Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1833, ali, antlaşması, isyanı, kütahya, mehmet, mısır, paşanın, sebepleri, valisi

Kütahya Antlaşması 1833 - Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın İsyanı Sebepleri...

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kütahya Antlaşması 1833 - Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın İsyanı Sebepleri...

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın isyanı Sebepleri

1)Yunan isyanının bastırılmasında II Mahmut'a yardım eden Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Pasa'ya vaad edilen yerlerin verilmemesi
2)Mehmet Ali Pasa'nın Navarin olayından sonra padisahtan izin almadan ordu ve donanmasını geri çekmesi
3)1828-1829 Osmanlı-Rus savasında yardım istenildiği halde Mehmet Ali Pasa'nın yardım göndermemesi

İsyan
IIMahmut Mehmet Ali Pasa'yı görevden almak için hazırlanırken Mehmet Ali Pasa'nın oğlu ibrahim Pasa, üzerine gönderilen padisah kuvvetlerini yenerek Konya'ya ilerledi Bu zor durum karsısında padisah yabancı devletlerden yardım istedi ingiltere ve Fransa bu isteğe kayıtsız kaldılar II Mahmut son çare olarak (denize düsen yılana sarılır diyerek) Rusya'dan yardım istedi Bir Rus donanması istanbul boğazını geçerek Büyükdere önlerine demirlediOsmanlı Rus yakınlasması ingiltere ve Fransa'yı telaslandırdı Hemen devreye girerek Mehmet Ali Pasa ya baskı yaptılar Bunun üzerine Mehmet Ali Pasa ile IIMahmut arasında KÜTAHYA ANTLASMASI imzalandı(14 Mayıs 1833)

Kütahya Antlaşması
(14 Mayıs 1833)
1)Mehmet Ali Pasa'ya Mısır ve Girit valiliklerine ek olarak Suriye valiliği de verilecek
2)Oğlu ibrahim Pasa'ya da Cidde valiliğine ek olarak Adana Muhassıllığı (O bölgenin vergilerini toplama hakkı) verilecek

NOT: Bu antlasma Mısır sorununu geçici olarak çözmüs fakat iki tarafta bu anlasmadan memnun olmamıstır
NOT: Kütahya antlasmasına rağmen kendisini güvende hissetmeyen IIMahmut Rusyayla HÜNKAR iSKELESi
antlasmasını imzalamıstır(1833)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com