Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alimi, islâm, razi

İslam Alimi Razi

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslam Alimi Razi

islam bilginleri arasında adı sıkça anılan RAZİ kimdir?

o çok övünülen islam bilgininin dinler hakkıjndaki fikirleri nelerdir?

islam alimi razi neden zındıklıkla suçlandı?

kendisi aslında DEİZME yakın fikirlerinden ve dini görüşlerinden dolayı mı suçlandı?

İslâm Felsefesine Giriş- ProfDr Mehmet Bayraktar-Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

tarafından yayınlanan islamda felsefe tarihi adlı kitaptan kısa bir alıntı yapıyorum

Razi’nin zındıklıkla suçlanmasına asıl sebep, yukarıda gördüğümüz felsefi fikirleri değil, onun deizmi ve din görüşüdür Allah’ın varlığını tanımak, iyi ve kötüyü ayırdetmek için dinlere ve peygamberlere ihtiyaç yoktur, bu konularda akıl yeterlidir, der Dinler ve peygamberler birbirlerini yalanlamışlardır Onların tek ortak noktası Allah’tan bahsetmiş olmalarıdır Din ve peygamberlik hakkındaki menfi görüşlerini “Hiyelu’l-Mütenebbin”, “Mehariku’l-Enbiya” ve “Nakzu’l-Edyan” adlı eserlerinde ifade etmişti Şu cümleleri onun bu konudaki görüşlerini özetler mahiyettedir: “Bütün insanlar yaratılıştan eşittir Peygamberlerin hiç bir akIi ve ruhi üstünlükleri yoktur Mucizeler birer vakıa değil, efsanedir; tek olan ezeli hakikate aykırıdır Savaşların çıkmasına ve insanlığın mahvolmasına dinler sebep olmaktadır Din adamları felsefi düşüncenin ve ilmi araştırmaların en büyük düşmanı ve engelidirler Filozofların eserleri, insanlık için mukaddes kitaplardan daha çok faydalıdır Dine bağlı olmanın sebepleri, taklit, alışkanlık, ananecilik, tembellik, baskı ve hadiselerin meydana getirdiği korkudur(13)

Razi’ye ait olduğu bildirilen bu görüşlerin, Aydınlanma çağının Didero ve Voltaire gibi materyalist ve hümanist yazarlarının öncüsü olduğu kadar günümüz marksistlerinin, din ve inançların korkudan doğduğunu söyleyen ve bu bağlamda natüralizmin kurucusu sayılan Max Müller’in de öncüsüdür Bu fikirlere sahip olmada ya daha önceki Ravendi gibi dehrilerden, ya da Ravendi gibi Razi de kendisiyle arkadaşlığı olan ve Hind dinleri uzmanı olan İranşehri’nin eserlerinden veya İslam yazarlarının lX ve X yüzyıllarda genel olarak Berahime diye isimlendirdikleri bir Hind mezhebinden etkilenmiş olabilir Çünkü Berahime, Allah’ın peygamberler ve vahy göndermesinin tamamen gereksiz olduğunu öğretiyordu

aman tengrim yoksa islamda aydınlanma islamdan uzaklaşan alimler sayesinde mi oldu?

devamı gelecek

Alıntı Yaparak Cevapla

İslam Alimi Razi

Eski 08-17-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

İslam Alimi Razi

"Dünya ileri gidiyordu, her şey çok mükemmeldi, ortalığa barış hakimdi ama, İslamiyet gelince bozuldu bu ortam, kaosa meyletti"

Di mi benjamin?

Tabi tabi cevat abi!"

Biliniz ki ben, ilim aşığıydım, doğru olsun yanlış olsun, bir şeyin ne olup olmadığını öğrenmek için pekçok şey öğrendim Vallahi kelam, akaid ilmi ile ilgili, doğru yanlış bütün itikatları, filozofların görüşlerini çok tedkik ettim Ancak Kur`an-ı kerimde bulduğum faydaya eşit olanını hiçbirisinde görmedim Ey alemlerin Rabbi ! Mahlukatın, senin Ekrem -ül-ekremin , merhametlilerin en merhametlisi olduğunda ittifak etmektedir Ya Rabbi ! Bu zayıf kuluna müsamaha eyle Dilimi sürçmekten muhafaza buyur, bana yardım et Hata ve kusurlarımı setreyle, ört Kitabım Kur`an-ı kerim, yolum Resulullah efendimize, sünnet -i seniyyeye uymaktır Ya Rabbi ! Senin hakkında hüsn -i zan sahibiyim Rahmetin hakkında çok ümitliyim Çünkü sen: (Kulum beni zannettiği gibi bulur) buyurdun Ya Rabbi ! Ben hiçbir şey getirmesem de, sen ganisin, kerimsin, ümidimi boşa çıkarma Duamı geri çevirme Beni ölümden önce ve sonra azabından kurtar Ölüm sırasında can çekişirken bana kolaylık ver Çünkü sen erhamürrahiminsin`

FAHREDDİN-İ RAZİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com