Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
insanlari, kemal, or esir, tahir, şehrin

Kemal Tahir /Esir Şehrin İnsanlari

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kemal Tahir /Esir Şehrin İnsanlari

KEMAL TAHİR / ESİR ŞEHRİN İNSANLARI

1910’da İstanbul’da doğmuşturGazihasanpaşa Rüştiyesi’ni bitirip girdiği Galatasaray Lisesi’nin ikinci sınıfından ayrılarak öğrenimini yarıda bırakmıştırAvukat katipliği,ambar memurluğu,gazetecilik gibi işlerde çalışmıştır1938’de sosyalist düşünceleri sebebiyle 15 yıl hapis cezası almıştırÇankırı,Malatya,Çorum,Nevşehir cezaevlerinde yatar1950’de genel aftan yararlanarak hapisten çıkarÖzellikle 1955’ten itibaren yayınladığı romanlarıyla Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının önemli isimlerinden biri olmuşturAyrıca Osmanlı tarihiyle ilgili görüşleri de onun Türk düşünce tarihinde farklı bir yer tutmasını sağlamıştır21 Nisan 1973’te İstanbul’da ölmüştürBaşlıca eserleriEVLET ANA,YORGUN SAVAŞÇI,ESİR ŞEHRİN İNSANLARI,ESİR ŞEHRİN MAHPUSU,HÜR ŞEHRİN İNSANLARI,BOZKIRDAKİ ÇEKİRDEK,SAĞIRDERE,KÖRDUMAN,KELLECİ MEMET,YEDİ ÇINAR YAYLASI,KÖYÜN KAMBURU,BÜYÜK MAL,RAHMET YOLLARI KESTİ,GÖL İNSANLARI(hikayeler)…
Yazarın 1956 yılında yayınladığı bir eserdirTürk edebiyatında Milli Mücadeleyi konu alan önemli romanlardan biridirRomanda,ülkesinin meselelerine duyarsız bir aydının,duyarlı hale gelmesi anlatılır

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI’NIN ÖZETİ

Roman,İspanya’da yaşayan Kamil Bey ve ailesinin ülkesine dönmesiyle başlarYıl,1916’dırOsmanlı Devleti,her geçen gün güç ve toprak kaybetmektedirKamil Bey de Batıda bulunduğu dönemde ekonomik sıkıntılar yaşadığı için,İstanbul’a,bazı emlaklarını satmak için gelmektedirKamil Bey,eşi Nermin Hanım ve kızı Ayşe,Batı kültürünü çok iyi bilmelerine rağmen kendi kültürlrinr fazlaca önem vermezler
İstanbul’a gelen Kamil Bey,Bağlarbaşı’nda babasından kalma köşkü onartarak oraya yerleşirBir yandan da yine babasından kalma mülklerle ilgili işleri takip ederBu esnada Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı Ahmet’le karşılaşırArkadaşı,Kamil Beyden kendilerine yardım etmesini rica ederKamil Bey,Nedime Hanım’ın çıkardığı Karadayı gazetesinde çalışmaya başlarAnadolu’daki Milli Mücadeleye destek veren Nedime Hanım ve arkadaşları Karadayı gazetesi vasıtasıyla Anadolu’yla haberleşmektedirBu işleri yaparken Kamil Bey,yavaş yavaş,ülkesi ile ilgili meselelerle ilgilenmeye başlar
Düşman güçlerinin Anadolu’daki askerlere saldırı planlarını ele geçiren Nedime Hanım ve arkadaşları bunu Anadolu’ya ulaştırmaya çalışırlarBu işi,Kamil Bey üstüne alırAncak Kamil Bey,bu planları bir sandık içinde gemiye verirken yakalanırÇünkü,Nedime Hanım’a yardım ediyor gözüken Niyazi,İstanbul hükümetinin ve işgal kuvvetlerinin ajanlığını yapmaktadırKamil Bey’i de o haber vermiştir
Kamil Bey,tutuklandıktan sonra birçok kere sorguya çekilirPaşa oğlu olduğu için kendisine ceza vermeyeceklerini ancak Nedime Hanım’ın yaptıklarını anlatmasını isterlerKamil Bey de Milli Mücadeleye destek veren bir kadını ele vermenin büyük bir alçaklık olacağını düşünür ve Nedime Hanım’ı ele verecek hiçbir şey anlatmazBu esnada Nermin ve ailenin diğer üyeleri Kamil Bey’in tutuklandığını duyunca büyük bir şaşkınlık yaşarlarAncak Kamil Bey,sorumsuz bir aydın olmaktan,sorumlu bir aydın olmaya doğru değişim yaşadığı için kendisine yöneltilen eleştirileri fazlaca önemsemezİstanbul Hükümeti tarafından kendisine Roma büyük elçiliğinde bir iş teklif edilmesine rağmen,Nedime Hanım’ ele vermemek için kabul etmez…

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com