Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hareketi, kuvayı, milliye

Kuva-Yı Millîye Hareketi...

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuva-Yı Millîye Hareketi...

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra galip devletler Türk yurdunu işgal etmeye başlayınca, "Ezelden beri hür yaşamış ve hür yaşayacak" olan Türk milleti, harbin getirdiği yoksulluk, yorgunluk ve acılara rağmen, hemen direnişe geçti Anadolu'da, Trakya'da yurdun her köşesinde yürüyüşler, mitingler yapıidı Silâhlı çeteler, dernekler kuruldu Böylece bir millî hareket meydana geldi ve buna Kuva-yı Millîye Hareketi denildi

Bu hareket başlangıçta dağınıktı Fakat düşman yurt topraklarında yayıldıkça, millî direniş bilinci güçlendi
Mustafa Kemal Paşa, Türk milletinde uyanan direnme arzusunu Millî İntibalı (Millî Uyanış) olarak adlandırdı ve bu Kuva-yı Millîye çalışmalarını süratle teşkilâtlandırmaya başladı Böylece Kuva-yı Millîye kısa zamanda sözünü padişaha dinletecek, İstanbul hükümetine boyun eğdirecek bir güç haline geldi İşte bu güce Kuva-yı Millîye Ruhu denildi Düşmanlar Kuva-yı Millîye hareketini bastırmak için batıda Yunanlılar'ı, doğuda Ermenileri, güneyde Fransızlar'ı Türk milletinin üzerine saldırttılar Ama bu saldırılar Kuva-yı Millîye Ruhu'nu daha da güçlendirdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com