![]() |
Tarihten Diyaloglar... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihten Diyaloglar...Sultan Alparslan 27 bin askeriyle bizans topraklarında ilerlerken, keşfe gönderdiği askerlerden biri huzuruna gelip telaşla: - 300 bin kişilik düşman ordusu bize doğru yaklaşıyor, der ![]() ![]() ![]() Alparslan hiç önemsemeyerek şöyle der: - Bizde onlara yaklaşıyoruz ![]() Churchill, avam kamarasında konuşurken, muhalif partiden bir kadın milletvekili, Churchill' e kızgın kızgın şöyle seslenir: - 'Eğer, karınız olsaydım, kahvenizin içine zehir karıştırırdım ![]() Churchill, oldukça sakin kadına döner ve lafı yapıştırır: 'Hanımefendi, eğer karım siz olsaydınız, o kahveyi seve seve içerdim ![]() Sokrates ve eşi bir türlü iyi geçinemezlermiş ![]() Bir gün eşi Sokrates'e veripveriştirmiş, ağzına geleni söylemiş ![]() ![]() - 'Bu kadar gök gürültüsünden sonra bir sağanak zaten bekliyordum'demiş ![]() Bernard Shaw ile Churchill hiç geçinemez ve sık sık birbirlerini iğnelermiş ![]() - 'Size iki kişilik davetiye gönderiyorum ![]() ![]() ![]() - 'Maalesef o gece başka bir yere söz verdiğim için oyununuzu seyretmeye gelemeyeceğim ![]() ![]() Bir gün Eflatun, talebelerinden birini kumar oynarken yakalamış veşiddetle azarlamış ![]() - 'İyi ama ben çok az bir paraya oynuyordum' diye itiraz edecekolunca Eflatun cevap vermiş: - 'Ben seni kaybettiğin para için değil, kaybettiğin zaman için azarlıyorum ![]() ![]() ![]() Sokrat Ölüme mahkum edildiğinde, eşi: - Haksız yere öldürülüyorsun, diye ağlamaya başlayınca, Sokrat: - Ne yani, demiş ![]() Dünya nimetlerine ehemmiyet vermeyen yaşayış ve felsefesiyle ünlüfilozof Diyojen, bir gün çok dar bir sokakta zenginliğinden başka hiçbirşeyi olmayan kibirli bir adamla karşılaşır ![]() geçmek mümkün değildir… Mağrur zengin, hor gördüğü filozofa: 'Benbir serserinin önünden kenara çekilmem' der ![]() - Ben çekilirim!! Bir şemsiye tamircisi, yazmış olduğu şiirleri incelemesi için Sheaksper' a gönderdiğinde, ünlü yazarın cevabı şu olur: Dostum siz şemsiye yapın, hep şemsiye yapın, sadece şemsiye yapın ![]() ![]() ![]() Meşhur bir filozofa: Servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz? diye sorulduğunda: Ona ulaşmak için eğilmek lazım da ondan, demiş ![]() Dostlarında biri, Fransız kralı XV ![]() ![]() Hiç kimsebudalalağı kabul etmeyeceğine göre, herkes böyle bir vergiyi seve seve öder ![]() Kral, alaylı alaylı gülerek: Hakikatten enteresan bir fikir, cevabını vermiş ![]() Bu buluşunuzakarşılık, sizi akıl vergisinden muaf tutuyorum ![]() Kulaklarının büyüklüğü ile ünlü Galile' ye hasımlarınından biri: - Efendim, demiş ![]() Galile: - Doğru, demiş ![]() Benim kulaklarım bir insan için biraz büyük ama,seninkiler bir eşek için fazla küçük sayılmaz mı? Fransa hükümet ricalinden biri Napolyon' un bir muharebede tenkide kalkışıp parmağını harita üzerinde gezdirerek: Önce şurasını almalıydınız, sonra buradan geçerek ötesini zapdetmeliydiniz, gibi fikirler belirtmeye başlayınca, Napolyon: - Evet, demiş ![]() ![]() Bir toplantıda bir genç M ![]() - Afedersiniz, siz veterinermisiniz? demiş ![]() M ![]() - Evet, biryeriniz mi ağrıyordu? İdam edilmek üzere olan bir mahkuma: - Diyeceğin bir şey var mı? diye sorduklarında: - Bu bana iyi bir ders oldu!! Yavuz Sultan Selim, birçok Osmanlı padişahı gibi sefere çıkacağı yerleri gizli tutarmış ![]() Bir sefer hazırlığında, vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ülkeyi sorunca, Yavuz ona: - Sen sır saklamayı bilir misin? diye sormuş ![]() - Evet hünkarım, bilirim dediğinde, Yavuz cevabı yapıştırmış: - Bende bilirim ![]() Bir filozofa sormuşlar: Şansa inanırmısınız? Filozof: Evet, yoksa sevmediğim insanların başarısını neyleaçıklardım Adamın biri Nazım Hikmet'e sakal bıraktığı için Maymuna Dönmüşsündemiş ![]() –İyi o zaman başka tarafa döneyimdemiş ve başka tarafa dönmüş ![]() Köylü, yeni dogan bir sipayi kucağına almis evine dönerken, iki ortaokul ögrencisi kendisine takılır ve: Hayrola amca, derler ![]() – Gittiginiz okula kaydını yaptıracağım ![]() Amerikalı iş adamı, Çinliyle alay ederek sormuş: Mezarlarınızakoyduğunuzpirinçleri, ölüleriniz ne zaman yiyecek? çinli, başını kaldırmadan cevap vermiş ![]() ![]() ![]() – Sizin ölüleriniz, koyduğunuz çiçekleri kokladığı zaman ![]() |
![]() |
![]() |
|