08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahh... Çikolata!
Üzümlü, fındıklı bitterden bir parça koparın, çikolata hadisesine giriyoruz Bundan sonra arka sıradan uzatılan bitterin ucunu kırarken çok daha rahat ukalalık yapabileceksiniz Dile kolay, 3000 yıllık mükemmel bir yiyecekten bahsediyoruz
3000 yıllık bir yiyecek diyerek abartmış olabiliriz İlk çıktığında içecekti çünkü çikolata Ayrıca bir yiyeceğin kıymetini eskiliğine göre değerlendireceksek patlamış mısır yiyen mağara adamlarının resimleri de var Yazımızı bitirdiğinizde çikolatanın hasından anlıyor olacak, nasıl yapıldığını bilecek, bir miktar gereksiz bilgiyle dolacak ve hatta birkaç kolay çikolatalı tatlı yapmayı öğreneceksiniz
Mayalar, Aztekler kakaoyu sıvı olarak içerler, yemeklerde sos olarak kullanırlarmış Kullanırlarmış dediğimiz, asiller kullanırmış, yoksa “Apocalypto”da gördüğümüz o zavallı köylülerin çikolatadan haberi yok elbette İlk kez 1957’de, Meksikalı yerliler dışında birileri çikolata yemiş, bu şanslı grup İspanyollarmış Bar şeklindeki ilk çikolata da 1847’de yapılmış
Çikolatanın sos olarak kullanıldığından bahsetmişken, çikolatayı mutlaka tatlı olarak tüketmek gerekmiyor Çikolata, peynirle de iyi gider Özellikle de rokfor ve gorgonzola ile Türk peyniri olsun diyenler de lor ile deneyebilirler Peynirin içindeki karbon ve oksijen oranıyla kakaonun oranı çok yakın Ayrıca peynire tadını veren moleküllerin %60’ı çikolatada da bulunuyor Bu yüzden bazı cins peynirler ile çikolata çok iyi anlaşıyor Çikolata ile yakışacağı beklenmeyen başka yiyecekler de moleküler olarak uyumlu çıkıyor Mesela bizzat denediğimiz ve gerçekten de şaşırtıcı beyaz çikolata – havyar ikilisi Yengeç eti de beyaz çikolata ile ilginç bir uyum içinde Sütlü çikolata ile kimyon da Ama işin asıl ilginç yanı, kimyon ile bitter, ya da yengeç ile sütlü çikolata birbirini tamamlamıyor Bütün olay moleküllerde bitiyor!
Besin değeri
Eğri oturalım doğru konuşalım, çikolata şişmanlatır 100 gramında 500 kalori vardır Yani yetişkin bir erkek günde 4 paket çikolata ile yaşayabilir “Vitaminden mineralden ne haber?” derseniz çikolatada onlar da var B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengindir Üstelik bu vitaminler, çikolatanın içindeki magnezyumun (100 gramında 11 mg ) daha kolay emilmesini sağlar Çikolata, bakır, potasyum, fosfor ve demir bakımından da zengindir %10-20 arası proteindir Ancak karbonhidrat, yağ ve kafein (100 gramında 70 mg ) bakımından zengin olduğunu da unutmamalı Afiyet olsun!
Çikolatada A ve E vitaminleri bulunur, yani büyümeyi destekler, derinin kendini yenilemesine yardımcı olur Yaşlanmayı geciktirir ve ciğerleriniz için iyidir
|
|
|