Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, kaynarca, küçük, osmanlırus, savaşı

Küçük Kaynarca Antlaşması - Osmanlı-Rus Savaşı 1768-1774

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Küçük Kaynarca Antlaşması - Osmanlı-Rus Savaşı 1768-1774

Osmanlı-Rus Savaşı
1768-1774

Sebep:
Rusların Lehistan içislerine karısarak, kral seçimine müdahale etmeleri üzerine Lehistan halkı yeni krala isyan ederek karsı çıkmıs, bunun üzerine Ruslar isyancı Lehlileri yenerek, Osmanlı topraklarına kadar kovaladılar Osmanlı Devleti Rusya'ya savas açtı(1768)

NOT: Lehistanın bağımsız kalması Osmanlı Devleti için çok önemliydi Çünkü Lehistan Osmanlı Devleti ile Rusya arasında "tampon devlet" durumundaydı

Savaş:
Rus Ordusu Kırım'ı isgal etti, Eflak ve Boğdan'ı ele geçirdi Baltık Denizinden Akdeniz'e geçen Rus donanması 1770 yılında ÇESME limanında Osmanlı Donanmasını yaktı

Sonuç:
Ruslarla "Küçük Kaynarca Antlasması" imzalandı(1774)

Küçük Kaynarca Antlaşması
(1774) (IAbdülhamit Dönemi)
Maddeleri:
1)Kırım'a bağımsızlık verilecek, Kırım sadece dini bakımdan halifeye(padisah) bağlı kalacak
2)Kılburun, Yenikale, Kerç ve Azak Kalesi Ruslara verilecek
3)Eflak-Boğdan, Ege adaları ve Gürcistan Osmanlılarda kalacak
4)İngiltere ve Fransa'ya verilen Kapitülasyonlar Rusya'ya da verilecek
5)Ruslar Osmanlı hakimiyetindeki Ortodoksların koruyucusu (hamisi) olacak
6)Ruslar istanbul'da daimi bir elçi bulundurabileceklerdi

Küçük Kaynarca'nın Önemi:
Küçük kaynarca'nın en önemli maddeleri Kırım'a bağımsızlık ve Rusların Ortodoksların hamisi sayılması maddeleridir
*Kırım'a bağımsızlık verilmesiyle, Ruslar Kırım'ı ele geçirme konusunda önemli bir adım atmıslardır Nitekim çok geçmeden, 1783 tarihinde Kırım'ı isgal ederek Rus topraklarına katmıslardır Böylelikle Fatih döneminden beri devam eden Karadeniz'deki Türk egemenliği sona erecektir
*Ruslar Osmanlı Ortodoklarının koruyucusu olmaları ile, Osmanlı Devletinin iç islerine sık sık karısacaklar, böylelikle Balkan milletleri üzerinde etkili olacaklardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com