08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bulgurluk Köyü Hakkında Bilgi İmranlı Sivas
Sivas İli Köyleri - Bulgurluk Köyü İmranlı - Bulgurluk Köyü Hakkında Bilgiler - Bulgurluk Köyü Resimleri
Sivas
Bilgiler
Nüfus 28 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 58980
Alan Kodu 0346
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Sivas
İlçe İmranlı
Bulgurluk, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Eski adı “Karlaş”tır 1700 yılında “Keleş İsmail” tarafından kurulduğu söylenir
Kültür
Yemekler:
kesme çorbası(germiya bri)
germiya gulluke
Gulluk dağlarda ilkbaharda toplanan bir bitkidir Gulluk temizlenir Su kaynatılır Gulluk suyun içine atılır Biraz pişince bulgurla tuzu eklenir ve beraber pişirilir Daha sonra süt ilave edilir ve kaynadıktan sonra indilir
puşuruk(un çorbası)
Tereyağı eritilir unla beraber kavrulur Su ve tuzu eklenerek kaynayıncaya kadar sürekli karıştırıkır Kaynadıktan sonra on dakika daha pişirilir
kılora niyaz(kömbe)
Un,tuz,süt ve tereyağı hep beraber yoğrulur Altı hafif yağlanmış tepsiye koyulur Tepsinin üstü sacla kapatılır Önceden hazırlanmış közün(tezek közü) içine konur ve pişmeye bırakılır
zırfet
Klora sire benzer Kömbenin içi oyularak tepsi oluşturulur Teeryağ ve sarımsaklı ayran buraya dökülür
üzüm böreği
katmer
ekmekaşı
Köy lavaş ekmeği doğranır Daha önce soğanla yağ kavrulur; tuz ve baharatlar atıldıktan sonra su,patates,et,mercimek vs beraber pişer Sonra yumurta çırpılıp içine konur Pişince doğranan ekmeğin üzerine dökülüp yenir
mıhlama
hevşık
diğer sebze yemekleriyle pilavlar,dolmalar ve çorbalar
KLORASÎR:
Kılora sir bölgemizde bilinen ve yapılan bir yemektir Bol tere yağı ile yapıldığı için masraflı bir yemek olarak görülür Ve bundan dolayı önemli günlerde yapılır Önemli bir misafirin olması halinde veya örneğin Hızır örücünün son gününde Hali vakti iyi olanlar tarafından yapılır Yemeği yiyecek olan insan sayışma göre kepekli buğday unu önce elenir Tuzu ayarlanmış su ile yoğrularak hamur yapılır Üst taratma kızarması için yumurta ve salça karıştırılarak sürülür Kabarmasın diye de bir yemek kaşığının ucu ile nakışlanır Kömbenin hazırlanmasından sonra tandır tezekte yakılır Yanan tezek köz haline gelinceye kadar tandırda iyice ısınmış olur Daha sonra köz haline gelen tezek tandırdan bir kürekle dışarı çıkartılır Kömbe beklemeye alındıktan sonra ayran ısıtılır içerisine sarımsak dövülerek konur Beze sarılan kömbe bezden çıkarılır Bir tepsinin içerisine el ile doğranır Üst üste bir piramit gibi yığılır Sarımsaklı ayran tepesinden aşağı alta gelinceye kadar dökülür Tereyağı bir tavaya konur Kahverengine dönüşünceye kadar kızgın ateşte tutulur Kızgın tereyağı bir yemek kaşığıyla kömbenin tepesinden dökülür Taki kömbe konulan büyük tabağın kenarları göllenene kadar Sonrada yenmeye başlanır
HELVA:
Un daha önce eritilmiş tereyağına dökülür ve ateşte kızartılır Sonra bazı yerlerde soğuk suya bazı yerlerde de kaynar suya çeker konarak şerbet yapılır Bu şerbet kızartılmış una dökülür Macun halim alana kadar ağaç bir kaşıkla karıştırılır Ve ateşten indirilir Servise hazır olan helva bazen sıcak bazen de soğuduktan sonra yenir
HAŞIL:
Gırık tıpkı kılora sir gibi bol tereyağı ile yenen bir yemektir Hazırlanışı şöyledir Tencereye bir miktar su konur Ve kaynatılır Suya yemeği yiyecek kişi sayışma göre bulgur konur Tuzu ayarlanır Ve kaynatılır Bir defa kaynatıldıktan sonra üzerine un ilave edilir Tencerenin dibi tutmaması yani yapışmaması için tahta bir kasık ya da oklava ile karıştırılır Kısık ateşte yaklaşık yarım saat karıştırılarak pişmeye bırakılır Piştikten sonra büyük ve geniş bir tabağın içine konulduktan sonra içi oyulur ve kızartılan tere yağ ile doldurulur
KAVUT:
Yıkanmış buğday ateşte kızdırılmış saç üzerinde kavrulur Buna Bijerik (Kavurga) denir Kavrulmuş buğday el değirmeni (Distar) ile öğütülür Daha sonra tereyağı ile kavrulur Tereyağı başka bir kapta eritilir Bir miktar tuz ve su katılır Buna öğütülmüş kavut ilave edilerek karıştırılır Bir macun halini alan kavut ekmek ile ya da ekmeksiz olarak yenecek şekilde servise hazır olur Kavutun birde armuttan (hermi ) yapılanı vardır
AŞURE ÇORBASI(GERMİYA YEMİŞ):
12 İmamlar adına düzenlenen bu çorba on iki çeşit yemek maddesi içerir Bunun için önce su kaynatılır ve tuzu ayarlanır Akşamları suya konmuş ve yumuşamış yarma (dan) bunun içerisine konur Bir müddet kaynamaya bırakılır Daha sonra nohut, kuru fasulye, üzüm, ceviz, fındık, fıstık, çir, incir, dut ve şeker karıştırılarak pişirilir Bu yemek genellikle muharrem ayında cenaze kurban ve düğün yemeği olarak yenebilir
MADIMAK:
Tıpkı ıspanak gibi hazırlanır Mardimelax önce toplanır Yıkanır ve yabancı otlardan temizlenir Başka bir kapta yağ eritilir, Pastırma ya da kıyma olarak kısa müddet kavrulur İçerisine merdimelax konur Kısık ateşte bir müddet kavrulduktan sonra suyu ve tuzu ilave edilerek kaynamaya bırakılır Ateşten indirilir ve servis yapılır
AYRAN ÇORBASI
Su kaynatılır Tuz ve bulgur ilave edilir Bir müddet kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir Ve soğumaya bırakılır Üzerine dövülmüş sarımsak katılmış ayran dökülür ve servis yapılır
PANCAR:
Kök pancarının toprak üstündeki yeşil yaprakları kesilir yıkanır , doğranır ve kaynatılır Daha sonra suyu sıkılır Üzerine yumurta kırılarak yağ da kızartılır Yufka ekmek ile yenir
Gelenekler:
KAĞNI (ÖKÜZ ARABASI) TEŞİ HEYBE(HEKİP) KEJİ
Coğrafya
Sivas iline 109 km, İmranlı ilçesine 5 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 28
1997 36
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - D Kamber Kaya
2004 - D Kamber Kaya
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|