![]() |
Geçmişi Nasıl Yok Edebiliriz? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geçmişi Nasıl Yok Edebiliriz?Videodan kendim yazdım Çalanlara duyrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nereye açim bilemedim yav ![]() ![]() ![]() Kuvvetli bir hükümdardı Hoang Ti, Çin'in ilk imparatoru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoang Ti bir gün en gözde kahinini çağırdı ve ona şöyle dedi: "- İşte kahin ! Yaptıklarımı biliyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahin bir an düşündü ve ardından cevap verdi: "-Yüce hükümdarım,Çin'in bütün geçmişi tek bir kelimedir ![]() Bunun üzerine Hoang Ti ülkedeki bütün kitapların yakılmasını emretti ![]() ![]() "- Çin'in bütün geçmişi tek bir kelimeydi öyle mi sevgili kahin? " dedi ![]() ![]() Kahin: "- Hayır hükümdarım" dedi ![]() ![]() Kahinin bu sözleri Çin topraklarının tekrar yangın yerine dönmesi demekti ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçti ![]() ![]() ![]() İmparator Hoang Ti ölüm döşeğindeydi artık ![]() ![]() En gözde kahinini bir kez daha huzuruna çağırdı imaparator: "- Biliyorum" dedi iniltili bir sesle ![]() ![]() ![]() Bu muammaya verebileceği bir cevabı yoktu Kahinin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çin geleneklerine göre bir imparator öldüğünde cesedi soylu rahipler tarafından mumyalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konfüçyüs'tü bu rahip ![]() ![]() Geçmiş asla silinmez ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Geçmişi Nasıl Yok Edebiliriz? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Geçmişi Nasıl Yok Edebiliriz?Bir solukta okudum uykum gelmedi ![]() Bu kitap yakmak keşke çinle sınır kalsaydı ama kalmadı sıçradı kısaca hatırlatıyım Hıristiyanlığın ilk yıllarında Efes'te pek çok kitap "tuhaf ve acayip" olduğu için yakıldı ![]() En ünlü yangınlardan biri İskenderiye Kitaplığı'nın M ![]() ![]() ![]() Ardından 5 ![]() ![]() 1233'te Maimonides'in "Şaşırtma Rehberi" isimli kitabı Güney Fransa'da yakıldı ![]() 1480 yılında Tomas Torwuemada Katolik olmayan kitapları, özellikle de Yahudileri'nin Talmut'unun yakılacağını duyurdu ![]() 1497'de Girolamo Savonarola'nın "Bonfire of the Vanities" adlı kitabı açık saçık, şehvet düşkünü bulunduğu için Boccaccio'nun ünlü Dekameron'u gibi yakıldı ![]() Nazi'lerin iktidara yaklaştığı 30'lı yıllarda yoğunlaşacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1948 yılında New York Binghamton'da, rahipler, öğretmenler ve ailelerinin gözetimindeki çocuklar yaklaşık 2 bin çizgi romanı dini gerekçelerle yaktılar ![]() 90'lı yılların ortasında Salman Rüşdi'nin İslam dünyasında büyük tepkilere neden olan "Şeytan Ayetleri" isimli kitabı İngiltere'deki kızgın kalabalıkların gösterilerinde toplu halde yakılıyordu ![]() 2001 yılında Mısır Kültür Bakanlığı şair Abu Nuwas'ın "erotik şiirlerini" içeren 6 bin kitabı radikal İslamcılardan gelen tepkilerle yaktı ![]() ![]() ![]() Türkiye'de de kitap yakma genellikle "Askeri darbelerle" birlikte gelen bir faaliyet oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birde, Isparta Sütçüler Kaymakamı Mustafa Aldemir'in Orhan Pamuk'un kitaplarının imhası için yayınladığı genelge vardı, işin bir boyutu ise bu kaymakamın ankara hukuk fakültesi mezunu olması, sanırım tarihe geçmek istiyordu kaymakam ama neyseki istediği olmadı ve kitaplar yakılmadı ama o ilçedede kamu kurum ve kuruluşlarında orhan pamuk'un yazdığı bir kitapta bulunamazdı ![]() |
![]() |
![]() |
|