Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
edebiliriz, geçmişi, yok

Geçmişi Nasıl Yok Edebiliriz?

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Videodan kendim yazdım
Çalanlara duyrulurBaşka yerde yok baktım nettenAlıntıdır hani
Nereye açim bilemedim yav

Kuvvetli bir hükümdardı Hoang Ti, Çin'in ilk imparatoru Anibal'ın çağdaşı hani 6 krallığı yok edip beylikler sistemi sona erdiren hükümdar Çin seddini inşa ettiren büyük Hoang Ti

Hoang Ti bir gün en gözde kahinini çağırdı ve ona şöyle dedi:
"- İşte kahin ! Yaptıklarımı biliyorsun Ülkeyi nerden nereye getirdimBölünmüştük-birleştirdim, küçülmüştük-büyülttüm, sınırlarımız boyunca koca duvarlar ördürdüm,topraklarımızı güvence altına aldım Bunca felaketten sonra geleceğimiz daha da parlak olacak Ama geçmişOlduğu yerde duruyor O kötü hatıralar, Çin'in o lanetli geçmişi Korkarım ki, parlak bir geleceğe yürürken lekeli geçmişimiz tökezletecek bizi Söyle kahin geçmişi nasıl yok edebiliriz? "

Kahin bir an düşündü ve ardından cevap verdi:
"-Yüce hükümdarım,Çin'in bütün geçmişi tek bir kelimedir O kelimeyi yok etmedikçe geçmişi yok edemezsiniz ve o kelime kitaplarda saklıdır"

Bunun üzerine Hoang Ti ülkedeki bütün kitapların yakılmasını emretti Yakılan kitapların külleri, bir baştan bir başa imparatorluk topraklarının semalarında uçuştu aylar aylar boyunca toz kanatlı kelebekler gibi Bir gece yarısı Hoang Ti'ye geçmişe ait son hatıranında yok edildiği müjdelendiğinde; kahini tekrar çağırdı:
"- Çin'in bütün geçmişi tek bir kelimeydi öyle mi sevgili kahin? " dedi " İşte nihayet ben, o kelimeyi kazıyıp attım bu ülkeden"

Kahin:
"- Hayır hükümdarım" dedi "Kelime hala yaşıyor"

Kahinin bu sözleri Çin topraklarının tekrar yangın yerine dönmesi demekti Hoang Ti yine ferman üstüne ferman çıkarttı ve gökyüzü yakılan kitapların külleriyle tekrar griye boyandı birkez daha Ama Hoang Ti beklediği müjdeyi bir türlü alamadı Kahin her seferinde aynı şeyi söylüyordu, kelime hala yaşıyor! Ve bu böyle sürüp gitti

Aradan yıllar geçti

İmparator Hoang Ti ölüm döşeğindeydi artık Yakılmadık tek bir kitap, yıkılmadık tek bir kütüphane, yırtılmadık tek bir sayfa kalmamıştı koca ülkede

En gözde kahinini bir kez daha huzuruna çağırdı imaparator:
"- Biliyorum" dedi iniltili bir sesle "Müjdeli bir haber vermeyeceksin bana, biliyorumGeçmişi yok edemedim O melun kelime hala yaşıyor ama nasıl? "

Bu muammaya verebileceği bir cevabı yoktu Kahinin Boynunu kederle büktü ve sustu öylece Ve Hoang Ti yeniden sordu Tekrar ve tekrar sayıklar gibi Nasıl? Nasıl? Nasıl? Ertesi sabah ruhunu teslim ederken Hoang Ti'nin ağzından dökülen son fısıltı da aynıydı Nasıl?

Çin geleneklerine göre bir imparator öldüğünde cesedi soylu rahipler tarafından mumyalanır Derler ki, rahiplerin en genci mumyalama sırasında Hoang Ti'nin sırtında bir leke gördü İmparatorun sırtına dövme gibi kzaınmış bu leke bir kelimeydiUğruna bütün kitapların yakıldığı o kelime Çin'in bütün geçmişini içinde saklayan kelime Rahiplerin en genci kelimeyi tanıdı, ezberledi ve çoğalttı

Konfüçyüs'tü bu rahip Hani, "Geçmiş asla silinmez!" sözüyle şöhret bulmuş kahin

Geçmiş asla silinmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bir solukta okudum uykum gelmedi

Bu kitap yakmak keşke çinle sınır kalsaydı ama kalmadı sıçradı kısaca hatırlatıyım

Hıristiyanlığın ilk yıllarında Efes'te pek çok kitap "tuhaf ve acayip" olduğu için yakıldı

En ünlü yangınlardan biri İskenderiye Kitaplığı'nın MS 392 yılında yakılmasıydı

Ardından 5 yüzyılda Etrüsk'lerin dine ilişkin kitaplarının toplanması ve yakılması tarihe geçti

1233'te Maimonides'in "Şaşırtma Rehberi" isimli kitabı Güney Fransa'da yakıldı

1480 yılında Tomas Torwuemada Katolik olmayan kitapları, özellikle de Yahudileri'nin Talmut'unun yakılacağını duyurdu

1497'de Girolamo Savonarola'nın "Bonfire of the Vanities" adlı kitabı açık saçık, şehvet düşkünü bulunduğu için Boccaccio'nun ünlü Dekameron'u gibi yakıldı

Nazi'lerin iktidara yaklaştığı 30'lı yıllarda yoğunlaşacaktı Naziler pek çok Yahudi yazarın kitabını ya da diğer "dejenere" kitapları neredeyse bir tören ihtişamında yakıyordu Nazilerin 10 Mayıs 1933'de Berlin'de Opera Meydanı'nda yaktığı büyük ateş hafızalardan hiç kaybolmadı Humboldt Üniversitesi'nin ve Cinsel Bilimler Enstitüsü'nün içlerinde Thomas Mann, Erich Maria Remarque, Henrich Heine, Karl Marx ve HG Wells gibi yazarlara ait 20 bin kitap SA ve Nazi gençlik örgütleri tarafından coşkuyla yakıldı Bu büyük bir kampanyaya dönüştü ve ardından pek çok kentte kitaplar meydanlara toplanarak öğrenciler tarafından yakıldı

1948 yılında New York Binghamton'da, rahipler, öğretmenler ve ailelerinin gözetimindeki çocuklar yaklaşık 2 bin çizgi romanı dini gerekçelerle yaktılar

90'lı yılların ortasında Salman Rüşdi'nin İslam dünyasında büyük tepkilere neden olan "Şeytan Ayetleri" isimli kitabı İngiltere'deki kızgın kalabalıkların gösterilerinde toplu halde yakılıyordu

2001 yılında Mısır Kültür Bakanlığı şair Abu Nuwas'ın "erotik şiirlerini" içeren 6 bin kitabı radikal İslamcılardan gelen tepkilerle yaktı Batı dünyasında büyük bir dalga halinde yakılan kitaplardan biri de bestseller listelerinin üst sıralarındaki "Harry Potter" kitapları oldu Amerika'daki çeşitli kiliseler "şeytani" buldukları bu kitabın yakılmasını istedi ve çok sayıda kitap, fanatik kalabalıklar tarafından törenle yakıldı

Türkiye'de de kitap yakma genellikle "Askeri darbelerle" birlikte gelen bir faaliyet oldu Kitabı her zaman devlet yok etmedi Bazen insanlar da başları derde girmesin diye kitaplarını yakmak zorunda kalıyordu 12 Mart'ta özellikle İstanbul'un "ev ev aranması" sırasında pek çok kitap "suç unsuru" sayılabileceği için sahipleri tarafından sobalarda, bodrumlarda yakılmıştı 12 Eylül'deki askeri darbenin ardından da on binlerce kitap hem devlet tarafından, hem de sahipleri tarafından yakıldı 12 Eylül döneminde Milli Güvenlik Konseyi tarafından çıkarılan bir yasa ile "müsadere edilen kitapların" imhasına olanak tanınması kitap kıyımını doruğa çıkardı Ağırlıkla sol düşüncedeki on binlerce kitap yakılarak ya da SEKA'ya gönderilerek imha edildi

Birde, Isparta Sütçüler Kaymakamı Mustafa Aldemir'in Orhan Pamuk'un kitaplarının imhası için yayınladığı genelge vardı, işin bir boyutu ise bu kaymakamın ankara hukuk fakültesi mezunu olması, sanırım tarihe geçmek istiyordu kaymakam ama neyseki istediği olmadı ve kitaplar yakılmadı ama o ilçedede kamu kurum ve kuruluşlarında orhan pamuk'un yazdığı bir kitapta bulunamazdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com