|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
1921, antlaşmasının, mart, moskova, önemi |
![]() |
Moskova Antlaşmasının Önemi Nedir ( 16 Mart 1921) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Moskova Antlaşmasının Önemi Nedir ( 16 Mart 1921)Rusya Misak-ı Milliyi ve Türk Devletini tanıyan ilk Avrupa ülkesi olmuştur ![]() • Kars Ardahan Türkiye’de kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmzalanan Antlaşmaya Göre; 1 -Taraflardan birinin tanımadığı antlaşmayı diğeri de tanımayacak(Rusya Sevr’i tanımadığını kabul etmiş oldu) 2 -Sovyet Rusyakapitülasyonların kaldırılmasını kabul edecek (1774 küçük Kaynarca Antlaşmasıyla verilmişti;kapitülasyonları ilk kaldıran ülke olmuştur) 3 -Batum Gürcistan’da kalacak(Misak ı Milli içinde yer alan liman kenti Batum(TBMM’de 5 Batum milletvekili bulunuyordu)Sovyet Rusya ile ilişkilerin bozulmaması için Rusya’ya bağlı Gürcistan’a bırakılmış ve ilk kez Misak ı Milliden ödün verilmiştir ![]() ![]() 4 -Sovyet Rusya Misak ı Milliyi tanıyacak(Misak ı Milliyi tanıyan ilk batılı ülke) 5 -Sovyet Rusya bu antlaşmanın şartlarını kendisine bağlı olan Ermenistan Gürcistan ve Azerbaycan tarafından da kabul edilmesi için aracılık yapacak ![]() 6 -KarsArdahan ve Artvin Türkiye’ye kalacakNahcivan Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge olacak ![]() ![]() 7 -Moskova’da bulunan Afganistan temsilcileriyle TBMM arasında 1 Mart 1921’de dostluk ve kardeşlik antlaşması imzalandı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|