![]() |
Kahvenin Doğuş Efsanelerinden Biri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahvenin Doğuş Efsanelerinden BiriKahvenin tarihçesi, İS 850 yılına dayanır ![]() Herşey Kaldi adında, Etiyopyalı bir sığırtmacın, keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra canlanmalarını fark etmesiyle başlar ![]() Kendisi de bu meyveyi denemeye karar verir ve yedikten sonra duyduğu güç ve mutluluk hoşuna gider ![]() Kahve tohumunun ünü, kısa süre içinde bölgede yayılır ![]() İS 1000 yıllarında kahve Yemen’de üretilmeye başlanır ![]() Osmanlı İmparatorluğu Yemen’e doğru genişledikçe, Osmanlılar kahveyle tanıştılar ve onu, ilk kez ateşte kavrulduğu yer olan Türkiye’ye götürdüler ![]() 1550 yılında, ilk kahvehane İstanbul’da açıldı ![]() Kahvenin yolculuğunda bir sonraki adım, Venedikli tacirlerin 1615 yılında, ilk kahve tohumlarını İstanbul’dan Venedik’e götürmeleriyle gerçekleşti ![]() ![]() ![]() 1683’teki Viyana kuşatması sırasında, Osmanlılar arkalarında çuvallar dolusu yeşil kahve tohumu bırakmışlar ![]() ![]() Viyana’da görevli olan Fransız devlet bakanı Talleyrand kahve için şunları söylemişti: “Şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, melek kadar saf, aşk kadar da tatlı ![]() 1750 yılına dek, Batı Avrupa’nın büyük bir bölümü kahvehanelerle dolup taşmaya başladı ![]() ![]() Peki ama benim anavatanımın, kahve sevgisine ne demeli? Eğer atalarım, İngiliz çay vergilerini protesto etmek için, Boston Limanı’na tonlarca çay atmış olmasalar, Amerikalılar asla kahveyle tanışmayacaklardı ![]() Zamanla kahve, Amerikan Kongresi’nde ulusal içecek ilan edildi ![]() Amerikan devrimi sona erdiğinde ise, kahve standart bir tüketim maddesi haline geldi ![]() ![]() Kahvenin modernleşme evrimi, 1971’e dayanır, o yıl “Starbucks”, Seattle’da ilk kahve dükkanını açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Starbucks’ın öncülüğünde, dünyanın dört bir yanında, bu tür dükkanlar açılmaya başladı ![]() Ve işin ilginç yanı, bugün kahve dünya ticaret piyasasında petrolden sonra ikinci sırada yer almakta ![]() ![]() Not:Alıntıdır(Cheryl Tanrıverdi) |
![]() |
![]() |
|