Kanola Yağı Ve Kanser Riski... |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanola Yağı Ve Kanser Riski...Kanola yağı ve kanser riski Kanola yağı, kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır 2 Eylül 2008 12:57 Kanola yağı, kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir Kolza ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır Öldürücü zehiri olduğu için, böcekler onu yemezler Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola (kanola) ismi ile yayılmıştır Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinelarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır İkinci Cihan harbinden sonra, yenilebilir yağ yapımına yönelinmiş, 1950'li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmıştır Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler Yıllar gittikçe kötüye gidiyordu Kozla (kanola) yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupa'da 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kolza yağı kullanılmakta idi O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pek çok problemleri göstermiştir Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve tiroid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor, fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz Sağlıklı olmadığı için, yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız Bugün için bu yağdan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz Kaynak: http://enwikipedia org/wiki/ Canola http://wwwshirleys -wellness- cafecom/ canolahtm http://wwwaspartam eca/page_ oho3htm http://wwwfindheal ercom/glossary/ Cphp3 Canola Oil - Rape In A Different Guise By Maj Amal Kumar, The Wall Street Journal Article June 7,1995 Is Canola Oil Healthy? Canola Oil - Is It Safe? Evidence Points To BIG Trouble Canola - Canada's Oil Spill Onto The American Market Health Warning / CANOLA OIL CANOLA OIL - Danger Haldun Coşkun wwwiyilikguzellikcom |
|