Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Marmara Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bahçekaya, bursa, inegöl, köyü

Bahçekaya Köyü İnegöl Bursa

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bahçekaya Köyü İnegöl Bursa

bahçekaya köyü bilgileri - bahçekaya köyü resimleri - bahçekaya köyü tanıtım

Bahçekaya, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi
Bahçekaya Köyü 93 Harbi diye bilinen (1293 h)1876-78 Osmanlı-Rus harbi sonunda Batum'un Rusyada kalması üzerine Gürcüstan / Batum'dan gelen gürcüler tarafından kurulmuştur Kuruluşundan itibaren Mesruriye köyünün Çürüksu mahallesi olarak bilinen köy, muhtar Hasan Aydın ve mahalle sakinlerinin girişimleri ile 1993 tarihinde Mesrüriye Köyünden ayrılmış ve Bahçekaya Köyü olarak resmi kayıtlara geçmiştir Mesruriye köyü de halk arasında eskiden beri bahçekaya olarak bilinmektedir Mahalleler ise öteki bahçakaya-beriki bahçekaya diye ifade edilmektedir
Kültür
Köyde okur/yazar oranı yüzde yüz olup kültür düzeyi yüksektir Köyden avukat, hakim, doktor, müftü, öğretmen, astsubay, belediyeci vb çok sayıda memur ve amirler çıkmıştır Köy halkı Gürcistan'ın Acara bölgesinden göç ederek gelip bu köyü kurmuş olan akraba ailelerden oluşmaktadır Acaralıların köken olarak esasen Kıpçak Türkü olup Selçuklular döneminde Batum çevresine yerleştirildikleri sanılmaktadır19 yyda,özellikle Sultan Abdülhamit Han döneminde din gayretiyle Rusyadan göç etmek zorunda kalan cefakar insaslar Anadolunun değişik bölgelerine yerleştirilmiş İnegölde bu şekilde kurulmuş çok sayıda Gürcü, Çerkez, Abaza, Boşnak, Arnavt vbMuhucir köyleri bulunmuktudır

Yemekler: En lezzetli phalobyay bu köyde yapılır Doşorva,gürcülerin en kral çorbalarındandır Hapişorva'yı da unutmamak gerekir Kerçhi lobya, kveli mohrakili, havisi, hasutay, malahto, sosolay vbnin de hatırı sayılır
Coğrafya
Uludağın doğu uzantısı olan Alaçamdan sonra gelen Kazmit yaylasının eteğinde, Bursa iline 62 km, İnegöl ilçesine 27 km uzaklıkta, Tahtaköpü beldesi ile kaplıcalarıyla ünlü Oylat arası yolu üzerinde kurulu Ormanlık bir köy olan Bahçekayanın rakımı 850 mt'dir Yeşil bitki örtüsü ve manzarası büyüleyici güzelliktedir Her türlü meyve, sebze ve en kaliteli kestane yetişir
İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 250
2000 200
1997 171
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Altyapı bilgileri
Köydeki öğrenciler daha önce Mesruriye köyü ilk okuluna giderken, halihazırda Tahtaköprü ilköğretim okulu'na taşımalı olarak gitmektedirler Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur, en yakın sağlık ocağı Tahtaköprü'dedir Köy yolu 2006'da asfaltlanmış olup köyde elektrik ve sabit telefon da vardır İçme suyu Mesruriye köyü ile aynı şebekeden geldiği için sık sık arızalanmaktadır, tarla yolları da bakım ve kumlanmayı bekliiyor
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:0224 733 10 84
Cep Telefonu:0537 595 71 95

Kaynak / yerel net / vikipedi özgür ansiklopedi

köyünüze ait resim ve bilgileri - bu başlık altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com