| Yalnızca Havuç Yenirse | 
|  | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 | Yalnızca Havuç YenirseEvet doğrudur  Hatta bu konuda çok ileri gidilirse ölüme yol açabilecek zehirlenmeler bile olabilir  Fakat havuçtan zehirlenme olayı o kadar azdır ki, patatesin yeşillenmiş kısmının yaratabileceği zehirlenmenin yanında değerlendirmeye bile alınmaz   Havuç, kökü yenilen otsu bir bitkidir  İlk olarak bundan 3 000 yıl kadar önce Orta Asya'da Afganistan dolaylarında yetiştirilmiş, buradan da Ortadoğu yoluyla dünyaya dağılmıştır  Aslı yol kenarlarında, kıraç yerlerde yetişen yabani havuçtur   İlk havuçların renklen turuncu değildi  Beyaz, pembe ve sarı idiler  Turuncu veya kırmızımsı havuçlar 1600'lü yıllarda Hollandalılar tarafından geliştirilmişlerdir  Günümüzde tüketilen havuçların hemen hemen tümü Hollanda kökenlidir  Beyaz ve sarı renkteki havuçlar yem olarak kullanılırlar   Çok besleyicidir  Çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir  İçinde yüzde 9 karbon hidrat ve karoten denilen boya maddesi bulunur  Bu boya maddesi, rengi san ve turuncu olan bütün meyve ve sebzelerde bulunur  Bunlar yenildiğinde vücudumuz karoteni A-vitaminine çevirir  Bir adet havuç vücudumuzun günlük A-vitamini ihtiyacının yüzde 220'sini karşılar   A pro-vitamini şeklinde havuçta bol miktarda bulunan karoten, sağlıklı büyümeye, derimizi ve saçlarımızı canlı tutmaya yarar, enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır, ayrıca geceleyin iyi görmeye yaradığı da ileri sürülüyor  Kandaki hemoglobin miktarını arttırarak kanın tazelenmesini sağlar  Kaynatılarak içilen suyu ishale iyi gelir  Karoten sadece havuçta değil kavunda ve balkabağında da vardır   Havuç çok miktarda yenildiğinde cildi turuncu renge çeviren de bu karoten denilen turuncu renkli boya maddeleri, yani pigmentlerdir  Aslında normal olarak yenildiğinde bir tesiri olmayan karoten çok miktarda yenilen havuç vasıtası ile aşırı alındığında cildin rengini de değiştirir ama bu geçicidir  Ancak ısrarla aşırı havuç yenilmesine devam edilirse ciddi sonuçları görülebilir   | 
|   | 
|  |