![]() |
Bilecik Yenibazaca Laflar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilecik Yenibazaca LaflarYenibazalılar 'K' harfini 'G[/swf2][swf3]T' Harfini 'D' olarak yumuşatarak kullanır ![]() ![]() Örneğin: Kapıyı Kapat 'ı 'Gapıyı Gapad' olarak; Eve geldin mi? 'yi Eve geedin mi? olarak kullanır ![]() Hırca: Küçük - Hırca dayım bize geldi Gadın: Güzel - Amanın ne gadın bi oğlun va Dahacık: İşte - Dahacık geleya, görmeyan mı? Aga: Abi - Benim agam senin aganı döver Oklohaç: Oklava - Oklohaç ile baklava yazdım Yaslahaç: Hamur açılan tahta - Kızım yaslahaçı getir Bila: Birer - Bila, bila gelin, bu sözcük yalnız Belkese köyü köylüleri tarafından kullanılır Dam: Ahır - Dama inek bağladım Age: Getir - Çuvalı age Eza: Kibrit - Ezayı ve zobayı yakam Gurcalama: Karıştırma - Televizyonu gurcalama bozâsın Buba: Baba - Bubam bazara gitti ![]() ![]() Hıştama: Konuşma - Hıştama bebek uyancak Tırkışlı: Hastalıklı - Bu oğlak çok tırkışlı Nacak: Balta - Nacak ile odun kestim Annac: Karşı - evin annacında oturuyordu Dingabak gitmek: Geriye düşmek Dılacan: Çok bilmiş kadın Arnıgabak: Alnın ortası Boğ: Bohça - güvey boğu hazırladık Dayaklamak: Kilitlemek İşlik: Bir çeşit ihtiyar kadın giysisi Göynek: Uzun atlet Okumak: Davet etmek Deddemek: İttirmek Bocut: Bir çeşit sürahi Bıldır: Geçen yıl Gabalak: Saçı açık(başörtüsüz) Bagas: Aptal,salak Ünnemek: Seslenmek,çağırmak Erfane: Piknik Eşgare: Açık açık Mile: Misket Yivcik: Kumaş parçası Seyitmek: Koşmak Gayıl olmak: Razı olmak Corlak: Belden aşağısı cıplak olan Eluç: Yemekte kalan ekmek parçası Enser: Çivi Erezlemek: Kilitlemek Zıngıldamak: Kımıldamak Cıbır: Zayıf Zaplamak: Sokmak Horun: Fırın Gatillik yapmak: Kötülük yapmak Çekişmek: Kızarak konuşmak Cıraklamak: Bağırıp çağırmak Ahacık: Burada Deyha: İşte orada Mırt mırt: Yavaş hareket eden Gancur-guncur: Tahtarevalli Cırga: Civciv Debizlemek: İteleyip kakalamak Annanmak: Yerde yuvarlanmak Apıldamak: Emeklemek Gidişmek: Kaşınmak Çınkışmak: Boğazım çınkışıyor Gıyran: Kum tanesi, çakıl Gicikli: Uyuzlu Yeldirmek: Bir başkası hakkında dedikodu yapmak, çekiştirmek ![]() Mazamorta: İlgisizce davranarak yapacağı işi bozuk yapmak ![]() Müzmehel: Ziyan olmak Gıspir: Pinti Halka: Simite benzeyen(ama susamsız)pide hamuruyla köy fırınlarında yapılan delik pide ![]() Karozmanlamak: Araba dönmeyince geniş manevra yapmak Faşırdamak: İki küs kişinin birbirinin yüzüne bile bakmadan yan yana geçmesi Zört zört gezmek: Amaçsızca dolaşmak Tırkaz: İlkel kapı kilidi Engastan: Yalancıktan, şakadan Manca: Ispanak ve Madımak gibi yenilebilen otların genel adı ![]() Guzugulak: Madımak Höörül hörül: "Hörül hörül soğuk geleya" Holdur holdur: Bol gelmek Gursağım kaynadı: Mide ekşimesi anlamında kullanılır Gulü: Hindi Hümbe - Guytuk: Misket oyununda açılan çukur ![]() Entari: Gömlek Gıdık: 1- Yumurta 2- Boynun alt bölümü Gıpcık: Yerinde duramamak ![]() Dumay: Nezle Gıspir: Pinti Halka: Pide hamuruyla yapılan, susamsız simite benzeyen ekmek Gayıl olmak: Razı olmak - "Allah gayıl olmadı" Künge: Ev Tozu - "Evleri künge içinde" Combak: Yağmur sularının biriktiği küçücük gölet ![]() Gavi: Sağlam Müzmehel: Ziyan Mazamorta: Gelişi Güzel Yeldirmek: Dedikodu yapmak Destebe: Sağı-solu belli olmamak ![]() ![]() ![]() ![]() Gıyık bırakmak: Aralık bırakmak - "Gapıyı gıyıg bırag" Keşir: Havuç Kelem: Lahana Samatçalı: Saf, ahmakça Irgala: Silkelemek ıccak: Sıcak göttüm: Götürdüm kösülmek: Yorulmak Sünge: Fırının içindeki külleri temizlemeye yarayan bir tür süpürge ![]() Demirley: Fırının içinden bükme (ekmek) çıkarmaya yarayan alet ![]() Hodalak: (1) Kaz beslemede kullanılan hamur parçası ![]() Hodalak: (2) Bükme yaparken artan hamurdan yapılan minik ekmek ![]() Avara: Kötü Düzdü: İyileşti ![]() Düzdürdü: Hastalığı atlattı ![]() Ötürük: İshal Ondan Kellim: Ondan Sonra Dimi: Pijama Mancımış, Mancımak: Çürümeye yüz tutmuş, yumuşamış ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|