Türkiye?De Gençlik Ve Popüler Kültür |
08-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye?De Gençlik Ve Popüler KültürTÜRKİYE?DE GENÇLİK ve POPÜLER KÜLTÜR Türkiye?de gençlik gün geçtikçe ??Popüler Kültür?? diye adlandırdığımız bir yaşam tarzının etkisi altına girmektedir Kendini farklılaştırma çabası içerisindeki gençler bilgi ve birikim yerine, giyim veya dış görünüşleriyle dikkat çekme eğilimindedirler Tam da bu noktada gençlerin toplumsal değerlerden neden bu kadar uzaklaştığını popüler kültürün etkisi altına neden bu kadar girdiklerini, temel argümanlar üzerinde durarak incelemekte fayda var Mutlaka her şey bireyde biter ancak Türkiye?deki eğitim sistemi ve hükümet politikalarının bu konuda başlıca nedenler arasında geldiği gerçeği inkâr edilemez Sorgulama ve düşünmekten uzak, ezbere dayalı sistem içerisinde yetişen gençler sadece bireyselliği öğrenip toplumsal gerçeklerden uzak kalmaktadır Gençler bu eğitim sistemi içerisinde duyarsızlaşmaya, yalnızlaşmaya ve sadece kendi potası içinde erimeye çalışan birer birey haline gelmeye başlamaktadır Bu bireylerin medya ve iletişim araçlarına bağlılığının fazla olması, gençlerin buralarda gördükleri kişilerle özdeşleşme çabası içine girmesi bunu kanıtlar niteliktedir Bunun sonucunda iç dünyası tamamen farklı olan gençler bir kişilik travmasıyla karşı karşıya kalmaktadır Toplumu oluşturan temel etkenlerin başında birey geldiği için de, bireyin toplumda popüler olma çabası ve bunu başaramaması sonucu toplumsal yapı bireyden başlayarak bozulmaya başlamaktadır Gençlerimiz gerçektende bizi biz yapan değerlerden yoksun kalarak büyümektedirler Popüler olma çabası içerisindeki gençler toplumsal değerleri önemsemeyip yok etme noktasına getirmişlerdir Medya ve eğitim sisteminin bu konudaki ciddi etkileri iyice tespit edilip, kontrol altına alınmalıdır Bugün düşünmeyen, sorgulamayan, üretken olmayan bir genç kuşak yetişmişse, bu hükümet politikalarının, kitle iletişim araçlarının ve eğitim sistemindeki yanlış uygulamaların sonucudur Hükümet politikalarını, biran önce düşünmeyen birey yetiştirme fikrinden arındırmalı ve gençleri tüketim toplumu olmaktan kurtarmalıdır Zira toplumumuz popülerizmin de etkisiyle gün geçtikçe bilinçsiz bir tüketim toplumu haline dönüşmektedir Gençler demokratikleşme ve özgürleşmeden kopuk, tek tip birey olma yolunda hızla ilerlemektedir Her şey tüketime dayalı olduğu için bırakın üretim sürecine katılmayı, gençlerin bu üretim sürecinden bile çoğu zaman haberleri bile olmamaktadır Tüketim toplumu olmamızın başka bir nedeni ise; globalleşme adı altında emperyalist ülkelerin üçüncü dünya ülkelerini kendi pazarları haline getirme arzusudur Zaten bugün neredeyse bütün ülkelerde görülen McDonald?s, Burger Kıng, Coca cola vb gibi büyük firmalar kültür emperyalizminin en güzel örnekleridir Kendi kültürlerinde yetişmiş olan bireyler, popüler kültür karşısında kendi kültürlerini unutacak duruma gelmektedirler Gelişmekte olan ülkeler emperyalizmin etkisini en çok his eden ülkelerdir Türkiye? de gelişmekte olan bir ülke olduğu için birçok değişik kültürün etkisi altına girmektedir Hükümetler kültürü korumaya yönelik ciddi çalışmalar yapmalıdır Eğitim sistemi ezberci anlayıştan arındırılıp daha çok düşünen, daha çok sorgulayan ve daha çok üretken olan gençler yetiştirmeye yönelik adımlar atmalıdır Herkesin her şeyin aynileştiği bir toplumda farklı olmakta çok zorlaşmaktadır Bugün gelişen popüler kültür sadece tüketim özgürlüğü olarak karşımıza çıkmaktadır bunun sebebi ise insanları tek tip birey yapma, hem kendine hem de topluma yabancılaştırmadır Bu kesinlikle kültürel yozlaşmayı da beraberinde getirmektedir Unutmamamız gereken nokta ise; bir toplumu ayakta tutan kültür ve değerleridir Bunları kaybeden toplumlar başka toplumların kültürlerini yaşamaya mahkûmdurlar kaynak: unigdecom |
|