|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anadolu, bölgesinin, güneydoğu, yemekleri, yöresel |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriGüneydoğu Anadolu bölgesinin yemekleri, Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleri, Güneydoğu Anadolunun meşhur yemekleri Mardin Yemekleri Birçok kavimlere ev sahipliği yaptığı ve kervan yollarının kesiştiği bir noktada olması sebebi ile Mardin’deki yemek kültürünü de geliştirmiş ve yemek çeşitlerini de çoğaltmıştır ![]() ![]() ![]() Sembusek, Kızarmış İçli Köfte(irok), Kaburga Dolması, Zerde, Mercimekli Köfte (Bello), Çoban Çorbası (Lebeniye), Kavurma, Mevlüt Çöreği (Kliçe), Acı Kahve (Mırra), Kuzu Dolması, Tava Yemeği (Güveç), Şehriyeli Bulgur (Bırgıl), Mumbar Dolması, Patlıcan Kebabı (Maldum) Ayrıca acı kahve içme ve ikram etme geleneği Güneydoğu Anadolu illerinin bazılarında gelenek halindedir ![]() ![]() Şanlıurfa Yemekleri Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba ![]() Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı ![]() Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav ![]() Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte) ![]() Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı ![]() Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı ![]() Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza ![]() Urfa Mutfağının En Önemli Menüsü Çiğ Köfte: Çiğköftenin en önemli ve hazırlanması çok zahmetli olan baş malzemesi “kuru isot” denilen kırmızı pul biberdir ![]() ![]() ![]() ![]() Gaziantep Yemekleri Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir ![]() ![]() Gaziantep yemeklerinin tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() Gaziantep yemeklerinin başlıcaları şunlardır ![]() Köfteler: İçli Köfte, Çiğ Köfte, Ekşili Ufak Köfte, Malhıtalı (Mercimekli)Köfte, Yoğurtlu Ufak Köfte, Akıtmalı Köfte , Yağlı Köfte, İç Katması (Kısır) Kebaplar: Kuşbaşı Kebabı , Kıyma Kebabı,Patlıcan Kebabı,Soğan Kebabı, Simit Kebabı, Yoğurtlu Kebap, Sebzeli Kebap, Yeni Dünya Kebabı Çorbalar: Dövmeli alaca çorba, Yoğurtlu dövme çorbası, Tarhana çorbası, Beyran çorbası Ev Yemekleri: Yoğurtlu soğan yahnisi, Patlıcan musakka, Pirpirim aşı, Börk aşı, Mıcırık aşı, Doğrama, Kabaklama, Boranı ve Sarımsaklı bakla, yuvarlama Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar: Saçma tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması (Topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması Dolmalar-Sarmalar : Karışık dolma, Patlıcan dolması, Biber dolması,Kabak dolması, Firikli acur dolması, Zeytin yağlı patlıcan ve Biber dolması, Mumbar Dolması, Bulgurlu Yaprak Sarması, Pirinçli ve Zeytinyağlı Yaprak Sarması, Lahana Sarması, Pancar Sarması ![]() Pilavlar: Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Etli Dövme Pilavı, Firik Pilavı, İç Pilav, Mercimekli Pilav , Çağla Aşı , Kömeç (Buğulama)Aşı ![]() Hamur İşleri : Lahmacun (Gaziantep Usulü), Peynirli Pide, Pişi Böreği, Yeşil Zeytin Böreği, Peynir, Çökelek ve Lor Semseği Piyazlar- Salatalar ve Cacıklar: Maş Piyazı, Fasulye Piyazı, Loğlaz Piyazı, Patates Piyazı, Yeşil Zeytin Piyazı, Çoban Salatası, Domates Salatası, Koruk Salatası ve Salatalık Cacığı Tatlılar ve Pastalar: Baklava, Kurabiye, Burma Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç, Bastık, Nişe Helvası, İrmik Helvası, Kuymak , Kaygana, Şıllık (akıtma), Kerebiç, Mayanalı Kahke, Hedik ![]() Bazı Özel Kahvaltılıklar: Katmer, Kaymak, Muhammara, Yeşil Zeytin Ekşileme, Tarhana Eritmesi Diyarbakır Yemekleri Diyarbakır’da yemekler genellikle bol acılı ve yağlıdır ![]() ![]() ![]() Kışın saklanan yiyeceklerden peynir ve çeşitleri, üzümden yapılan pestil, pekmez etten ise kavurma , sucuk gibi yiyecekler vardır ![]() ![]() Meftuneler : Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi Dolmalar: Etli eşkili dolma(Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe Mumbar Zahire Yemekleri: Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Sığma, Lebeni (ayranlı çorba), Duzaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk Kırsalda Yenen Yemekler: Sörün, Mallez, Mastav |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriGüneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleri,Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleri,Güneydoğu Anadolu yöresel yemekleri BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği) Malzemeler (4 kişilik) 1 kilo patlıcan, 250 gram yoğurt, 5 adet iri çarliston cinsi biber, 1 avuç maydanoz, 1 çorba kasığı sadeyağ, 1 kahve kaşığı kırmızı biber, birkaç diş sarmısak, yeteri kadar tuz ve su ![]() Yapılışı Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şişbelek Malzemeler: 150 gr ![]() 2 bardak un 1 bardak nohut 250 gr ![]() 1 kuru soğan 1 kase yoğurt 1 yumurta tuz karabiber nane kırmızı biber Yapılışı: Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İÇLİ KÖFTE MALZEMELER: -750 gr ![]() -1,5- 2 su bardağı ince bulgur -3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak ![]() -1 avuç ceviz içi, 2 soğan -Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı) -1 çorba kaşığı margarin -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz -2 kahve kaşığı kimyon -1 kahve kaşığı kırmızı biber YAPILIŞI: İçinin Hazırlanması: İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur ![]() ![]() ![]() 1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur ![]() 2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır ![]() 3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır ![]() ![]() 4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriBurma Tatlısı (Adıyaman) 1 kg ![]() 750 gr ![]() 500 gr ![]() 35 gr ![]() 3 kg ![]() Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır ![]() Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Adıyaman Tavası 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 5 kg ![]() 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() Yeteri kadar tuz Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır ![]() fırına verilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriKarıştırmalı Adıyaman Pilavı 1 ![]() ![]() 500 gr ![]() 2 kg ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 50 gr ![]() yeteri kadar tuz Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1 ![]() ![]() ![]() Yoğurtlu Alinazik (Kilis) 750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma 4 orta boy patlıcan 1 soğan 15 gr sadeyağ 3 sivribiber 1 arnavutbiberi 4-5 diş sarımsak 500 gr yoğurt 4-5 dal maydanoz Tuz, kırmızı pulbiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriBorani 500 gr ![]() 1 orta boy kur soğan 200 gr ![]() 100 gr ![]() 1 yemek kaşığı domates salçası 1 Yemek kaşığı margarin Su Önce pancarları iyice yıkayıp bir tencerede 2 - 3 dakika haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LEBENİYE ÇORBASI M a l z e m e l e r * 500 gr ![]() * 1 su bardağı nohut, * 500 gr ![]() * 2 yumurta, * 100 gr ![]() * 250 gr ![]() * 125 gr ![]() * 1,5 tatlı kaşığı nane, * Yeterince su ![]() HAZIRLANIŞI: Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEFTUNE Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1/2 kilo göğüs bölümünden koyun eti, 1+1/2 kilo patlıcan, 1/2 kilo domates, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tuz, 1/2 demet maydanoz, 2 diş sarmısak, 4 sivri biber, 1+1/2 limon 2 bardak su ![]() Yapımı: Et küçük parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek, salçası suyunu çekinceye kadar pişirilir ![]() ![]() ![]() PEYNİRLİ HELVA MALZEMELER ½ kg eriyen cinsten taze peynir Yarım kilo pirinç unu 600 gram şeker 250 gr yağ 1,5 bardak su HAZIRLANIŞI Şeker, su içinde eritildikten sonra pirinç unu ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LIKLIKI MALZEME 1 kg çekilmiş buğday 250 gr iç yağı 1 kilo domates Salça Biber Tuz Çok ince kıyılmış bir baş soğan HAZIRLANIŞI Çekilmiş , buğday ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOLMALI KÖFTE MALZEME 1,5 kg bulgur 1-2 kg kıyma Tuz,biber, salça,yağ HAZIRLANIŞI Bulgur ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriTava Katmeri (Kilis) 400 gr baklavalık un Aldığı kadar su 4 parça sahan kaymağı Kızartmak için sıvıyağ Tuz Şurup için: 2 su bardağı tozşeker 1 su bardağı su Üzeri için: 1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekşili Yahni (Kilis) 1 kg yağsız kemikli et 1 su bardağı nohut 1 çorba kaşığı domates salçası 3-4 domates 1 çay bardağı pirinç 2 çorba kaşığı nar ekşisi Tuz Köfte için: Yarım kg yağsız kıyma 2 soğan 3 ![]() Tuz, karabiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriPERDELI PILAV MALZEMELER 3 su bardağı pirinç bir hindi budu ya da üç tavuk budu 1/2su bardağı badem (kavrulmamış) 250 gr tereyağı ya da margarin 1 tatlı kaşığı karabiber isteyen 1 çorba kaşığı kuş üzümü ve 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edebilir HAMURU İÇİN: 3 yumurta 1/2 çay bardağı sıvıyağ 1 çorba kaşığı yoğurt 1çorba kaşığı silme tuz 2çorba kaşığı su kulak memesi kıvamından az katıca bir hamur olacak kadar un HAZIRLANIŞI Tavuk ya da hindi butları haşlanır, pilav pişirmek için suyu bir tencereye alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOT:kuş üzümü ve çam fıstığı ilave etmek isteyenler bunları tereyağında kavurup pilavın içine ilave edip karıştırmalıdırlar ![]() ![]() Firik pilavı Malzemeler: 500 gr kuzu kuşbaşı 1 büyük soğan 250 gr firik 250 gr pilavlık bulgur 4 su bardağı sıcak su 150 gr tereyağı 1 su bardağı haşlanmış nohut 1 çorba kaşığı biber salçası Tuz, karabiber Hazırlanışı: * Soğanı temizleyip küp küp doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Haşlanmış nohudu ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriYuvarlama Yarım kg ![]() 250 gr ![]() 1 kg torba yoğurdu yarım kg ![]() 1 küçük soğan yarım kg ![]() ![]() tuz karabiber 1 kaşık katı yağ 1 kaşık nane Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nişe Helvası (Gaziantep) 1 su bardağı Antep pekmezi 1 su bardağı su 1 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ 3 ![]() Yarım su bardağı antepfıstığı ya da iri kıyılmış ceviz 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() BÖREK ÇORBASI MALZEMELER 250 gr az yağlı kıyma 500 gr kemikli et 2 su bardağı un 2 su bardağı süzme yoğurt 1 adet yumurta 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı salça 2 çorba kaşığı tereyağı ½ çay kaşığı nane 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Nohutu geceden ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel YemekleriNuriye Tatlısı (Diyarbakır) 5 yumurta akı 1 yumurta Yarım su bardağı su 4 su bardağı un 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz 130 gr margarin 1 su bardağı nişasta 1 su bardağı süt 3-4 çorba kaşığı kaymak Yarım tatlı kaşığı tuz Şerbet için: 2 su bardağı tozşeker 2 su bardağı su 2 tatlı kaşığı limon suyu 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaburga Dolaması (Diyarbakır) 1 su bardağı pirinç 1 çay bardağı iri çekilmiş badem 2 çorba kaşığı tereyağı 1 su bardağı su 2 çay kaşığı pulbiber 1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen 1 demet ince kıyılmış maydanoz Tuz, karabiber Kaburga malzemesi: 1 ![]() Yarım çorba kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LALEZAR (Antep) 1 kg patates 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı margarin 1 çorba kaşığı sirke Yarım limonun suyu 1 demet maydanoz 2 adet dolmalık Tuz ve karabiber Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|