![]() |
Madem Ki Ölümün Önüne Geçilmez.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Madem Ki Ölümün Önüne Geçilmez..Madem ki Ölümün Önüne Geçilmez Madem ki Ölümün Önüne Geçilmez Ne Zaman Gelirse Gelsin ![]() ![]() ![]() Sokrates’e, “Otuz Zalimler seni ölüme mahkûm ettiler” dedikleri zaman, “doğa da onları” demiş ![]() “Bütün dertlerin bittiği yere gideceğiz” diye dertlenmek ne budalalık! Nasıl doğuşumuz bizim için her şeyin doğuşu olduysa, ölümümüz de her şeyin ölümü olacak ![]() ![]() ![]() ![]() Başımıza bir kez gelen şey büyük bir dert sayılamaz ![]() ![]() Aristo, Hypanis ırmağının suları üstünde bir tek gün yaşayan küçük hayvanlar bulunduğunu söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu dünyaya nasıl geldiyseniz, öylece çıkıp gidin ![]() ![]() ![]() “Inter se mortales mutua viviunt Et quasi oursores vitae lampada tradunt ![]() “İnsanlar yaşatarak yaşar birbirini Ve hayat meşalesini, birbirine devreder koşucular gibi ![]() Hayat bir işinize yaramadıysa, boşu boşuna geçtiyse, onu yitirmekten ne korkuyorsunuz? Daha yaşayıp da ne yapacaksınız? Sizin hatırınız için evrenin bu güzel düzenini değiştirecek değilim ya? Ölmek, yaratılışınızın koşuludur, ölüm sizin mayanızdadır: Ondan kaçmak, kendi kendinizden kaçmaktır ![]() ![]() ![]() “Prima, Quae vkam dedit, hora carpsit ![]() ‘Bize verdiği hayatı kemirmeye başlar ilk saatimiz ![]() “Nascentes morimur, finisque ab origine pendet ![]() “Doğumla ölüm başlar, son günümüz ilkinin sonucudur ![]() Yaşadığımız her an, hayattan eksilmiş, harcanmış bir andır ![]() Ömrünüzün her günkü işi, ölüm evini kurmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Cur non ut plenus vitae conviva recedis? Cur amplius addere quaeris Rursum quod pereat male, et ingratum occidat omne ![]() “Niçin hayat sofrasından, karnı doymuş bir çağrılı gibi kalkıp gidemiyorsun? Niçin günlerine, yine sefalet içinde yaşanacak; yine boşuna geçip gidecek başka günler katmak istiyorsun? Hayat kendiliğinden ne iyi, ne kötüdür: Ona iyiliği, kötülüğü katan sizsiniz ![]() Bir gün yaşadıysanız, her şeyi görmüş sayılırsınız ![]() ![]() ![]() ![]() “Non alium videre patres: Aliumve nepotes Aspicient ![]() “Babalarınız başka türlüsünü görmedi: Torunlarınız başka türlüsünü görmeyecek ![]() Benim komedyam, bütün perdeleri ve sahneleriyle, nihayet bir yılda oynanır, biter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Versamur ibidem atque insumus usque ![]() “İnsan kendini saran çemberin içinde döner durur ![]() “Atque in se sua per vestigia volvitur annus ![]() “Yıl hep kendi izleri üstünde dolanır ![]() Dünyayı size bırakıp gidenler gibi, siz de başkalarına bırakıp gidin ![]() ![]() ![]() ![]() “Licet, quod vis vivendo vincere secla, Mors aeterna tamen nihlominus illa manebit ![]() “Kaç yüzyıl yaşarsanız yaşayın, Ölüm yine sonsuz olacaktır ![]() Zaten ben sizi öyle bir hale koyacağım ki, artık hiçbir acı duymayacaksınız ![]() “In vera nescis nullum fore morto alium te ![]() Qui possit vivus tibi te i;agere peremptum, stansque jacentem ![]() “Bilmiyor musunuz ki; öldükten sonra başka bir benliğiniz sağ kalıp sizin ölümünüze yanmayacak, ölünüzün başucunda durup ağlamayacak?” Bu doymadığınız hayatı artık aramaz olacaksınız: “Nec sibi enim quisquam tum se vitamque requirit ![]() Nec desiderium nostri nos afficit ullum ![]() “O zaman ne hayatı ararız; ne de kendimizi; Varlığımızdan hiçbir şeye özlemimiz kalmaz ![]() Hiçten daha az bir şey olsaydı, ölüm hiçten daha az korkulacak bir şeydir denebilirdi: “Mufto mortem minus ad nos esse putandum Si minus esse potest quam quod nihil esse videmus ![]() “Ölüm size ne sağken kötülük eder, ne ölüyken; sağken etmez, çünkü hayattasınız; ölüyken etmez, çünkü hayatta değilsiniz ![]() Hiç kimse yaşamından önce ölmüş sayılmaz; çünkü sizden arta kalan zaman da, sizden önceki zaman gibi sizin değildir: Ondan da bir şey yitirmiş olmuyorsunuz ![]() “Respice enim quam nil ad nos ante acta vetutas Temporis aeterni fuerit ![]() “Bizden önce geçmiş zamanları düşün Bizim için onlar yokmuş gibidir ![]() Hayatınız nerede biterse, orada tamam olmuştur ![]() ![]() ![]() “Omnia te vita perfuncta sequentur ![]() “Ömrün bitince, her şey de seninle yok olacak ![]() Herkes aynı akışın içinde sürüklenmiyor mu? Sizinle birlikte yaşlanmayan bir şey var mı? Sizin öldüğünüz anda binlerce insan, binlerce hayvan, binlerce başka varlık daha ölmüyor mu? Madem geri dönemezsiniz, niçin kaçınıyorsunuz? Birçok insanın ölmekle, dertlerinden kurtulduğunu görmüşsünüzdür ama kimsenin ölmekle daha kötü olduğunu gördünüz mü? Kendi görmediğiniz, başkasından da duymadığınız bir şeye kötü demek ne büyük saflık! Niçin benden ve kaderden yakınıyorsunuz? Size kötülük mü ediyorum ben? Siz mi beni yöneteceksiniz, ben mi sizi? Öldüğünüz zaman yaşınızı doldurmamış da olsanız, hayatınızı doldurmuş oluyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm olmasaydı sizi ondan yoksun ettim diye bana lanet edecektiniz ![]() ![]() İlk bilgeniz olan Thales’e, yaşamakla ölmenin bir olduğunu öğrettim ![]() ![]() Su, hava, toprak, ateş ve benim bu yapımın diğer bütün öğeleri hem yaşamanıza hem ölmenize yol açarlar ![]() ![]() ![]() İşte doğa anamızın bize verdiği güzel öğütler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Michel Eyquem de Montaigne |
![]() |
![]() |
|