kesimi ile meşgul olan kişiler ve kurban etlerini iyi pişmemiş olarak tüketenler büyük tehlike altında






Prof Dr Abdullah İnci, kurban kesimi ile meşgul olan kişilerin ve kurban etlerini iyi pişmemiş olarak tüketenlerin büyük tehlike altında olduklarını söyledi Çiğ etle temas edilmesi sırasında ya da çiğ etin yenilmesiyle bulaşan toxoplasmosisin merkezi sinir sistemine yerleşebilen bir parazit olduğunu belirten İnci, şu bilgileri verdi: ''Halk arasında düşüklerin nedeni olarak da bilinen bu parazit, insan dahil bütün memeli hayvanlar ve kanatlılarda görülebilir




Hastalık etkeni parazit, vücuttaki bütün hücrelere girebilir, eritrositler hariç bütün hücrelere yerleşebilir Tercihen de sinir hücrelerinde bulunurlar Merkezi sinir sisteminin ağır şekilde etkilenmesine yol açan bu patojen, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da göstermiştir ki, insanlardaki bazı sinirsel hastalıkların etiyolojisinde de yer almaktadır Son yıllarda yapılan çalışmalarda, şizofreninin etiyolojisinde, toxoplasmosisin rolü bilimsel olarak ispatlanmıştır''





Çiğ köfteye dikkat




Şizofrenik bir karakter sergileyen bireylerde ''toxoplasmosis'' yönünden pozitif olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurgulayan İnci, ''Bireysel şizofreninin toplumsal boyuttaki tehlikesi de gözardı edilmemelidir Bu nedenle, Anadolu'da geleneksel olarak tüketilen çiğ köftenin çağdaş ve bilimsel beslenmedeki yerinin sorgulanması gerektiğine inanıyor ve çağdaş Türk toplumunun beslenmesinin de çağdaş olması gerektiğini düşünüyorum Gelişmişlik seviyesine bilgi ve bilimin ışığında ulaşmış toplumlarda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da bu tür yanlışlardan vazgeçilmesi gerekir'' diye konuştu




'İnsanlardaki yaygınlığı yüzde 60' Prof Dr Abdullah İnci, yapılan bilimsel araştırmalara göre, geviş getiren hayvanlarda gizli toxoplasma enfeksiyonuna oldukça sık rastlanıldığını ve Türkiye'de etleri çok tüketilen bu hayvanlarda (koyunlarda) seropozitiflik oranının yüzde 50'lere yakın olduğunu belirtti Türkiye'nin bazı bölgelerinde toxoplasmosisin insanlardaki yaygınlığı ise yüzde 60'ların üzerindedir'' dedi




Bu kader değildir




Toxoplasmosisin bugün Türk toplumunun önündeki en büyük "paraziter zoonozlardan" birisi olduğunu vurgulayan İnci, şu bilgileri verdi: ''Bu, Türk toplumunun kaderi değildir Bu değiştirilebilir, düşürülebilir hatta tümüyle problem olmaktan çıkarılabilir Çünkü bu sorun, bireysel beslenme ve yeme alışkanlıklarıyla ilgilidir Bunlara bir disiplin getirilebilirse bu enfeksiyon da bir problem olmaktan çıkabilir Eti pişirerek yersek bu problem azalacaktır Hayvansal ürünlerin çiğ olarak tüketilmesi doğru değildir Paraziter zoonozlardan toxoplasmosisin insanlara bulaşmasında, bu beslenme alışkanlığı önemli bir tehlikedir




kaynak:habervaktim

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.