Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gazı, hakkında, sinir, özellikleri

Sinir Gazı Ve Özellikleri / Sinir Gazı Ve Özellikleri Hakkında

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinir Gazı Ve Özellikleri / Sinir Gazı Ve Özellikleri Hakkında

Azotprotoksit (azotoksidül) veya yaygın adıyla Narkoz gazı, medikal gazlar sınıfının en önemlisi olup, endüstriyel alanda da yanmayı destekleyici gaz olarak da kullanılabilmektedir En ekonomik olarak Amonyum Nitrat’dan (NH4NO3) ısıl bozunma yoluyla elde edilmektedir Bu işlem, son derece hassas sıcaklık(170 - 260 oC arasında ) kontrolu altında yapılmaktadır Kötü üretim şartlarında N2O içinde safsızlık olarak zehirli ve zararlı NO ve NO2 oluşabilir
Kuru bir tüpe spatül ucuyla alınan amonyum nitrat ısıtılınca tüpün soğuk kısmında su damlacıklarının varlığı gözlenir Ayrıca renksiz azotoksidül gazı açığa çıkar
NH4NO3 ----> N2O + 2H2O
Azotoksidül gazındaki azotlardan biri -3 diğeri +5 değerliklidir Bu reaksiyon bir redokstur

N2O gazı 200 derecenin üzerinde azot ve oksijene patlayarak ayrışır Bu nedenle de amonyum nitrat patlayıcı olarak kullanılır

Azot protoksit bazı uygulamalarda, oksijen gibi, yanmayı destekleyici olarak kullanılmaktadır Ancak en yaygın kullanım alanı anestezi uygulamalarıdır İnert bir gaz olan narkoz gazı, uygulama sonrası vücutta kalıntı bırakmaz ve kalıcı yan etkileri yoktur Az miktarlarda solunduğunda sinir gevşetici ve rahatlatıcı bir etki verdiğinden ve tatlı hayallere sebep olduğundan dolayı “gülme gazı” olarak adlandırıldığı durumlar da vardır Aşırı koklandığında ise şuur kaybına sebiyet vermektedir
Ayrıca CO2 'de benzer fiziki özellikleri nedeni ile itici gaz olarak ta kullanılır
Özellikleri

Suda çözünebilir, renksiz ve tatlımsı kokuya sahip bir gazdır Merkezi sinir sistemini kan dolaşımı yoluyla etkiler ve narkoz etkisi gösterir Azot Protoksit yanmaz, ancak yanmayı destekler

Moleküler Ağırlık 4401

Kaynama Noktası (1 atm) -888 oC

Isıl Kapasitesi (1 atm, 25oC) 879 J/kgK

Gaz yoğunluğu (1 atm, 20oC) 184 kg/m3

Hacimsel Genleşme (likitten gaza,1 atm) 860

Kritik Sıcaklık 364 oC

Kritik Basınç 7254 atm

Kullanım Alanları

*

Anestezi gazı olarak
*

Yanmayı destekleyici gaz olarak
*

İtici gaz olarak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com