![]() |
Ekmek Hakkında Herşey |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmek Hakkında HerşeyEKMEĞİN TARİHÇESİ Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir ![]() ![]() Cilalı Taş Devrinde (Neolitik Çağ) Kestane, Meşe Palamudu gibi bazı bitkisel ürünlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, kızgın taşlar üzerinde ya da kül içerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MÖ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan üretilen ekmek tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hıristiyanlık ve Musevilikte olduğu gibi İslam Kültüründe de ekmeğin özel bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEK BİLGİLERİ Ekmek nasıl yapılır? Ekmek Ekmek, Buğday unu (Mısır, çavdar ve arpa gibi tahılların unlarıyla da ekmek yapılabilir ![]() ![]() ![]() Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde, beslenme açısından büyük öneme sahiptir ![]() ![]() Ülkemizde, kişi başına günde ortalama 450 gram ekmek tüketilmektedir ![]() Un Buğday unu, temizlenmiş ve tavlanmış buğdayın öğütülmesi ile elde edilen yarı işlenmiş bir gıdadır ![]() Un kalitesi, genellikle unun ve hamurun ölçülebilir nitelikteki fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri ile tahmin edilmektedir ![]() ![]() Unun kuvvetli oluşu, özellikle ekmekçilikte protein miktarı ve kalitesi ile ilgilidir ![]() ![]() Ekmeklik unlar öğütme işleminden hemen sonra kullanılmazlar ![]() ![]() ![]() Su Hamurda, diğer bileşenlerin karışmasını sağlayan, hamura arzu edilen akışkan yapıyı kazandıran mayalanmayı temin eden ve son ürün kalitesi üzerinde etkili olan bir bileşendir ![]() ![]() Tuz Genel anlamda sodyum ve klor elementlerinden ibaret beyaz kristal bir maddedir ![]() ![]() Ekmekçilikte kullanılan tuzda aranan başlıca özellikler şunlardır: Depolanması sırasında topaklaşmaya neden olmayacak granül bir yapıda olması ![]() Fiziksel olarak temiz, parlak ve beyaz olması ![]() Suda çözünürlüğünün yüksek olması ![]() Cu ve Fe minerallerini içermemesi ![]() Maya İlk ekmeğin üretimi ile ilgili bilgiler MÖ 4000 yıllarında, Babil’e kadar uzamasına rağmen, ilk mayalı ekmek üretiminin MÖ 1800 yıllarında eski Mısır’da, hamurun tesadüfen kendi haline bırakılmasıyla gerçekleştiği bilinmektedir ![]() Başta ekmek olmak üzere genellikle çeşitli fırın ürünlerinin üretiminde mayalanma, hamurda hacim artışı ve karbondioksitin varlığı ile ortaya çıkmaktadır ![]() Maya faaliyetinin en verimli olduğu sıcaklık 30-36 derece, bağıl nem %60-70'tir ![]() Ekmek yapım işlemleri Yoğurma Ekmek üretiminde ilk önemli işlem, hamuru oluşturmak üzere çeşitli maddelerin, karışımın (hamurun) her tarafına aynı elastikiyet ve yoğunluğu kazandıracak şekilde yoğrulmasıdır ![]() Fermantasyon Yoğurmadan sonra hamurun belli bir süre mayalanması (fermante edilmesi) gereklidir ![]() ![]() Hamur işleme Kazan fermantasyonu ile hamurun pişirilmesi arasındaki sürede, hamur şu işlemlerden geçer: Kesme –Yuvarlama – Ara fermantasyon – Şekil verme – Son fermantasyon --Bıçak atma Pişirme sonucu, hamur, sıcaklık yardımıyla kolayca hazmedilebilen aromatik bir ürüne (ekmeğe) dönüşür ![]() ![]() BESLENME ve EKMEK Başlangıçta da belirttiğimiz gibi ekmek, insan gıdalarının başında gelmektedir ![]() ![]() ![]() Ucuza malolması nedeniyle tüm dünyada dargelirliler tarafından daha fazla önem verilmekte ve daha fazla tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() Günlük, kişi başına tüketilen ekmek miktarı 150 ila 700 gr arasında değişmektedir ![]() ![]() ![]() Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ailelerde ekmek tüketimi, sosyo-ekonomik durumu iyi olan ailelerden daha yüksektir ![]() ![]() Bütün bunların yanında, kültür ve eğitim farklılıkları da ekmek tüketimini doğrudan etkilemekte ve farklılıklar oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam buğday unundan yapılan ekmeğin vitamin ve minarel içeriği, beyaz undan yapılan ekmeğe göre daha yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() Unutulmamalıdır ki ekmek, tek başına, yeterince enerji ihtiyacını pratik olarak karşılayamaz ![]() ![]() ![]() Esas yapısı selüloz, hemiselüloz, lignin gibi polisakaritlerden oluşan posa, sindirim devresinde enzimler tarafından sindirilemez ve bağırsaklarda belirli hacim oluşturarak hareketi sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posa değeri yüksek kepekli ekmek ve kuru baklagillerin, yetişkinlerdeki şeker hastalığının denetiminde de fayda sağladığı tesbit edilmiştir ![]() ![]() Özellikle buğday kepeği posasının, kan lipitlerinin yükselmesini de önlediği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kepek, vücut için gerekli çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri bağlıyarak bio yararlılıklarını azaltır ![]() ![]() ![]() Günümüzde en yaygın rahatsızlıklardan biri de hiç şüphesiz diş çürümesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tükrükteki bakterilerin nişastalı ortamda, şekerli ortama göre daha fazla organik asit ürettikleri bilinmektedir ![]() ![]() ![]() Aksine, esmer ekmekte fıtatin cariostatic (diş çürümesini önleme etkisi)olduğu tahmin edilmektedir ![]() ![]() Ekmeğin az bilinen özelliklerinden biri de, ekmek kabuğunun insanın mental ve fıziksel performansına olan etkisidir ![]() ![]() ![]() EKMEĞİN BAYATLAMASI Ekmek, depolanması sırasında tüketici kabulunun azalmasına neden olan bazı değişmelere maruz kalır ![]() ![]() ![]() Bayatlama sırasında ekmeğin fiziksel özelliklerinde birçok değişmeler meydana gelmektedir: a) Tad ve koku değişimi b) Sertliğin artması c) Ekmek içi ufalanmasının artması d) Ekmek içinin opaklığının artması e) Ekmek içinin su bağlama kapasitesinin azalması f) Ekmek içinden ekstrakte edilebilir çözünmüş nişasta miktarının azalması g) Nişastanın amilaz enzimine duyarlılığının azalması h) "Differential thermal analysis" teknikleriyle ölçülebilen ısısal özelliklerin değişmesi Bayatlama sırasında ekmek kabuğunda oluşan değişmeler, ekmek içinde olan değişmelerden belirgin olarak farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmeğin içinde oluşan değişmeler ise kabuk kısmının uğradığı değişmelere kıyasla çok daha karmaşıktır ![]() ![]() ![]() Belirli formülasyon ve işlem değişkenlerinin uygulanması ile bayatlama hızı az da olsa yavaşlatılabilinirse de, ekmeğin daha yumuşak olarak üretilebilmesi ve daha uzun süre taze olarak saklanabilmesi, temel olarak yüzey aktif maddelerinin kullanımı ile mümkün olmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekmek Hakkında Herşey |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmek Hakkında HerşeyNORMAL EKMEK İçindekiler Buğday unu, içme suyu, maya, tuz, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ![]() ORGANİK TAM BUĞDAY EKMEĞİ İçindekiler Organik Tam Buğday Unu, İçme suyu, Doğal ekşi hamur mayası, Naturel tuz(sodyum klorür) Organik Tam Buğday Ekmeği Organik Tarım: Üretimde sentetik kimyasal girdi kullanmadan organik tarım mevzuatında izin verilen girdilerin kullanımıyla yapılan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve nihai ürünü sertifikalı bir tarımsal üretim metodudur ![]() Günümüzde organik tarımla toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak mümkün olmaktadır ![]() Suni gübre ve tarım ilacı kullanılmayan topraklarda yetişen buğday taneleri uygun değirmenlerde un haline getirildikten sonra İstanbul Halk Ekmek fabrikasında hiçbir kimyasal katkı ve koruyucu kullanılmadan ekmek haline getirilmekte ve kraft ambalajlarla satışa sunulmaktadır ![]() Ekmeklerimizde kullanılan unlar tam buğday unu olduğu için vitamin ve mineral açısından zengindir ![]() Ekmeklerimizi özellikle buzdolabında saklamanızı ve ısıtarak tüketmenizi tavsiye ederiz ![]() Ekmeklerimiz organik metotlarla üretildiğinden çok daha lezzetli ve kalitelidir KEPEKLİ EKMEK İçindekiler Buğday unu, içme suyu, kepek, maya, tuz, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ![]() TUZSUZ EKMEK İçindekiler Tip 650 buğday unu, içme suyu, maya, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ![]() TOST EKMEĞİ İçindekiler Tostluk buğday unu, içme suyu, bitkisel sıvı yağ,şeker, maya, tuz, peynir altı suyu tozu, gluten, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() LIGHT EKMEK İçindekiler Buğday unu, içme suyu, kepek, maya, kavrulmuş malt unu, malt ekstrakt, gluten, buğday lifi, tuz, topraklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), şeker, emülgatör (mono ve digliseritlerin diasetil tartarik asit esterleri), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (L-askorbik asit), koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() KÖY EKMEĞİ İçindekiler Tam buğday unu, içme suyu, maya, tuz ve ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() HAMBURGER EKMEĞİ İçindekiler Tip 550 buğday unu, içme suyu, maya, bitkisel sıvı yağ, şeker, glikoz şurup, tuz, peynir altı suyu tozu, katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)], gluten, süt tozu ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() MISIR EKMEĞİ İçindekiler Mısır unu, içme suyu, tip 550 buğday unu, maya, tuz, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), antioksidan (askorbik asit), enzim (fungal alfa amilaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() ÇAVDARLI EKMEK İçindekiler Tip 550 buğday unu, içme suyu, çavdar unu, maya, malt unu, tuz, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), soya unu, şeker, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), antioksidan (askorbik asit), enzim (fungal alfa amilaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() YEDİTAHIL EKMEĞİ İçindekiler İçme suyu, tip 650 buğday unu, çavdar unu, yulaf ezmesi, buğday ezmesi, malt unu, maya, gluten, susam, tuz, dereotu, rezene, kimyon, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, laktik asit, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit), koruyucu (kalsiyum propiyonat), guargum ![]() AYÇEKİRDEKLİ EKMEĞİ Ay çekirdeği çok değerli bir besin maddesidir ![]() ![]() ![]() Ay çekirdeğinin içindeki besinler incelendiğinde, çekirdeği beslenmemize dahil etmemiz gerektiği ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçindekiler Tip 550 buğday unu, içme suyu, ayçekirdek içi, maya, tuz, malt unu, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit) ![]() ALMAN EKMEĞİ İçindekiler Tip 650 buğday unu, içme suyu, soya unu, maya, ayçekirdek içi, malt unu, tuz, susam, şeker, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit) ![]() PATATESLİ EKMEK İçindekiler Tip 650 buğday unu, içme suyu, patates unu, maya, tuz, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz)] antioksidan (askorbik asit) ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() SOYALI EKMEK İçindekiler Tip 650 buğday unu, içme suyu, yağsız soya unu, maya, tuz, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() Glutensiz Karışım / Ekmek İçindekiler İçme suyu, buğday nişastası, mısır nişastası, şeker, maya, bitkisel sıvı yağ, pektin, kabartma tozu, guargum, tuz, kalsiyum klorür, antioksidan (askorbik asit), üzüm sirkesi ![]() GRİSSİNİ İçindekiler Tip 550 buğday unu, içme suyu, bitkisel sıvı yağ, maya, şeker, tuz, malt ekstrakt, gluten, emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), enzim (alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit) ![]() DAYANIKLI EKMEK İçindekiler Tip 650 buğday unu, içme suyu, ekmek hamur mayası, ayçiçek yağı, toz şeker, soya unu, gıda sanayi tuzu, ekmek katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), enzim (fungal hemiselulaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() LİGHT KEPEKLİ EKMEK İçindekiler Buğday unu, İçme suyu, buğday kepeği, Ekmek hamur mayası, gluten, Gıda sanayi tuzu, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), Şeker, Enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), Antioksidan (askorbik asit)], üzüm sirkesi ![]() RUŞEYMLİ EKMEK Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir ![]() ![]() ![]() İçindekiler Buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, gluten, ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, sirke, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) SANDVİÇ EKMEĞİ İçindekiler Tip 550 buğday unu, içme suyu, maya, bitkisel sıvı yağ, şeker, glikoz şurup, tuz, peynir altı suyu tozu, katkı maddesi [emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), soya unu, topaklanmayı önleyici (kalsiyum karbonat), enzim (fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)], gluten, süt tozu ve koruyucu (kalsiyum propiyonat) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekmek Hakkında Herşey |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ekmek Hakkında HerşeyEKMEK KAVURMASI Malzeme • 1 adet bayat ekmek • 125 gram margarin • 1 çay bardağı su Hazırlanışı Bayat ekmek parçaları lokma büyüklüğünde doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALACUŞ Malzeme • 1 adet bayat ekmek • Yarım paket margarin • 3 bardak su • 250 gram yoğurt • 1 baş kuru soğan Hazırlanışı Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SİRON Malzeme • 1 adet bayat pide • Yarım paket margarin • 1 bardak su • 2 su bardağı yoğurt Hazırlanışı Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAYAT EKMEK KÖFTESİ Malzeme • 1 adet bayat ekmek • Yarım kalıp sert peynir • 2 baş soğan • 3 adet yumurta • 1 kahve fincanı zeytinyağı • 1 çorba kaşığı pul biber • Un veya galeta tozu Hazırlanışı Su serpilmek suretiyle nemlendirilmiş ve ufalanmış bayat ekmek, peynir ve soğan rendesi, üç yumurta ve diğer malzemelerle birlikte köfte olacak şekilde iyice yoğrulur ![]() ![]() ![]() ELMA PÜRELİ TURTA Malzeme • 150 gram margarin • 1 bayat ekmek • 5,5 yemek kaşığı şeker • 4 çay kaşığı tarçın • 1 kg elma • Yarım çay bardağı su • 3 karanfil • Yarım limon • 1 bardak süt • 1 poşet krem şanti Hazırlanışı Ekmekler çok ince ufalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEKLİ PUDİNG Malzeme • 1 bayat ekmek • 250 gram frenk üzümü • Yarım kilo böğürtlen • 1,5 çay bardağı şeker • 1 çay kaşığı vanilya • 1 yemek kaşığı limon suyu Hazırlanışı Ekmeğin kabukları temizlendikten sonra yarısı 1 cm kalınlığında dilimlere ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FÜME BALIK MUS Malzeme • 1 adet bayat ekmek • 200 gram füme alabalık filetosu • 1 çay bardağı sebze suyu • 2 yaprak jelatin • Yarım salatalık • Kıyılmış dereotu • Yarım limon • Tuz, karabiber ve zencefil Hazırlanışı Ekmeğin kabukları temizlenerek dilimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta yarım limonun kabuğu rendelenir ve suyu sıkılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İNCİR VE BALLI EKMEK TURTASI Malzeme • 2,5 su bardağı süt • 1 adet bayat ekmek • 8 adet kuru incir • 4 adet yumurta • 3 çorba kaşığı tereyağı • 3 çorba kaşığı bal Hazırlanışı Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERİKLİ VE TARÇINLI EKMEK TURTASI Malzeme • 1,5 bayat ekmek • 500 gram kuru siyah erik • 1 su bardağı toz şeker • 6 yumurta sarısı • 3 yumurta akı • 1 su bardağı tereyağı • Yarım su bardağı elma sirkesi • 1 çorba kaşığı tarçın • Kalıbı unlamak için un ve sıvı yağ • 1 çimdik tuz Hazırlanışı Erikler, yarım saat suda bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜZÜMLÜ EKMEK TATLISI Malzeme • 1 büyük salkım kara üzüm • 100 gram bayat ekmek • 1 kahve fincanı un • Yarım su bardağı toz şeker • 3 adet yumurta • 1,5 bardak süt • 1 çorba kaşığı tereyağı • 2 çorba kaşığı pudra şekeri • 1 çimdik tuz Hazırlanışı Üzüm ayıklanıp yıkanır ve taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİKOLATALI VE EKMEKLİ KEK Malzeme • 2 bardak süt • 3 çorba kaşığı kakao • 3 su bardağı bayat ekmek içi • 2 kahve fincanı toz şeker • Yarım su bardağı kuru üzüm • 1 küçük sütlü çikolata • Yarım su bardağı badem • 2 adet yumurta • 1 tatlı kaşığı tereyağı • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri Hazırlanışı Ekmek ufalanıp ılık sütle yumuşaması için biraz bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAYAT EKMEK PUDİNGİ Malzeme • 2 su bardağı süt • 3 adet yumurta • 2 yumurta sarısı • 1 bayat ekmek • 2 kahve fincanı tereyağı • 2 çorba kaşığı kuru üzüm • 1 çay bardağı toz şeker • Yarım limon kabuğu rendesi • Tuz Hazırlanışı Tereyağı hafifçe eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAŞHAŞLI EKMEK PUDİNGİ Malzeme • 1 adet bayat kepek ekmeği • 2 adet büyük armut • 1 su bardağı süt • 1,5 çay kaşığı haşhaş • Yarım su bardağı toz şeker • 2 adet yumurta • 1 yumurta sarısı • 1 çay bardağı un • 1 çorba kaşığı tereyağı • Hamur mayası Hazırlanışı Küçük küçük doğranmış ekmek sıcak sütte ıslatılarak robot ya da çatalla ezilip krema haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZLU EKMEK PUDİNGİ Malzeme • Yarım bayat ekmek • 3 adet muz • 1 su bardağı şam fıstığı • 1 kahve fincanı süt • 6 çorba kaşığı toz şeker • 1 yumurta sarısı • Yarım su bardağı un • 1 çay kaşığı vanilya • 3,5 çorba kaşığı tereyağı Hazırlanışı Ekmek minik minik parçalanarak bir kaseye konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SOĞAN ÇORBASI Malzeme • 1 kilo Soğan • 200 gr ![]() • 1 çorba kaşığı un • 1 çorba kaşığı tuz • 10 su bardağı et suyu (2 litre) • 8 dilim 4x4 kızarmış ekmek • 8 kaşık rendelenmiş gravyer • Baharat Hazırlanışı Soğanları piyaz gibi doğrayınız ve tencereye yağı koyup eriterek soğanları ilave ediniz ![]() Orta ateşte karıştırarak yakmadan 5 dakika kavurunuz ![]() Sonra unu ilave edip bir kere karıştırarak tuzunu, et suyunu ve baharatı ilave edip ağır ağır kaynatarak 30 dakika pişiriniz ![]() Çorbayı sıcak olarak arzu ettiğiniz zaman kaselere boşaltıp üzerlerine birer dilim kızartılmış ekmek ve birer çorba kaşığı gravyer ekleyip ![]() ![]() KARNIBAHAR SALATASI Malzeme • "Taratorlu" • Malzemeler: • 1 orta baş karnabahar • ½ limon suyu • Tuz • Taratoru • 50 gr ![]() • 1 dilim bayat ekmek • 1 kahve fincanı zeytinyağı • ½ kahve fincanı limon suyu • Tuz • Kırmızıbiber • ½ diş sarmısak Hazırlanışı Karnabaharı yıkayın, koçan kısmını kestikten sonra, tuz, limon suyu katılmış kaynar suda 20 dakikada haşlayın ![]() ![]() Küçük parçalara ayırıp bir tabağa yerleştirin ![]() ![]() Not: Bakınız taratorun yapılışı ![]() ŞİŞ KÖFTE (PİDELİ YOĞURTLU) Malzeme • 750 gr ![]() • 2 dilim bayat ekmek içi • 2 orta boy soğan • 2-3 yemek kaşığı su • 1 yumurta • 2-3 yemek kaşığı sıv • Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon (arzu edilen ölçüde) Garnitür İçin • adet orta boy kebap pidesi • 4 adet yemek kaşığı tereyağı • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber • 1 bardak et suyu • Sivribiber, domates, 750 gr ![]() ![]() Hazırlanışı Köfte hamurunu "şiş köfte" de olduğu gibi yoğurup hazırlayın ![]() Pideleri önce yağlayın, sonra da iki parmak genişliğinde kare biçiminde doğrayın ![]() ![]() ![]() Köfte hamurunu yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEYNİRLİ KETE Hamur Malzeme • 4 ½ su bardağı un • ¼ paket margarin • ¾ su bardağı süt • 1 çay kaşığı tuz • ¾ dolu çorba kaşığı kuru maya (yaş maya 12 gr ![]() • 1 2/3 tatlı kaşığı toz şeker • 1 çay bardağı ılık süt • 1 adet yumurta sarısı İç Malzeme • 250 gr ![]() • 1 adet yumurta • 1 demet maydanoz Hazırlanışı Ev ekmeğinde anlatılan yöntemle hamuru hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde beklettikten sonra 7-8 parçaya ayırıp 3 mm kalınlığında açın ![]() ![]() Hamurları yağlanmış tepsiye alın ve 30 dakika dinlendirin, daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürerek 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin, üzerini süslemek amacıyla çörek otuda serpebilirsiniz ![]() ŞİŞ KÖFTE Malzeme • 750 gr ![]() • 3 dilim bayat ekmek içi • 2 orta boy soğan • 2 - 3 yemek kaşığı su • 1 yumurta • Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon (arzu edilen ölçüde) • 2 yemek kaşığı sıvı yağ Hazırlanışı Ekmekleri suyla ıslatın ![]() ![]() ![]() Yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() BAYAT EKMEK TATLISI Malzeme • 5-6 dilim bayat ekmek içleri • 2 su bardağı toz şeker • 1 kaşık margarin • 3 adet yumurta • 2 su bardağı süt • 1 adet limon kabuğu rendesi • 1 paket vanilya Hazırlanışı Şekerden iki kaşık ayırıp, kalanı ile kıvamlı şurubu hazırlayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük yağlanmış tepsiye karışımı koyup, yayınız ![]() ![]() ![]() Fırından çıkarıp, üzerine ılık şurubu dökünüz ![]() ![]() Not: Bayat ekmekleri değerlendirmek için güzel bir tatlıdır ![]() TARATOR (1) Malzeme • 100 gr ![]() • 1 kalın dilim bayat ekmek • 2 diş sarmısak • 1 kahve fincanı limon suyu veya sirke • ¾ bardak su • ½ çay kaşığı tuz • ½ çay kaşığı kırmızıbiber Hazırlanışı Islatılmış ekmek içiyle cevizi et makinesinden bir iki kere geçirin ![]() ![]() ![]() ![]() TARATOR (2) Malzeme • 100 gr ![]() • 2 ince dilim bayat ekmek içi • 1 çay bardağı zeytinyağı • 1 kahve fincanı limon suyu • 2 diş sarmısak • ½ çay kaşığı tuz Hazırlanışı Bademleri sıcak suya atıp kabuklarını çıkartın ![]() ![]() Islatılıp suyu sıkılmış ekmekleri katın, tekrar dövün ![]() ![]() ![]() NOT: Taratoru kızartılmış midye, haşlanmış sebzelerle servis yapın ![]() BADEMLİ EKMEK DİLİMLERİ Malzeme • 4 adet yuvarlak küçük bayat ekmek • 1/4 kutu krema • 2 adet yumurta • 3 çorba kaşığı tereyağı • 50 gr ![]() • 2 çorba kaşığı bal Hazırlanışı Ekmekleri dilimleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETLİ SOĞAN DOLMASI Malzeme • 8 adet orta boy soğan • 250 gr ![]() • 2 dilim bayat ekmek içi • 1 adet yumurta • 1 kaşık margarin • Tuz • Karabiber Hazırlanışı Soğanları soyup yıkayınız ![]() ![]() ![]() Soğanların içlerini birkaç kat çıkarıp, hazırladığnız içleri doldurunuz ![]() ![]() ![]() Sıcak olarak servis yapınız ![]() KIYMALI SAC BÖREĞİ Malzeme • 3 su bardağı un • 1 bayat ekmek (ıslanmış, sıkılmış) • 1 çay bardağı su • Tuz • İç için • 200 gr ![]() • 2 soğan (küçük doğranmış) • Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber • 6 dal maydanoz • 1 kahve fincanı zeytinyağı Hazırlanışı Un, bayat ekmek, su, tuz ile hamur yapılır ![]() ![]() İçin Hazırlanması Zeytinyağı ile kıyma kavrulur ![]() ![]() Açılan hamurların içine iç konur ![]() ![]() ![]() SIKMA Malzeme • 1 kilo un • 1 bayat ekmek (ıslanmış, sıkılmış) • Tuz • 1 su bardağı su • İç için • Yarım kilo peynir • 3 soğan (ince, halka doğranmış) • Kırmızıbiber • 2 yemek kaşığı tereyağ • 1 demet maydanoz (ince kıyılmış) Hazırlanışı Un, bayat ekmek, tuz, su ile bir hamur yapılır ![]() ![]() İçi'nin Hazırlanışı Soğan tereyağı ile kavrulur, soğutulur ![]() ![]() ![]() ![]() TARAMA (EKMEKLİ) Malzeme • 250 gr ![]() • 150 gr ![]() • 200 gr ![]() • 1 kahve fincanı limon suyu • 1 çay kaşığı kırmızıbiber • ½ demet maydanoz Hazırlanışı Havyarı porselen bir kaseye koyun, süt veya suyla ıslatılmış ekmek içini katın ![]() ![]() ![]() ![]() Taramayı bir salata tabağına alın, üzerini maydanozla süsleyin MANTARLI EKMEK KIZARTMASI Malzeme • 200 gr ![]() • 2 3 adet ançüez filetosu • 1-2 diş sarmısak • 1/2 limon suyu • 2-3 adet domates • 1 kaşık margarin • 1 çay bardağı zeytinyağı • 6 dilim bayat ekmek içi • Tuz • Karabiber Hazırlanışı Mantarları yıkayıp, ince dilimlere kesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mantarları, domates rendesini de katıp, tuz, biber koyup, mantarlar suyunu çekinceye kadar kavurunuz ![]() ![]() ![]() Sıcak olarak servis yapınız ![]() KANDİL SİMİDİ Malzeme • 4 1/2 su bardağı un • 1 1/5 dolu çorba kaşığı kuru (yaş maya 20 gr ![]() • 1 paket magarin • 2 adet yumurta • 1/2 çay kaşığı mahlep • 1 1/2 tatlı kaşığı tuz • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri • 2/3 kahve fincanı ılık su veya süt • 1 adet yumurta sarısı Hazırlanışı Ev ekmeğinde anlatılan yöntemle özlü bir mayalı hamur hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra fitillere ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() Susamlanacak hamurları önce şekerli suya sonra da susamın içine daldırın ve her tarafının susamla kaplanmasını sağlayın ![]() Yağlanmış tepsiye dizerek mayalanmak üzere 25-30 dakika dinlendirdikten sonra 200 derecede ısıtılmış fırında yakalaşık 15-20 dakika pişirin ![]() EKMEKLİ OMLET Malzeme • 4 dilim bayat ekmek • 8 adet yumurta • Tuz • Muskat • Tereyağı • 2 adet domates • 2,5 su bardağı süt Hazırlanışı Bayat ekmekleri küp şeklinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMSİLİ EKMEK Malzeme • 12 dilim bayat ekmek • 3 sert domates • 12 ince dilim çerkez peyniri • 6 iri kalamat zeytini • 6 salamura hamsi • 4 -5 yemek kaşığı zeytinyağı • 2 diş sarmısak (dövülmüş) • Tuz • Biber • Bir tutam dereotu Hazırlanışı Ekmek dilimlerine önce sarmısak, sonra zeytinyağı sürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKMEKLİ KREP Malzeme • 4 dilim bayat ekmek • 1,5 su bardağı süt • 4 adet yumurta • 2,5 çay bardağı un • 4 çorba kaşığı bal • Tereyağı Hazırlanışı Ekmekleri ufalayın, üzerine süt döküp ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ISPANAKLI EKMEK Malzeme • 1 paket tost ekmeği • 1 kg ![]() • Kare burger peyniri (ekmek adedi kadar) • 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri • 200 gr ![]() • 1,5 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için) • 1 tatlı kaşığı karbonat • Beşamel sos için • 3 çorba kaşığı tereyağı • 3 su bardağı un • 2,5 su bardağı süt • Tuz Karabiber Hazırlanışı Ispanak yapraklarını yıkadıktan sonra iri doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAVUKLU SANDVİÇ Malzeme • 8 adet tavuk bonfile • 8 dilim kaşar peyniri • 8 dilim bayat ekmek • 4 dilim marul yaprağı • 2 adet domates • 3 çorba kaşığı mayonez • Tuz • Karabiber Hazırlanışı Marul yapraklarını yıkadıktan sonra ince kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TALI TUZLU MAYALI EKMEKL Malzeme • 1 ![]() • 100 gr ![]() • 100 gr ![]() • 100 gr ![]() • 100 gr ![]() • 100 gr ![]() • 1 su bardağı kızılsık suyu • 3 tatlı kaşığı tuz • 2 su bardağı su • 2 ![]() • 2 paket kuru maya • 1,8 kg ![]() • 1/2 litre su Hazırlanışı 1 ![]() çavdar, buğday, keten tohumu, kepek, kuru üzüm, kızılcık suyu ve tuzu karıştırın ![]() ![]() 2 ![]() suyu birinci günün malzemesi içine katın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: İki aşamalı olarak hazırlanan bu ekmeğin bir gün önceden ön hazırlığını yapmak gerekiyor ![]() SARIMSAKLI EKMEK Malzeme • 4 su bardağı un • Bir buçuk su bardağı süt • 2 çorba kaşığı margarin • 30 gram yaş maya • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi • 2 çay kaşığı sarmısak tozu • 1 çay kaşığı tuz • Üzerine • 1 yumurtanın sarısı • Çörek otu Hazırlanışı Sütü geniş bir tencerede ısıtın mayayı küçük parçalar halinde süte ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETLİ EKMEK Hamur Malzemesi • 2/3 çorba kaşığı kuru (10 gr ![]() • 1 1/4 su bardağı ılık su • 1 çay kaşığı tuz • 1/2 çay kaşığı toz şeker • 1 çorba kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı • Üç su bardağı un İç Malzemesi • 2 çorba kaşığı sıvı yağ • 1/2 su bardağı dolma fıstığı • 2 adet orta boy kuşbaşı doğranmış soğan • 900 gr ![]() • 2 orta boy domates • 5-6 adet yeşil biber • 1/2 demet maydanoz • 1 adet limon suyu • 1 1/2 çay kaşığı tuz • 1/2 çay kaşığı kırmızıbiber Hazırlanışı Ev ekmeğinde anlatılan yöntemle hamuru hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra 6 eşit parçaya bölün, her birini merdane ile düzleştirin ve ortasına kıymalı içten koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Etli İçin Hazırlanışı Yağı orta ateşle kızdırın, içine fıstık ve soğanları koyun, fıstıkları kahverengi oluncaya kadar pişirin ![]() ![]() ![]() BÖĞÜRTLENLİ EKMEK Malzeme • 50 gr ![]() • 1/2 litre süt • 1,5 kilo un • 1/2 tatlı kaşığı tuz, 100 gr ![]() İç İçin • 5 çorba kaşığı tereyağı • 2 çorba kaşığı şeker • 300 gr ![]() • 2 çorba kaşığı kıyılmış badem • 2 limon kabuğu rendesi Süslemek İçin • çırpılmış yumurta kavrulmuş badem • pudra şekeri Hazırlanışı Mayayı bir kaba alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOLDURULMUŞ AY ÇÖREĞİ Malzeme • 30 gr ![]() • 1 bardak su • 1/2 tatlı kaşığı şeker • 5 çorba kaşığı tereyağı • 1 tatlı kaşığı tuz • 1 adet yumurta • 1/2 kg ![]() İç Malzeme • 150 gr ![]() • 18 adet zeytin Üzeri İçin • çırpılmış yumurta • susam Hazırlanışı Mayayı bir kaba alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZENCEFİLLİ EKMEK Malzeme • 125 ml ![]() • 250 gr ![]() • 1 çimdik tuz • 2 su bardağı un • 1 paket kabartma tozu • Yarım tatlı kaşığı tarçın • Yarım tatlı kaşığı toz zencefil • 6 - 7 kakule • 2 adet karanfil • Kalıbı yağlamak için yağ Hazırlanışı Sütü bir çimdik tuzla beraber ısıtın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşçının önerisi: Kalıp 20-22 cm ![]() ![]() SALAM VE PEYNİRSİZ MAYALI EKMEK Malzeme • Yaklaşık 2 su bardağı un • 1 tutam tuz • 50 gr ![]() • 1 su bardağı küp şeklinde kesilmiş salam • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Hazırlanışı Una tuzu ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu ekmeği mayalı yapmak istiyorsanız: Sütü hafifçe ısıtın içinde 15 gr ![]() ![]() KEPEKLİ CEVİZLİ EKMEK Malzeme • 3 su bardağı kepek unu • 1,5 su bardağı beyaz un • 40 gr ![]() • 1 su bardağı iyi dövülmüş ceviz • 2 çay kaşığı tuz • 1,5 su bardağı su • 2 çorba kaşığı sıvı yağ • 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi • 2 çorba kaşığı kepek unu Hazırlanışı Mayayı 1,5 su bardağı ılık suda eritin, kepek ununu beyaz unu ve tuzu kuru bir zemin alın, unun ortasını havuz gibi açıp suda erimiş mayayı, iri dövülmüş cevizi ve sıvı koyun, malzemeleri karıştırıp yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEYAZ EKMEK Malzeme • 25 gr ![]() • 1 tatlı kaşığı şeker • 1 su bardağı sıcak su • 3 su bardağı beyaz un • 2 çay kaşığı tuz 25 gram tereyağı • çırpılmış yumurta • susam Hazırlanışı Mayayı şekerli suda eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAVUÇ BAGETLER Malzeme • 1,5 çay bardağı kepekli un • 2,5 su bardağı esmer un • 20 gr ![]() • 2 çay kaşığı malt ektresi • 3,5 çay bardağı havuç suyu • 1,5 çay kaşığı tuz • 1/4 çay kaşığı kişniş • 2 ince rendelenmiş havuç Hazırlanışı Çukur bir kap içinde iki cins unu karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kıymalı kır pidesi Malzeme • 5 ![]() • 1 ![]() • 1/4 paket margarin • 1/3 kahve fincanı zeytinyağı • 1 adet yumurta • 2 çay kaşığı tuz • 3/4 dolu çorba kaşığı kuru maya • 3/4 tatlı kaşığı toz şeker • 1/2 çay bardağı ılık süt • 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için) İç malzemeleri • 250 gr ![]() • 1 adet orta boy domates • Tuz, Karabiber, Kırmızıbiber, Sivri biber Hazırlanışı Ev ekmeğinde anlatılan yöntemle hamuru hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde beklettikten sonra yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp 3 mm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEYNİRLİ TAÇ EKMEK Malzeme • 2 su bardağı çavdar unu • 3 çay bardağı esmer un • 10 gr ![]() • 2 çay kaşığı malt ekstresi • 4 çay bardağı su • 1,5 çay kaşığı tuz • 1 çay kaşığı anason • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu • 200 gr ![]() • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi Hazırlanışı Çukur bir kapta unları karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAYALI PUF Malzeme • 300 gr ![]() • 1 bardak su • 2 çay kaşığı tuz • 2 çorba kaşığı kuru maya • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker • 1/2 çay bardağı ılık su Hazırlanışı Ev ekmeğinde anlatılan yöntemle hamuru hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde bekletin ve iyice unlanmış bir tezgahın üzerinde ceviz büyüklüğünde kopardığınız hamur parçalarını değişik şekiller vererek kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|