Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kiliseler, manastır, mardindeki

Mardin'deki Manastır Ve Kiliseler

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mardin'deki Manastır Ve Kiliseler

KİLİSE VE MANASTIRLAR

Mor Behnam (Kırklar)Kilisesi

5yy'da yapılmıştır Şar Mahallesindedir Kilise’de üç giriş kapılı ince taş işçiliği ile işlenmiş mihrapları, dörtyüz yıllık ahşap mihrap kapıları, 1500 yıllık kök boya ile baskı perdeleri, geniş avlusu içinde çan kulesi evi ve adeta dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin yer aldığı divan mevcuttur 1170 yılında kırk şehitlere ait kemikler bu kiliseye getirilmiştir Bugün Mardin Metropolitlik Kilisesidir

Meryemana Kilisesi ve Patrikhane

1860 yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan Kilise 21 sütun üzerine oturtulmuştur Kilise’de: Kemer, yuvarlak taş sütunlar ve avluda korkuluklar yer alır Patriğin oturma yeri ve İncil vaaz yeri, üzüm salkımlı motiflerinin ahşap el işçiliği ile bambaşka bir görünüm sergilemektedir Kilisenin “Varnadrun, Baharan “koro balkonu aküstiktir

Patrikhane, 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Benham Banni tarafından inşa ettirilmiştir 1988 yılında Kültür Bakanlığına devredilen Patrikhane, restore edilerek 1995 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır

Eski Patrikhane binasının bir kısmı, ilde ana caddenin 1914-1915 yıllarında Almanlar’ın demirden yapılmış tekerlekli arabalarının geçebilmesi için yapılan genişletme çalışmalarında yıkılmıştır 1958 yılında ana cadde genişletilip Cumhuriyet Alanı ve yol bugünkü haline getirilmiştir

Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep)

Meclis-i Mebusan Üyesi Hovsep Kazasyan öncülüğünde 1894 yılında ibadete açılmıştır İçinde 21 sütun bulunan kilisenin koro balkonu akustik olup, çok sayıda değerli ikonası vardır

Deyrul Zafaran Manastırı (Mor Hananya)

Ben Deyrulzafaran Manastırıyım Mardin ilinin 5 km doğusunda bulunan Ben 639 yıl boyunca Dünya Süryanilerinin Patriklik Merkezliğini yaptım Ama ben Süryani kültüründen çok önce vardım Benim yapım tarihim Mardin ilinin kuruluşuna kadar gider Biliyor musunuz? Yapımın bu kısmında taşlar harçsız olarak tavanda kenetlenmiştir

Ben Şemsiliğin en eski mabetlerinden biriyim Ben niye böyle uzaktayım biliyor musunuz? Doğayla, yaratılanla, yaradan ile baş başa kalmak için

Ben Mardin'de çok mutluyum Hep huzur içinde yaşadım Benim edebiyatımın en büyük ustası Aziz Efraim, ilham verdi vücuduma Benim dilim İsa'nın konuştuğu Aramice ile akraba, kökenim bilinen en eski Hıristiyan topluluğudur

Ben Deyrulzafaran Manastırıyım Tarihin her safhasında çok önemli olan Biliyor musunuz? Benim insanlarım dini, dili ne olursa olsun Mardin'de herkesle hep dostça yaşadı

Ben Deyrüzzafaran Manastırıyım Görkemli yapısıyla geniş arazide Hakk’a tapınmanın diyarı

Ben Deyrüzzafaran manastırıyım her zaman misafir ağırlayan sevecen bir dost Ben Hana Dolabani'nin mabediyim Dünden bu güne gelen

Deyru’lumur Manastırı (Mor Gabriyel)

Midyat’ın 18 kmdoğusunda olup, Savurlu Mor Samuel ile Kartminli Mor Şemun tarafından MS397’ de inşa edilmiştir Manastır, 615’ten 1049’a kadar Metropolitlik Merkezi olmuştur

Mor Yakup Manastırı (Nusaybin)

Nusaybin İlçe merkezindeki Manastır, Mor Şabo ve 11 öğrencisinin şehitliğine kadar Mecusi tapınağıydı Tapınak kalıntıları üzerine MS328 yılında Mor Yakup’un ölümünden sonra adına ithafen inşa edilmiştir İçinde Türbesi vardır XIX yya kadar bünyesinde rahipler yaşardı Taş işçiliğindeki mükemmeliyetçilik sanki bir su damlasının inanç ve sevgi ile taşlar arasında dans ettiği izlenimini verir

Midyat Meryemana Manastırı

Midyat Anıtlı(Hah) Köyündedir Yöre Süryanilerinin genel kanısına göre Meryemana Manastırı, 3 Mecusi’nin gelip kurduğu şehirdir

Mor Dımet Manastırı

Savur İlçesi Dereiçi Köyündedir Manastıra gelen romatizma hastalarının iyileşmesi sebebiyle buraya “Romatizma Manastırı” da denilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com