Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyükevren, edirne, enez, köyü

Büyükevren Köyü Enez Edirne

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Büyükevren Köyü Enez Edirne

Büyükevren Köyü Enez Bilgileri -Büyükevren Köyü Hakkında - Büyükevren Köyü Tanıtımı -Büyükevren Köyü Resimleri

İlçe: ENEZ - İl: EDİRNE

Köy Muhtarı: METİN FAHRİ BORAZAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:

0 (284) 831 34 57

Edirne
Bilgiler
Nüfus 970 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 22700
Alan Kodu 0284
Yönetim
Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi
İl Edirne
İlçe Enez
Web Sitesi
Büyükevren, Edirne ilinin Enez ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Bir zamanlar halk arasında Yassıören olarak anılan, ancak ilk adı Evrenkebir olan Büyükevren in kuruluş tarihi hakkında net bilgi yokturBüyükevren in ilk kuruluş yeri Köyün batısındaki Taşlık Sırtı denilen yerdirKöy sonra, Ören denilen yere daha sonra şimdiki yerine kurulmuşturKöyün güneyindeki "Kıran Mezarlığı" orta çağda (Avrupa'da görülen veba salgını gibi olabilir)yaşanan toplu ölümlerden kaldığı sanılmaktadırMezarlık hala mevcutturMezarlığın 250 mgüney batısında kazankayaları denilen yer (ki şu an köy çöplüğü olan)vardırburada büyük boyutta birbirine parelel taşlar (bundan 40-50 yıl öncesine kadar)vardıRivayete göre ölüler burada yakılan ateşler üzerinde kaynatılan su ile defin işlemleri yapılarak mezarlığa gömülmüş 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı(93 Harbi) öncesinde, köyün bulunduğu yerde 7-8 hane ikamet etmekteymiş Savaş nedeniyle göçmen olarak gelenler, köye 6 km uzaklıkta, deniz kenarında Demirci mevki denilen yere yerleşmek istemişler ve evlerini burada inşa etmişler Ancak Büyükevrende yaşayanlar, ayrı bir köy kurulmasına karşı çıkınca, göçmenler Büyükevren'e gelip yerleşmişler köy halkının tamamına yakını 93 muhaciridirKöy 1900-1922 arasında iki defa Yunan bir defa Bulgar işgaline maruz kalmıştırBalkan Savaşında önce Yunanlılar gelmiş sonra yunanlılar çeklip (batı trakya bulgaristana verilince)Bulgarlar gelmiş ikinci balkan savaşında bulgarlar yenilice çekilmişlerKurtuluş savaşı zamanında bir defa daha yunan işgaline uğrayan köy Kasım 1922 de düşman işgalinden kurtulmuş Büyükevren adı Cumhuriyet'ten sonra verilmiştir

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur

Coğrafya

Edirne iline 155 km, Enez ilçesine 13 km uzaklıktadırBüyükevren Köyü Edirne İli'nin Enez İlçesi'ne bağlı bir köy olup 40720001 enlemi ve 2608 boylamı koordinatlarında yer alır

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir

Enez'in ticari hareketi en yoğun olan bu köyü, 250 haneden oluşmakta nüfusu 2000 kişiyi bulmaktadır Yazları sahildeki sitelerde nüfus 1000 kişiyi bulmaktadır

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırKöyde süt ürünleri fabrikası bulunmaktadır Köyün sahili de vardır Altın kumu, çam ormanları ve doğal alanıyla görülmeye değerdir Sahilde Mavigök,Tes-iş,Martı ve Mehtap gibi birçok siteler bulunmaktadır Turizme açık değildir Köyde en fazla çiftçilik ve hayvancılık son yıllarda da çeltikçilik,(pirinç)yapılır Enez'in ticari hareketi en yoğun olan bu köyü, 250 haneden oluşmakta ve köy ilçeye 13 km uzaklıkta bulunmaktadır Köyde herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır Büyükevren'de taşıma merkezli ilköğretim okulu vardır Çevresindeki 8 köyden 1 ve 2 kademeye öğrenciler taşınmaktadır

Eğitim

Eğitim köydeki "Büyükevren Aziz Yörük İlköğretim Okulu"nda yapılmaktadır Büyükevren'de Taşıma merkezli İlköğretim Okulu vardırÇevresindeki 8 köyden 1 ve 2 kademeye öğrenciler taşınmaktadır Köyün büyük bir oranı okuma yazma bilmektedier

Altyapı bilgiler

Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi vardırKöyde aile sağlık birimi vardırBir doktor ve bir hemşire ile hizmet vermektedir Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com