![]() |
Tekirdağ İlinin Sosyo-Ekonomik Durumu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tekirdağ İlinin Sosyo-Ekonomik DurumuTekirdağ İlinin Sosyo-Ekonomik Durumu Tekirdağ; verimli toprakları ile bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu 4 adet OSB ve ASB’ si, ulaşım ve kaliteli işgücü imkânları, hızla gelişen sınaî yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır ![]() Tekirdağ, bir bölgenin yatırım için tercih nedenleri olan; doğal kaynaklar açısından sahip olduğu yüksek kömür, gaz ve yer altı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından bir dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım açısından halen faal olan hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliğini fazlasıyla taşımaktadır ![]() Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi, Avrupa Serbest Sanayi Bölgesi ile Çorlu-Çerkezköy bölgesinde yerleşen 1200’den fazla sanayi kuruluşu; teknik alt yapı, hammadde, yan sanayi vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdağ gelişim bileşenleri açısından dikkate değer bir düzeydedir ![]() ![]() Coğrafi Yapı Tekirdağ, coğrafi konum olarak başta İstanbul olmak üzere ülkemizin gelişmiş kentlerine yakın bir mesafede bulunmaktadır ![]() ![]() Tekirdağ; 6 ![]() köydenoluşmaktadır ![]() ![]() şehirlerde, %36,6’sı ise bucak ve köylerde yaşamakta ve ortalama nüfus yoğunluğu 99 kişi/km2 dir ![]() Yıllık ortalama sıcaklık 13,80C, yıllık ortalama yağış miktarı 583,3 mm ve ortalama bağıl nem %76’dır ![]() Demografik Göstergeler İl genelinde 2006 yılı kayıtlarımıza göre % 48,3’ ü iktisaden faal olmak üzere toplam 678 ![]() Tekirdağ ilinde okuma ve yazma oranı % 93,01’dir ![]() İl Genelinde toplam 30 adet Mesleki ve Teknik eğitim veren lise mevcut olup yılda ortalama 3000 mezun vermektedir ![]() İlde Namık Kemal Üniversitesine bağlı; sanayinin ihtiyacı olan nitelikli iş gücü ve kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak üzere; İnşaat, çevre, makine, tekstil, elektronik ve haberleşme ve bilgisayar mühendisliği alanlarında eğitim veren bir mühendislik fakültesi ile bilgisayar teknolojileri, otomotiv, mobilya, mekatronik, iklimlendirme, gıda teknolojileri, endüstriyel otomasyon, endüstriyel elektronik, elektronik haberleşme, tekstil, tarım alet ve makineleri, makine, resim, konstrüksiyon, kimya ve büro yönetimi alanlarında eğitim veren 9 ilçede 9 tane meslek yüksek okulu bulunmaktadır ![]() Ulaşım Türkiye’nin en yoğun ithalat ve ihracatının yapıldığı İstanbul ile Avrupa arası bağlantı sağlayan D-100 ve D-110 karayolu ile TEM otoyolu il sınırları içerisinden geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Tekirdağ Limanının Haydarpaşa Limanına uzaklığı 70 mil, Bandırma limanına 53 mil, Ambarlı limanına 55 mil, Gemport limanına 80 mil, Varna limanına 212 mil, Köstence limanına 262 mil, İstanbul Boğazına 69 mil, Çanakkale Boğazına 54 mil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enerji Marmara Ereğlisi’nde BOTAŞ’ a ait 255 ![]() ![]() ![]() Doğalgaz, sanayide yoğun biçimde tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi ve Ticaret İlde Merkez, Malkara, Çorlu, Çerkezköy ve Hayrabolu ilçelerinde olmak üzere toplam 5 adet Ticaret ve Sanayi Odası bulunmaktadır ![]() ![]() İl genelinde faaliyet gösteren 6 adet küçük sanayi sitesinin toplam iş yeri sayısı 1 ![]() ![]() İlde sanayi kuruluşları ağırlıklı olarak Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() İlde genellikle tekstil sanayi ürünleri, deri sanayi ürünleri, demir, şarap, ayçiçek yağı gibi ürünler ihracata konu olmaktadır ![]() ![]() Tekirdağ ilinde 2005 yılında 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ise ithalat gerçekleştirilmiştir ![]() Tekirdağ ekonomisinde ticaret sektörü, Tekirdağ GSYİH’ sında ki %1,07’lik pay ve 205 ![]() GSYİH’ya katkısı ile sektörler arasında dördüncü sırada yer almaktadır ![]() Cari fiyatlarla GSYİH büyüme hızı 2001 yılında Türkiye’de % 43,2, Tekirdağ ilinde %45,1’dir ![]() Tekirdağ ili, GSMH’dan aldığı kişi başına 2 ![]() ![]() ![]() DPT tarafından yapılan “ 2003 Yılı İllerin Sosyo- Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” araştırması sonuçlarına göre Tekirdağ 1,05893 puan ile sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından 7 ![]() ![]() İllerin 5 gelişmişlik düzeyine ayrıldığı bu araştırmaya göre, 20 ilin yer aldığı 2 ![]() grubunda da 2 ![]() ![]() 2001 yılı cari fiyatlarıyla, Türkiye GSYİH’sı 178 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdağ GSYİH’sı içerisinde, sanayi sektörü % 43,5’li pay ile en fazla GSYİH oluşturan sektör konumunda iken, tarım sektörü % 12,5’lik bir pay ile ikinci, ulaştırma ve haberleşme sektörü % 12,3’lük pay ile üçüncü, ticaret sektörü % 10,7’lik pay ile dördüncü, devlet hizmetleri % 7,1’lik bir pay ile beşinci ve inşaat sektörü de % 5,9’lik bir pay ile altıncı sırada yer almaktadır ![]() Tekirdağ ilinde, tasarruf mevduatı % 54,9’luk bir pay ile birinci sırada, döviz tevdiatı ise % 34,9’luk bir pay ile ikinci sırada yer almaktadır ![]() ![]() ![]() Haberleşme İlde haberleşme sorunu bulunmamakta olup, 5 adet kablosuz telefon sistemi olmak üzere 136 santral, 250 ![]() ![]() ![]() Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ ili topraklarının %90’ ı 1-4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlde bitkisel üretimde ilk sırayı buğday, sanayi bitkisi olarak da ayçiçeği ve kolza üretilmektedir ![]() ![]() ![]() Bağcılık önemli üretim konularından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlimizde temel hayvansal ürünlerden olan süt üretimimiz 354 ![]() ![]() üretimiz 84 ![]() ![]() ![]() ![]() İlin tarımsal gayrı safi üretim değeri içinde %0,39 payı olan su ürünleri üretimi ağırlıklı olarak Merkez, M ![]() ![]() ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ VE SERBEST BÖLGE Çerkezköy OSB 420 Hektar büyüklüğündeki Çerkezköy I Organize Sanayi Bölgesi 1987 yılında tamamlanmıştır ![]() Bölgede 143 adet sanayi parseli bulunmakta olup, tamamının tahsisi yapılmıştır ![]() sanayi tesisi üretime geçmiş ![]() adet sanayi parseli bulunmakta olup tamamının tahsisi yapılmıştır ![]() tesisin inşaatı devam etmekte olup, 2 tesis ise proje aşamasındadır ![]() Çorlu Deri OSB Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi, 130 ha ![]() ![]() adet tesis üretimdedir ![]() ![]() kısmında 3000 m3/gün, güney kısmında ise 4500 m3/gün kapasiteli 2 adet arıtma tesisi mevcuttur ![]() Hayrabolu OSB Hayrabolu Organize Sanayi Bölgesinde, sanayi parsel sayısı 105 adet olup altyapı çalışmalarının % 100’ü tamamlanmıştır ![]() ![]() Malkara OSB Malkara Organize Sanayi Bölgesinde 69 sanayi parseli bulunmaktadır ![]() ![]() Avrupa Serbest Bölgesi Avrupa Serbest Bölgesi 200 hektar alan üzerine kurulu 231 sanayi parsel sayısına sahip bölgede 2006 eylül ayı itibariyle 143 firma faaliyette olup toplam çalışan sayısı 1656 kişidir ![]() Avrupa Serbest Bölgesi Türkiye’nin en büyük özel serbest bölgesi Edirne Kapıkule Gümrük Müdürlüğüne 115 km, İstanbul merkeze 125, Çorlu havalimanı’na 15km, Tekirdağ Limanı’na 47 km, Veli Meşe Tren İstasyonu’na 6 km mesafede bulunmaktadır ![]() TEKİRDAĞ’DA UYGUN YATIRIM KONULARI 4 ![]() ![]() Tekirdağ ilinde talebi karşılamaya yönelik olarak aşağıda verilen yatırım önerileri gerçekleştirilebilir bulunmuştur ![]() Şekerleme, çikolata ve çiklet üretim tesisi Konfeksiyon yan ürünleri üretim tesisi Tekstil ve deri işleme makineleri üretim tesisi Boncuk tutkal üretim tesisi Bar ve kızgın su kazanı üretim tesisi Bilgisayar, ve elektronik cihazlar elektronik malzeme üretim tesisi Şekerleme, çikolata ve ciklet üretim tesisi Gofret,çikolata ve ciklet yurtiçinde ve yurtdışında talebi artan bir gıda maddesidir ![]() ![]() Türkiye Şekerleme, çikolata ve çiklet ürünü ile ilgili talep, üretim, ihracat ve ithalat verileri bu üç üründe de arz ve talep arasındaki farkın ithalat yoluyla kapatıldığı görülmektedir ![]() Çizelge dikkate alındığında, 2002-2004 yılları arasında Türkiye’nin çikolata ve kakaolu mamuller talebinin ve üretiminin arttığı anlaşılmaktadır ![]() ![]() Bu göstergeler, Türkiye genelinde şekerleme, çikolata ve ciklet sektörünün canlı olduğunun ve yatırım ortamının bulunduğunu göstermektedir ![]() ![]() Tekirdağ’ın sanayi altyapısı ve uygun yatırım ortamı değerlendirilebilir ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Tekstil sektörü ilde faaliyet gösteren sektörler arasında birinci sırada yer almakta olup sektörde faaliyet gösteren 439 firma tespit edilmiştir ![]() ![]() ![]() İl’de mevcut tekstil konfeksiyon fabrikalarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere konfeksiyon yan ürünleri üretim tesisinin ( fermuar, düğme, çıt çıt vs ![]() ![]() Tekstil ve Deri İşleme Makineleri İmalatı Tesisi İl’de yoğun bir biçimde faaliyet gösteren tekstil sektörünün talep ettiği makinelerin imalatına yönelik yatırımın doğru olacağı düşünülmektedir ![]() Yapılacak yatırımda makine imalatında dünya pazarlarında söz sahibi (özellikle konfeksiyonda Juki, Singer, Brother vb ![]() ![]() Öncelikli olarak dikiş makineleri, otomatik kesim makineleri, serme makineleri, ütü presleri, tela yapıştırma makineleri, etiketleme makineleri vb ![]() ![]() Bu yatırım beraberinde getireceği faydalar yanında, özellikle yabancı sermayenin yurtiçine gelmesi açısından da ayrı bir önem taşımaktadır ![]() Talebin üretimin çok üzerinde seyrettiği ve talebin ithalat yoluyla karşılandığı görülmektedir ![]() ![]() Deri Atıklarından Boncuk Tutkal Üretim Tesisi Tekirdağ ilindeki mevcut deri işleme kapasitesi dikkate alındığında, ilde deri atıklarından boncuk tutkal üretim tesisi kurulmasının, deri atıklarının değerlendirilmesi, işe yaramayan derilerin ekonomiye kazandırılması yönünde uygun bir yatırım olacağı düşünülmektedir ![]() Kurulacak tesiste salamura tıraş hammaddesine sadece nakliye parası ödenmektedir ![]() ![]() ![]() Kurulacak tutkal üretim tesisinde, kelle ve komple k ![]() ![]() ![]() ![]() Söz konusu alanda yatırım özellikle girdi temini ve organize sanayi bölgesinin sağlayacağı diğer avantajlarla karlılık arz etmektedir ![]() Buhar ve Kızgın Su Kazanı Üretim Tesisi İlde gelişmiş sanayi ve yeni kurulan OSB’lerde yapılacak yatırımlarda düşünülerek ilde yapılması önerilebilecek yatırımlardan birisi de buhar ve kızgın su kazanı üretim tesisidir ![]() Üretim talebin yarısını bile karşılayacak düzeyde değildir ![]() ![]() Bilgisayar, Elektronik Cihazlar ve Elektronik Malzeme Üretimi Tesisi: Tekirdağ ili için önerilebilecek uygun yatırım konularından birisi de bilgisayar, elektronik cihazlar ve elektronik malzeme üretim tesisleridir ![]() Elektronik malzemeler, başta bilgisayar, radyo, televizyon olmak üzere haberleşme cihazları ve endüstriyel elektronik cihazların üretiminde kullanılan ve bu cihazların fonksiyonel kısımlarını oluşturan değişik özelliklerdeki sarf malzemeleridir ![]() Dirençten diyota, transistordan entegrelere kadar binlerce çeşit elektronik malzeme mevcuttur ![]() ![]() ![]() Elektronik cihazlar, ses, görüntü, veri iletme, ölçme ve kontrol amacıyla kullanılan cihazlardır ![]() ![]() Gerek haberleşme elektroniği ve bilgisayar sistemleri, gerekse endüstriyel elektronik sektörlerinde yüksek talep söz konusudur ![]() ![]() ![]() ![]() Haberleşme elektroniğinde talebin yaklaşık olarak % 80’i, endüstriyel elektronikte neredeyse tamamı, devre elemanlarında ise yaklaşık % 95’i ithalatla karşılanmaktadır ![]() ![]() Türkiye, üretimin büyük bir bölümünü ihraç ettiği tüketim elektroniğinde bile ithal devre elemanları kullanmaktadır ![]() ![]() Günümüzde stratejik öneme sahip sektör durumuna gelen elektronik sanayinde ülkemizin de var olması gerekmektedir ![]() ![]() Devre elemanları yatırımları paralelinde haberleşme elektroniği ve endüstriyel elektronik yatırımlarına da girilmesi gerekir ![]() ![]() Tarım Sektöründe Yapılabilecek Yatırımlar Tekirdağ’da tarım sektöründe, aşağıda verilen yatırım konuları gerçekleştirilebilir bulunmuştur ![]() ü Bağcılık, bağ ve şarap turizmi ![]() ü Şarap Üretim Tesisi ü Su ürünleri, meyve ve sebze konserveleri üretim tesisi ü Salamura zeytin üretim tesisi ü Süttozu üretim tesisi Bağcılık, Bağ ve Şarap Turizmi Türkiye, dünyada bağ arazisi yönünden 4`üncü, yaş üzüm üretimi yönünden İtalya, Fransa, ABD ve İspanya`nın ardından yıllık 3 milyon 700 bin tonla 5`inci sırada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdağ merkez ile Şarköy arasındaki sahilde bulunan; Uçmakdere, Mürefte ve Hoşköy’ deki bağlar, üzüm üretiminde büyük önem taşımaktadır ![]() Eski alanlar uygun fiyatlarla alınarak yeni sisteme dönüştürülmesi, yatırımlarla hem kurulu tesislere şaraplık üzüm üretmek hem de bağ bozumu turları, şarap evleri, otantik atmosferlere sahip konaklama alanları vb ![]() ![]() Şarap Üretim Tesisi Şarköy, Mürefte, Hoşköy ve Merkez İlçe’ de iç ve dış piyasaya yönelik üretim yapan 44 adet şarap fabrika ve atölyesinin bulunması sektörün İlde ki durumunu da ifade etmektedir ![]() Bu bölgede önde gelen şarap üreticilerinin fabrikaları bulunmaktadır: Şarköy ilçesi Mürefte köyünde Doluca, Gülor, Kutman, Sevilen, Bağcı, Latif Aral, Tekirdağ Hoşköy`de Melen, Tekirdağ`da Mey, Umurbey, Tuna ve daha bir çok tanınmış markalar üretim yapmaktadır ![]() ![]() Hammadde, pazarlama, istihdam ve üretim tekniği açısından oldukça önemli bir kültür birikimden söz etmek mümkündür ![]() ![]() ![]() Salamura Zeytin Üretim Tesisi İl genelinde zeytin yetiştiriciliğine artan bir eğilim gözlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdağ salamura zeytin üretimi konusu hammadde ve işgücü gibi girdi teminindeki avantajların yatırıma dönüştürülebileceği bir alandır ![]() Su Ürünleri, Meyve ve Sebze Konserveleri Üretim Tesisi Su ürünleri, meyve ve sebze konservelerinin pazarlaması hususunda iç pazar yanında Tekirdağ’ın bir liman kenti ve Avrupa’ya da çıkış yolu üzerinde olması ihracat avantajını kullanmak suretiyle Avrupa ülkeleriyle birlikte, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülke pazarları da değerlendirilebilir ![]() ![]() Süttozu Üretim Tesisi Doğal kaynak potansiyelini değerlendirmeye yönelik olarak tarım sektöründe yapılması uygun görülen üçüncü yatırım süttozu üretim tesisidir ![]() İl’in toplam süt üretimi Türkiye toplam üretiminin %1,74’üne denk gelmektedir ![]() ![]() Süttozu ürününe ait Türkiye arzı 22 ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdağ’ da kurulu 60 ton/yıl’lık bir fabrika dışında üretim tesisi bulunmamaktadır ![]() ![]() Yemeklik Yağ Üretim Tesisi Türkiye’nin 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlimizde mevcut yemeklik yağ üretimi için kurulu kapasite 340 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayvancılık Sektöründe Yapılabilecek Yatırımlar Et Besiciliği Büyükbaş hayvan popülasyonunun hemen tamamı saf kültür ve melez ırklardan oluşan ilde büyükbaş toplam sığır mevcudunun %63,72’si kültür, %35,84’ü melez ve kalan %0,44’ü de yerli ırktan oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Hayvancılık sektöründe arzulanan verim artışlarının sağlanmasında mevcut genetik kapasite, suni ve tabii tohumlama uygulamaları ile artırılırken, bu konuda bakım, beslenme şartlarının iyileştirilmesi ve çeşitli girdi fiyatları ile ürün fiyatları arasındaki hassas dengenin korunması hususları önemini sürdürmektedir ![]() Türkiye 2004 yılı üretimi kırmızı ette 343 ![]() ![]() ![]() ![]() Önümüzdeki yıllarda, et besiciliğine yönelik büyükbaş hayvan yatırımlarının, öncelikle talebi karşılamaya yönelik olarak faaliyet göstermesi ve artan yapağı talebini karşılamaya yönelik de küçükbaş hayvancılık yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekmektedir ![]() Süt Sığırcılığı ve Entegre Tesisleri Tekirdağ İlinde toplam süt üretimi 324 ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt ve süttozu üreten 50 adet işletmeye ait kurulu kapasite 234 ![]() ![]() ![]() SONUÇ VE DEĞERLENDİRME İlde yakalanan bu ivmeye karşın, Tekirdağ geldiği noktayı yeterli görmemektedir ![]() ![]() ![]() Tekirdağ İlinin yukarıda belirtilen mevcut yatırım ortamı bütün avantajlarıyla değerlendirildiğinde ilin gelişim bileşeni yeterli düzeydedir ![]() ![]() Yerli ve yabancı girişimciler İlimizin yatırım iklimini iyi değerlendirmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|