![]() |
Ana Baba Eğitimi - Etkin Dinleme Becerisi - Etkin Dinleme Becerisi Hakkında... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ana Baba Eğitimi - Etkin Dinleme Becerisi - Etkin Dinleme Becerisi Hakkında...Etkin Dinleme Becerisi * Çocuğun sorunu olduğu zaman ana-babanın etkin dinlemesi için en uygun zamandır ![]() ![]() * Etkin dinleme,sorunu olan bir kişinin kendi çözümünü bulamazsa yardımcı ,olarak güçlü bir yöntem olur ![]() ![]() Güzel Bir Etkin Dinleme Örneği Çocuk: Tom bugün benimle oynamıyor ![]() ![]() Anne: Tom'a kızgınsın (Etkin Dinleme) Çocuk: Evet ![]() ![]() ![]() Anne: Ona öyle kızgınsın ki onu bir daha görmek bile istemiyorsun ![]() Çocuk: Doğru ![]() ![]() Anne: Arkadaşsız kalmak hoşuna gitmiyor ![]() Çocuk: Evet ![]() ![]() ![]() Anne: Tom'la daha iyi geçinmek istiyorsun ![]() Çocuk: Eskiden ona kızmazdım, çünkü ne istersem onu yapardı ![]() ![]() Anne: Tom u etkilemek artık kolay değil ![]() Çocuk: Öyle ![]() ![]() ![]() Anne: Onu bu haliyle daha çok beğeniyorsun ![]() Çocuk: Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne: Ara sıra boyun eğersen ilişkinize yardımcı olabileceğini düşünüyorum ![]() Çocuk: Evet deneyeceğim ![]() *Etkin dinlemede konuşmanın yarım yamalak kalmasında mahsur yok ![]() ![]() *Çocuğun duygularının anlaşılması en çok gereksinim duyduğu şeydir ![]() *Bazı ana-babalar niyetleri kötü olarak etkin dinlemeye başladıkları için başarılı olamazlar ![]() ![]() *Çocuk etkin dinlemek istemediğini söz veya yüz ifadeleriyle belirtebilir ![]() ![]() ÇOCUKLARIN SİZİ DİNLEMELERİ İÇİN NASIL KONUŞMALISINIZ? * Bastırıcı iletiler (yargılamak,eleştirmek,suçlamak ad takmak,alay etmek,utandırmak, yorumlamak tanı koymak, çözümlemek, öğretmek, nasıl yapılacağını söylemek) bireyin yaşamı boyunca engellenmesinin tohumlarını atar ![]() ![]() * Sen-İletileri ana-babanın duygularını iletmede yetersiz kalırlar ![]() ![]() * Ben İletileri ise çocuğun ana-babanın kabul edemediği davranışını değiştirmesinde daha etkili olduğu gibi, çocuk ana baba ilişkisi de daha sağlıklıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|