![]() |
Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...ALLAHU TEALA´YA HAMD ETMEK Hamd Etmek Müstahabdır Hutbede Allah´a Hamd Etmek Duâ Sonunda Hamd Etmek Nimet Gelince Yahud Kötülük Kalkınca Hamd Etmek Hamd Üzere Yemin Etmek Allah´ın Resulüne Salât Getirmek Yanında Peygamber Anılan Kimsenin Peygambere Salât Ve Selam İle Emredilmesi Allah´ın Resulüne Salât Getirmenin Şekli Duaya Allah Teala´ya Hamd Ve Peygambere Salât Getirmekle Başlamak Peygamberlere Ve Onlara Tâbi Kılarak Âl´lerine (Ailelerine) Salât Getirmek Ashab Ve Diğer Mü´minlere Rahmet Dilemek Lukman Ve Meryem´e Duâ Şekli ALLAHU TEALA´YA HAMD ETMEK Allahu Teâlâ buyuruyor: [size="3"](Ey Resulüm) de ki: Hamd olsun Allah´a; selâm olsun, O´nun seçtiği (peygamber) kullarına ![]() ![]() ![]() [size="3"]"De ki: Allah´a hamd olsun; O, yakında size azab alâmetlerini gösterecektir ![]() [size="3"]"Söyle: O Allah´a hamd olsun ki, evlâd edinmemiştir ![]() [size="3"]"Eğer şükrederseniz, elbette size nimetlerimi arttırırım ![]() [size="3"]"Beni ibadetle anın ki, ben de sizi mağfiretle anayım ![]() ![]() Allah´a hamd ve şükür etmeyi emreden ve faziletlerini açıklayan ayetler çoktur ![]() 295- Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre,Re-sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: "Her şerefli iş ki, ona Allah´a hamd ile başlanmamıştır; o iş bereketsizdir ![]() "Her söz ki, ona Allah´a hamd ile başlanmamıştır; o kesiktir (bereketsizdir) ![]() [size="3"]"Bismillâhirrahmânirrahîm ile başlanmayan her önemli iş güdüktür (bereketsizdir) ![]() Alimler şöyle demiştir: Her kitab yazanın, ders okuyanın, ders okutanın, hutbe oyunanın, kız isteyenin ve önemli diğer işlerde bulunanın, Allah´a hamd ile başlaması müstahab olur ![]() İmam Şafi´î (Rahimehullah) demiştir: Kişinin, kız isterken ve istenilen her işin başında insanın Allah Tealâya hamd ve sena, Allah´ın Resulüne (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de Salât getirmesini severim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...Hamd Etmek Müstahabdır Daha önce geçtiği gibi, her önemli ve şerefli işin başında Hamd getirmek müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Elhamdü îillâhi rabbi´t-âlemîn ![]() ![]() Hutbede Allah´a Hamd Etmek Cuma hutbesinde ve diğer hutbelerde Allah Teâlâ´ya Hamd etmek rü-kûndur; bunsuz hutbe olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duâ Sonunda Hamd Etmek İnsanın yapmış olduğu duayı, âlemlerin yaratıcısı olan Allah´a hamd ile bitirmesi müstahab olduğu gibi, duasına hamd ile başlaması da müstahabdır ![]() Nimet Gelince Yahud Kötülük Kalkınca Hamd Etmek Bir nimet elde edildiği zaman yahud hoş olmayan bir şey yok olduğu zaman, Allah Teâlâ´ya hamd etmek müstahabdır; ister bu iş kendisi için ister arkadaşı için ve ister müslümanlar için olsun ![]() ![]() ![]() 296- Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre; "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e îsrâ (miraç) gecesinde, sütten ve cennet şarabından iki kadeh getirildi de onlara baktı ![]() ![]() ![]() ![]() 297- Ebû Musa El-Eş´arî´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Kulun çocuğu ölünce, Allah Teâlâ meleklerine sorar: Kulumun çocuğunun canını aldınız? Melekler: - Evet, derler ![]() ![]() - Evet, derler ![]() - O kulum ne söyledi? Melekler derler ki: - O sana hamd etti ve : Biz Allah´dan geldik, yine O´na döneceğiz, dedi ![]() - Kuluma cennette bir ev yapın ve ona HAMD evi adını verin ![]() ![]() çoktur ve meşhurdur ![]() ![]() Hamd Üzere Yemin Etmek Horasan´h müteahhirûn alimlerimiz şöyle demişlerdir: Bir kimse, Allah Teâlâ´ya en kapsamlı, en büyük bir hamd edecektir diye, yemin etse, bunun yemininde sadık kalmasının yolu, şunu söylemesidir: "Elhamdü Îillâhi hamden yuvâfî niamehû ve yükâfiu mezîdehu (Allah´ın nimetlerinin hakkını ödeyecek ve nimetlerinin ziyadesini müsavi olarak bir hamd ile Allah´a hamd olsun) ![]() ![]() "Lâ uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte ala nefsike" (Ben Sana karşı gereken övgüyü yapamam; Sen kendini övdüğün gibisin) ![]() "Feleke´l-hamdü hattâ terzâ ![]() ![]() Ebû Sa´d EI-Mütevellî, "Allah teâlâ´yı en büyük ve en yüce bir övgü ile övecektir, diye yemin eden kimsenin meselesini şöyle şekillendirmiştir: Daha önceki zikrin başına "SÜBHANEKE" teşbihini getirerek hamd etmelidir ki, yeminini bozmamış olsun ![]() 298- Ebû Nasır Et-Timar´dan, o da Muhammed ibni Nadir´den (Ra-himehullahu Tealâ) rivayet ettiğine göre, demiştir ki, Âdem Aleyhisse-lâm şöyle dedi: "Ya Rabbî! Elimin kazancı ile beni meşgul ettin ![]() ![]() "Elhamdü lillâhi rabbİ´l-âîemîne hamden yuvâfîniamehû ve yükâfiv mezîdehû ![]() İşte bu, hamd ve tesbîhin en kapsamlisıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...Allah´ın Resulüne Salât Getirmek (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Allah Teâlâ buyuruyor: [size="3"]"Allah ve melekleri, Peygambere "Salât" ederler ![]() ![]() Peygambere salât getirmenin faziletine ve bununla emre dair hadîsler sayılamayacak kadar çoktur ![]() ![]() 299- Abdullah ibni Amr ibni´I-As´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet edildiğine göre, Resülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´in şöyle buyurduğunu işitmiştir: [size="3"]"Kim bana SALÂT ederse, ondan dolayı Allah ona on salât (rahmet) eder ![]() 300- Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Re-sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: [size="3"]"Kim bana bir salât ederse (bana Allah´tan rahmet isterse), Allah ona on rahmet (salât) eder ![]() 301- Abdullah İbn-i Mes´ud´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Rasûlüllah (S ![]() ![]() ![]() [size="3"]"Kıyamet gününde insanların bana en iyisi, bana en çok salât getireni-dir ![]() 302- Sahîh isnadlarla Evs ibni Evs´den (Rradıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki Resülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: [size="3"]"Sizin günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür ![]() ![]() ![]() 303- Ebû Davud´un Sünen´inde "Kitabu´l-Hacc´m sonunda Kabirleri ziyaret bölümünde sahîh bir isnadla Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: [size="3"]"Benim kabrimi (toplanılıp eğlenilen) bir bayram yapmayın, bana salât edin; çünkü sizin salâtınız (bana rahmet duanız), nerede olursanız bana ulaşır ![]() 304- Ebû Hüreyre´den rivayet edildiğine göre Resülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurmuştur: [size="3"]"Kim bana selâm ederse, Allah ruhumu bana iade eder de ben onun selâmını alırım (ona iade ederim) ![]() Yanında Peygamber Anılan Kimsenin Peygambere Salât Ve Selam İle Emredilmesi 305- Ebû Hüreyre´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: [size="3"]"O adamın burnu yere sürünsün (zelil olsun) ki, yanında anıldım da, bana SALAT getirmemiştir ![]() 306- İyi bir isnadla Enes´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: [size="3"]"Ben, kimin yanında anılırsam, bana SALAT getirsin; çünkü bana bir defa salât getirene (Allahümme Salli Alâ Seyyidina Muhammed, diyene) Allah Azze ve Celle on rahmet ihsan eder ![]() 307- Cabir´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: [size="3"]"Kimin yanında anılmışım da bana salât getirmemiştir, o günah işlemiştir ![]() 308- Hazreti Ali´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah SaUalla ![]() [size="3"]"Cimri o kimsedir ki, yanında anıldığım halde bana salât getirmemiştir ![]() 309- İmam Ebû İsa Et-Tirmizî demiştir ki, alimlerden birinden rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: [size="3"]"Bir kimse, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e bir defa mecliste (oturup sohbet edilen yerde) salât getirirse, o salât, mecliste olan tekrar anılmalara kifayet eder ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...Allah´ın Resulüne Salât Getirmenin Şekli Daha önce, Namazın Zikirleri bölümünde, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e "Salât" getirmenin keyfiyyetini ve bununla ilgili meseleleri beyan etmiştik ![]() "Allâhümme Salli Alennebiyyi, Sallallahu Alâ Muhammedin, Sallallahu Alâ Resûlihi, Sallallahu Alennebiyyi, Sallaîlâhu Aleyhi, Alîâhümme Salli Alâ Muhammedin ve Ala Âlihi ![]() ![]() ![]() ![]() Anlattığımız "Salât" getirme lâfızlarına, bazı alimlerin ve îbni Ebî Zeyd EI-Malikî´nin dedikleri gibi: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Salât ve Selâmı bir arada getirmek) Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e "Salât" getirildiğinde, "Salât ile Teslîm" sözlerini bir araya getirerek: "Sallallahu Aleyhi ve Selleme", demelidir ![]() ![]() (Salât ve selâmı yüksek sesle söylemek) Hadîs okuyan, yazan veya yazdıran, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem anıldığı zaman, ona Salât ve Selâmı yüksek sesle getirir ki, bu müstahabdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek bizim ve gerekse diğer mezheb alimleri, Telbiye (lebbeyk) getirildiği zaman, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e yüksek sesle Salât getirmenin müstahab olduğunu söylemişlerdir ![]() ![]() Duaya Allah Teala´ya Hamd Ve Peygambere Salât Getirmekle Başlamak 310- Fedâle b ![]() ![]() ![]() ![]() 311- Ömer ibni´l-Hattab´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Peygamberine (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Salât olunmadıkça, duâ, yerle gök arasında durdurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...Peygamberlere Ve Onlara Tâbi Kılarak Âl´lerine (Ailelerine) Salât Getirmek (Sallallâhu Aleyhim ve Selleme) Peygamberimiz Muhammed Sallallâhu aleyhi ve Sellem üzerine Salât getirmenin gereği üzerinde alimler birleşmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alimlerimiz demişlerdir ki, "Salât" getirmek, selef dilinde, peygamberlere has olarak kullanılmıştır (Allah´ın Salât ve Selâmı üzerlerine olsun) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salât getirmekte, peygamber olmayanları, peygamberlere tâbi kılarak onlar üzerine de Salât getirmenin cevazında alimler ittifak etmişlerdir ![]() "Allâhtimme salîi ala muhammedin ve alâ âli muhammedin ve ashâ-bihî ve ezvâcihî ve zürriyyetihî ve etbâihî" Çünkü bu hususta sahîh hadîsler vardır ![]() ![]() ![]() Selâm işine gelince: Alimlerimizden Şeyh Ebû Muhammed El-Cuveynî demiştir ki, bu da "Salât" lâfzı gibidir; gaib (mevcud olmayan) kimseler hakkında kullanılmaz (peygamberler için kullanılır) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...Ashab Ve Diğer Mü´minlere Rahmet Dilemek Ashaba, tabiîn´e ve bunlardan sonra gelen âlimlere, abidlere ve diğer hayırlı kimselere: Radıyailahu Anh (Allah ondan razı olsun), yahud Ra-himehullah (Allah ona rahmet etsin) demek müstahab olduğu gibi, buna benzer sözler de söylenebilir ![]() Bununla beraber alimlerden biri demiştir ki, "Radıyallahu Anh" sözü ashaba mahsustur, bunlardan başkası için "Rahimehullah" denilir ancak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer anılan sahabi, bir sahabinin oğlu ise: "İbni Ömer, îbni Abbas, İbni Zübeyr, İbni Cafer, Üsâme ibni Zeyd ve bunlar benzeri, duâ her ikisine ait olsun diye, Radıyalîâhu anhümâ (Allah her ikisinden razı olsun), denilir ![]() Lukman Ve Meryem´e Duâ Şekli Lukman ve Meryem anıldıkları zaman, acaba bunlara peygamberlere olduğu gibi "Salât" mı getirilir, yoksa ashab ve veliler gibi, Radıyallahu sözü mü kullanılır yahud bunlara "Aleyhimes selâm "mı denilir? Alimlerin çoğunluğuna göre bunlar birer peygamber değillerdir ![]() ![]() ![]() denebilir: Lokman yahud Meryem Sallallâhu Alel-Enbiyai ve aleyhi yahud aleyha ve selieme ![]() ![]() ![]() Çünkü bu ikisinin durumları, haklarında "Radiyallahu Anh" denen ashabdan daha yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allahu Teala´Ya Hamd Etmek -Allahu Teala´Ya Hamd Etmek Hakkında...[1] Kur´ân-ı Kerim, Nemi Sûresi: 59 ![]() [2] Kur´ân-ı Kerim, Nemi Sûresi: 93 ![]() [3] Kur´ân-ı Kerim, İsrâ Sûresi: 111 ![]() [4] Kur´ân-ı Kerim, îbrâhim Sûresi: 7 ![]() [5] Kur´ân-ı Kerim, Bakara Sûresi, 152 ![]() [6] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() [7] Müslim ![]() [8] Tirmizî ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Kur´ân-ı Kerim, Ahzab Sûresi: 56 ![]() [10] Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() [11] Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() [12] Tirmizî ![]() [13] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() [14] Ebû Dâvud ![]() [15] Ebü Dâvud ![]() [16] Tirmizî, bu hasen hadistir, demiştir ![]() [17] İbrı-i Sünnî ![]() ![]() [18] İbn-i Sünnî ![]() ![]() [19] Tirmizî ![]() ![]() ![]() ![]() [20] Nesâî ![]() ![]() [21] Ebû Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [22] Tirmizî ![]() |
![]() |
![]() |
|