|  | Süt Neden Taşar? |  | 
|  08-16-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Süt Neden Taşar?Sütün içinde birçok madde bulunur  Bunlar laktoz, yağ, mineraller ve proteindir  Fakat bunların dışında sütte aslında en çok bulunan madde sudur  Sütün içindeki yağda, kabaca gliserol ve yağ asitleri bulunur  Bu yağ asitlerinin yoğunluğu sütteki diğer maddelerden daha düşüktür  Süt içinde küçük kürecikler oluşturan katı yağ süt ısıtılmaya başlandıktan sonra yukarı doğru yükselmeye başlarlar  Yağın erime noktasına yakın bir değer olan 50° C’de süt üzerinde kabuksu bir katman oluştururlar  Bu sırada ısınan süt içinde buhar kabarcıkları oluşmaya başlar  Bu kabarcıklar da ısındıkça yukarı yönelirler ve sütün yüzeyine ulaştıklarında yağ küreciklerinin oluşturduğu katmanlar karşılaşırlar  Buhar kabarcıkları önce kabuğun altında birikmeye başlar  Fakat zamanla hem sayıları artar hem de burada birleşerek daha büyük kabarcıklar oluştururlar ve sonunda kabuğu ittirebilecek kadar yüksek bir basınç yaratırlar  Bu durumda süt taşar  Sütün ya da üzerinde kabuk oluşan çorba gibi diğer yiyecek ve içeceklerin taşmasını istemiyorsanız, onları ısıtırken başında bekleyip karıştırarak ve kabuk oluşumunu engelleyip taşmalarını önleyebilirsiniz   | 
|   | 
|  | 
|  |