|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anadolu, bölgesi, güneydoğu, manileri |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Manileri - Güneydoğu Manileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesi Manileri - Güneydoğu ManileriGüneydoğu Anadolu bölgesi manileri Güneydoğu Anadolu bölgesi Mardin Manileri Tane tane üzümsün Benim iki gözümsün Sanma ki unutmuşum Gece gündüz sözümsün Arpa ektim iz iken Topladım temiz iken Gel yarim sarılalım Ortalık sesiz iken Ağızları kaparım Sanma yoldan saparım Amca oğlu ne imiş Sevgilime taparım Ak yarim, çağla yarim Hem gül, hem ağla yarim Sonunda kavuşmak var Bana bel bağla yarim Alçacık duvardayım Herkesten hovardayım Nerde bir güzel görsem Gece gündüz ordayım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesi Manileri - Güneydoğu ManileriGüneydoğu Anadolu bölgesi Batman manileri Ekmek atlı ben yaya Bülbülem bağ gezerem Yetişmek kaldı Allah’a Mecnunam dağ gezerem Anna bedduanı al geri Seksen yerden yaram var Biraz da yalvar Allah’a El bilir sağ gezerim Ben bir bahtsız dilberim Bu dağlar bele bağlar Hem ağlar hem giderim Hayasız arsız bağlar Kaynana çok sevinme İşte ben gider oldum Oğlunu alıp giderim İşte siz işte bağlar Dicle boyu sazlıktır Bülbülem hava bilmem Ablam sana aşıktır Dertliyem deva bilmem Oğlan yine bilmezsin Bana bir sevda gelmiş Geçtiğim yollar taşlık Başımdan sava bilmem Dicle geçit vermez Bahçede barksız adam Mezrabota ovası Aynasız yarsız adam Sevda başımdan gitmez Kalaysız kaba benzer Yaram gönül yarası Dünyada yarsız adam Koyun sağar berivan Bu dağı aşam dedim Sevdiğini düşlerken Aşam dolaşam dedim Bahar çiçekleri ile Bir vefasız yar için Boynu bükük beklerken Aleme paşam dedim Oğlan kızı gördükçe Bayıra serdim kilim Tutulmuş dilleri Gel otur benim gülüm Gözleri kör olurmuş Ne dedim ne söylerim Bilmezmiş kimseleri Lal olsun benim dilim |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesi Manileri - Güneydoğu ManileriGüneydoğu Anadolu bölgesi Urfa manileri Koyınlar kuzliyanda Yaralar sızliyanda Ben seni nerde bulım Göynım arzuliyanda Bu dörtlüğün ayaklı ve cinaslı olmaması ve her mısranın aynı güçte olmaması zaten dikkati çekmektedir ![]() Urfa’da söylenen mani ve hoyratların özelliği 6 mısradan oluşanlarının da varlığıdır ![]() Kara beni Üzınde kara beni Ataş beni yahmazdı Yahtı bir kara beni Gece gündüz yanarım Yatırın kara beni Kara gözler Humardır kara gözler Yar biye güman etmiş Taha da kara gizler Gemim deryada kaldı Kaptanı kara gözler Urfa mani ve hoyratlarının konuları ise aşk gurbet yiğitlik alay ölüm evlenme hikmet özlem ve doğadır ![]() ![]() ![]() Mani ve hoyratların daha önce belirtildiği üzere belki bir makamı yoktur ![]() ![]() ![]() Özellikle şehrin güneyinde meydana gelen gecekondulaşma olayından önce var olan mağaralarda kesmelerde Ehber’de Merkefe’de bahar aylarında hoyrat eksik olmazdı ![]() ![]() ![]() Yaz yolla Bahar yolla yaz yolla Çiğ köfte hamur oldı Kardaş bize duz yolla Aynı hoyratın; Yaz yolla Bahar yolla yaz yolla Kebap yandı köz oldı Kardaş bize duz yolla biçiminde bir varyantı da vardır ![]() Urfa hoyrat ve manilerinin üzerine yapılan tartışmalardan biri de yazıya nasıl geçirileceğidir ![]() ![]() ![]() İşte size birkaç özgün örnek: Nahana mı Yarpız mı nahana mı Heste heberi geldı Esseh mı mahana mı Sürme göze Yakışır sürme göze Sürmeye mabal attım Aman ha sürme göze Rahtı bıdır Çiftemin rahtı bıdır Gettiy amma gelmediy Ayrılıh vahtı bıdır Mert nerde Namert nerde mert nerde Namerdı bi yana koy Mühbe olmayın merde Suyı tasla aşladım Dövmelere başladım Kapıdan sesi geldı Tıtremağa başladım Kınıfıriy has mıdır Sahsı mıdır taş mıdır Dar yere düştım bögın Keder mıdır yas mıdır Çapıtta durır bastıh Onbeş yaşına bastıh Her gişiye varmanıh Biz Kur’an’a el bastıh Aya damlar Yaldızlar aya damlar Seher üzını açtı Sebbehtir ay adamlar Ağam benim Birdımış ağam benim Benim mehle şeniğim Derdim dağdağam benim Maşarayda ne’ne var Sözleriyde me’na var Eliyden çoh çekmişem Üz astiy gene ne var Yazı benim Hat benim yazı benim Ardımdan ağlamayın Bı kara yazı benim Bağlarında mayana Suyı verdim o yana Demirden ürek ister Bı sözıme dayana Al alma dörd olaydı Yiyene derd olaydı Bı almanın sehebi Sözine merd olaydı Kişe tavuğım kişe Başıya bitler düşe Fransız kuyu eşmiş İnşallah gendi düşe Kulıyam Kurbanıyam kulıyam Mevlam kulım demezse Ya ben kimin kulıyam Altın tasın kenarı İçine kırdım narı Tuttım ecele verdin Sırma buyıhlı yarı Alma yanı Kızarmış alma yanı Nasıl kebre koyarlar Mırazın almayanı Bala ben Düştim haldan hala ben Çöp yığdım yuva yaptım Uçurmadım bala ben Uyah geldim Yatmadım uyah geldim Ömür der bin yaşadım Göyil der bayah geldim Ağlama naçar ağlama Gündür geçer ağlama Bı kapi örten Mevlam Bi gün açar ağlama Aldadi Dünya bizi aldadi Altında bi tas zéher Üsti verir bal dadı Her ayından er yılın her ayından Günde bi ker düşer Ümrımın serayından Gamda gül Gamda bülbül gamda gül Nadanlar her gün güler İgıd isey gamda gül Bahçada yeşil hiyar Boyı boyıma uyar Ben dedim gizli sevim El arıftır tez duyar Urfa’da inci tutar Dolanır genci tutar Bi can bi canı sevse Alemi sancı tutar Kınıfır ezenım yoh Taslara süzenim yoh Yıhılsın babam evi İçinde gezenım yoh Dam üstinde fotraf Gelin kızlar otırah Otırmahtan ne çıhar Gelin olah kurtılah Ağ çuha kara çuha Çuhanın dibi yuha Ne söledim huylandi Vay benim gözüm çıha Bahçıya serdim halı Boyı kınıfır dalı Gören maşallah desin Kimin var bele yarı Gör bı dağın başını Topla çağıl daşını Ele bi öksemişem Kaynımın kardaşını Ay doğar bedir Allah Bı sevda nedir Allah Ya yara bi merhamet Ya biye sabır Allah Beyaz ağıl balıyam Kardaş ben Urfalıyam Canım çıhsa vazgeçmem O yara sevdalıyam |
![]() |
![]() |
|