![]() |
Sirke Ve Sirke Yapımı / Sirke Ve Sirke Yapımı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sirke Ve Sirke Yapımı / Sirke Ve Sirke Yapımı HakkındaSirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur ![]() ![]() ![]() Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir ![]() Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür ![]() ![]() ![]() Üretimi Sirke üretimi için 3 temel şart vardır:
![]() Sirke üretimi fıçılarda yavaş sirkeleşmeyle yahut düşey kazanlarda çabuk oksitlenmeyle yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alman veya Schützenbach metodunda düşey meşe tekneler veya jeneratörler kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka usulde, güçlü bir havalandırma ortamında, daldırma kültür metoduyla sirke üretilirken tahta veya paslanmaz çelik fıçılar kullanılır ![]() ![]() Elde edilen sirkeler meşe fıçılarda dinlendirilir, kokusu geliştirilir, süzülür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sirke Ve Sirke Yapımı / Sirke Ve Sirke Yapımı Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sirke Ve Sirke Yapımı / Sirke Ve Sirke Yapımı HakkındaElma Sirkesi Hazırlanışı Osmanlı döneminde özellikle akşam yemeklerinin ardından elma sirkesi bal ve su ile hazırlanan karışımın önemli bir yeri varmış ![]() ![]() BU KARIŞIM *1 su bardak su *1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi *1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir ![]() ![]() Ancak mide sorunu olanlar çok dikkatli olmalılar ![]() ![]() ![]() MALZEME *10 adet orta büyüklükte elma *10 bardak su *1 tatlı kaşığı tuz *1 yemek kaşığı elma sirkesi HAZIRLANIŞI Elmalar iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan küçük parçalar halinde doğranıp cam bir kavanozun içine konur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|