|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kültürü, yemek, yemekleri, yöresel, şanlıurfa, şanlıurfanın |
![]() |
Şanlıurfa Yöresel Yemekleri - Şanlıurfanın Yöresel Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şanlıurfa Yöresel Yemekleri - Şanlıurfanın Yöresel Yemek KültürüUrfa Yemekleri Şanlıurfa Yöresel Yemek Tarifleri Urfada Ne Yenir Yemek kültürü oldukça zengin olan Şanliurfa'da Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı ![]() Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhâne pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav ![]() Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvarlak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte) ![]() Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı ![]() Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytin bostanası, koruk salatası, pencer cacığı ![]() Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza ![]() MIRRA(Yöresel acı kahve): Kahve günlük kullanıma yetecek kadar kavrulur, dibekte dövülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar ![]() ![]() ![]() ![]() Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LEBENİ ÇORBASI Dövme bir tencereye konur, üzerine bir miktarda su konularak kaynatılır ve suyunu çekmesi beklenir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|