Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, hakkında, hünkar, iskelesi

Hünkar İskelesi Antlaşması - Hünkar İskelesi Antlaşması Hakkında...

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hünkar İskelesi Antlaşması - Hünkar İskelesi Antlaşması Hakkında...

Hünkar iskelesi Antlaşması

(8 Temmuz 1833)
1)Osmanlı bir saldırıya uğrarsa Ruslar asker ve donanma gönderecek, ancak masrafları Osmanlı ödeyecek
2)Rusya bir saldırıya uğrarsa Osmanlı boğazları kapatacak (ingiltere ve Fransa'ya karsı)
3)Bu antlasma 8 yıl sürecek
ÖNEMi:
1)Rusya bu antlasmayle boğazlar üzerinde büyük avantaj sağlayıp,Karadenizdeki güvenliğini artırmıs oldu
2)Bu antlasmayla BOĞAZLAR MESELESi ortaya çıkmıstır
3)Bu antlasma Osmanlının boğazlar üzerindeki egemenlik haklarını TEK BASINA kullandığı son antlasmadır
NOT: Osmanlı Devleti Mısır ve Boğazlar meselesinde ingiltere'nin desteğini kazanmak için ingiltere ile 1838 BALTA LiMANI Antlasmasını imzalamıstırBu antlasma ile ingiltereye çok genis ekonomik haklar verilmis, Osmanlı ülkesinde tekel sistemi ve iç gümrük yönetimi kaldırılmıs böylece Osmanlı ekonomisinin çöküsü hızlanmıstır
AÇIKLAMA: Kütahya antlasması fazla uzun sürmedi 1839'da Mehmet Ali Pasa bağımsızlığını ilan etti Oğlu
ibrahim Pasa üzerine gönderilen Osmanlı kuvvetlerini NiZiP'te yendiingiltere ve Fransa Hünkar iskelesi antlasmasına dayanarak Rusyanın boğazlara egemen olmasından çekindiklerinden hemen devreye girerek MISIR konusunda Londra'da uluslararası bir konferans düzenlendi
NOT: Nizip yenilgisi haberi istanbul'a gelmeden II Mahmut ölmüs, yerine Abdülmecid padisah olmustur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com