![]() |
Şapka Devrimi Yalanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şapka Devrimi YalanıAtatürkün pekçok fotoğrafında halkın şapka takmadığı ortada iken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CUMHURİYET devrimlerinden biri olan şapka devrimi, çıkarılan yasayla 25 Kasım 1925 günü yürürlüğe girmişti ![]() ![]() ![]() Ancak şeriatçı basın bu konuda yine celallendi! Bunlardan birinde dün, birinci sayfada şöyle bir başlık atılmıştı: ‘‘Atatürk'ün şapkasını takan yok ![]() Güya Atatürk ve onun devrimleriyle alay ediyorlardı! Ederler elbette ![]() ![]() Şapka devrimi, bunların sürekli işlediği ve her konuda olduğu gibi inanılmaz yalanlarla piyasa sürdüğü örneklerden sadece biridir ![]() * * * Şapka devrimi, Cumhuriyet devrimlerinden sadece biridir ve yobazların iddia ettiği gibi, insanlara şapka giymeyi emreden bir yanı yoktur ![]() Burada amaç, fes, sarık gibi dinsel başlıkları söküp atmaktır ve bu yapılmıştır ![]() ![]() Gelenekler uyarınca, o yıllarda sokakta başı açık gezmek, toplumda ayıp karşılanırdı ![]() ![]() Sokağa başı açık çıkılmazdı ![]() l- Fes ve sarık yasaklanmıştır ![]() ![]() 2- Ya da sokakta başın açık gezersin ![]() Hadise budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Dinci gazete dün bu konuda yaptığı habere, başka yalanlar da ekliyor ![]() ![]() Atıf'ın İstiklal Mahkemesi tarafından idam edildiği doğrudur ama olayın özü şudur: İskilipli Atıf Hoca bir din adamı ![]() ![]() 5 yıl hapis cezası alan Atıf, cezasını Sinop Cezaevi'nde tamamlayıp çıktı ![]() Milli Mücadele'de bastırdığı broşürlerde Yunan ordusu lehine, Kuvayı Milliye aleyhine ifadelerde bulundu ve gıyabında yargılanıp idam cezası aldı ![]() ![]() Şapka Kanunu çıktığında, yeniden bir broşür hazırlayıp insanları ayaklanmaya çağırdı ![]() ![]() Halkı kışkırttılar ![]() Gerçekten de, Şapka Kanunu sonrasında yurdun çeşitli yerlerinde küçük çaplı isyanlar çıktı ![]() ![]() ‘‘Şapka gavur icadıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum'da Divan-ı Harp kuruldu, sekiz isyancı idam edildi ![]() * * * İskilipli Atıf Hoca, Ankara İstiklal Mahkemesi'nde ‘‘Şapkayı bahane edip halkı isyana kışkırtmaktan’’ yargılandı ![]() Bu duruşmanın tutanakları bile kitap olarak yayınlandı ![]() Atıf'la birlikte aynı suçtan aynı mahkemede yargılanan Tahir-ül Mevlevi ve diğerleri niçin asılmadı? Bazıları niçin beraat etti? Bu sorulara yanıt veremezler ama İstiklal Mahkemeleri'ni ‘‘kasap dükkánı’’ olarak göstermeye kalkışırlar ![]() ![]() ![]() Yeni bir devlet kuruluyordu ![]() ![]() Mürteci takımı bu konuda da sürekli yalan yazar, İstiklal Mahkemeleri'nde yüz binlerce insanın idam edildiğini sık sık vurgular ![]() ![]() Resmi rakamlar ortada ![]() ![]() ![]() Manşetlerinde her gün ‘‘Allah, peygamber, türbanlı kızlar’’ diye yayın yapan şeriatçı basının yalanları bir değil ki! Hangisini yazacağız! Atatürk'ün şapkasını takan yokmuş! Ama itiraf edeyim, ben onların yerinde olsaydım, ben de böyle yayın yapardım ![]() ![]() ![]() Emin ÇÖLAŞAN (27/11/2001) |
![]() |
![]() |
|