|  | Çatalı Sol Elle Tutmanın Nedeni |  | 
|  08-16-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Çatalı Sol Elle Tutmanın NedeniResmi yemeklerdeki en sıkıcı durumlardan biri de budur  Sağ ellerini kullanan insanlar için sol elle çatala hükmetmeye çalışmak sıkıntı verir  Hele etin yanında, aynı tabakta pilav da varsa, sol eldeki çatalla pirinç tanelerini düşürmeden ağza ulaştırmak gerçekten alışkanlık ister  Bereket çorba kaşığı için böyle bir kural yok da sıcak çorbayı üstümüze başımıza dökmeden içebiliyoruz   Çatal - bıçak ile yeme adabımızı, kökeni saray ve asil sınıfına dayanan Avrupa kültüründen almışızdır  Her zaman rahat hareket etmeyi seven Amerikalılar ise bu görgü kuralına pek uymazlar  Eti sağ ellerindeki bıçakla kesip, ellerindeki çatal ile bıçağı takas ettikten sonra sağ ellerine aldıkları çatalla yerler   Yemekte eti kestikten sonra bıçağı masaya bırakarak çatalı soldan sağa alıp eti ağza götürmek, sonra çatalı sola, bıçağı tekrar sağ ele almak ve bu hareketi yemek boyunca tekrarlamak yemek yeme hızını düşürür  Yemeği yavaş yemek bazı toplumlarda yemeğe saygı ifadesi olarak görülürken, bazı toplumlarda ise bu davranış yemek adabı bakımından saygısızlık olarak karşılanır   Bir görüşe göre Amerikalıların çatalı tutuş şekillerinin ardında rahatlık değil alışkanlık yatıyor  1700'lü yılların ortalarına kadar Amerika çatalsız bir toplumdu  İnsanlar yemek yerken sadece bıçak ve kaşık kullanıyorlardı  Kaşık kesilen eti tutmaya yararken bıçak hem kesmeye hem de batırıp ağza götürmeye yarıyordu  Daha sonraları sofralardaki bıçakların uçları yuvarlaklaştı  Eti kestikten sonra kaşığı sağ ele alıp eti ağza götürmek alışkanlığı başladı  Çatal kullanılmaya başlanınca da aynı alışkanlık devam etti   Avrupalılar ise aradaki bu kaşık kademesini hiç yaşamadılar  Yemeği ağza götürmek bakımından doğrudan bıçaktan çatala geçtiler  Yemeğin temposunu düşürmek gibi bir görgü kuralları yoktu  Sağ elini kullanan bir insan için bıçağı sol elle ileri geri hareket ettirip eti kesmek zordu ama sol elle çatalı ete batırıp ağza götürmeye alışılabiliyordu  Asil sınıfının her zaman zorlayıcı ve gösterişe yönelik nezaket kuralları, çatal kullanımı halka yayılınca da devam etti   Avrupa'da ve oradan yayılan kültürlerde, yemek süresince çatalın sol, bıçağın sağ elde tutulması gelenek haline geldi  Avrupalılar çatalı ellerinde tutarlarken çatalın uçları yere bakar  Amerikalılar ise çatalı sağ elde uçları yukarı bakacak şekilde tutarlar   Yemekten sonra tatlı yenilirken çatalın sağ elde olması ise hiçbir kültürde görgüsüzlük anlamına gelmiyor   | 
|   | 
|  | 
|  |