Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > İç Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arpayazı, bilgi, hakkında, köyü, merkez, sivas

Arpayazı Köyü Hakkında Bilgi Merkez Sivas

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arpayazı Köyü Hakkında Bilgi Merkez Sivas

arpayazı köyü bilgileri - arpayazı köyü tanıtım - arpayazı köyü resimleri

Arpayazı, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi En bilinen yemekleri madımak,hıngel gaygana, patates ve kavurma herlesi(çorbası) hasuda,sarıburmadır Köyde yaşamış ve yaşamakta olan sülaleler ve soyadları; Karacaoğlu (Koç), Kelaligil,Fezikgil,Dedegil (Tuncer), İmamoğlu (Erdoğan),Kahyagil(Erdoğan), Bayramlar (Mert), Tuccugil (Erdoğan), Çircigil(Çirci),Hotaligil(Cani k ve Cenk) Köyün tüm ailelerinin o zaman itibarıyla çoğunluğunun köyde yaşaması ve köyün bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla maddi destek ve bunun organize edilmesi için dernek kurulması fikri 1974 itibarıyla Kurucu Başkan Ömer Koç ve Kurucu Yönetim kurulu üyeleri Nihat Tuncer, Halil Koç, Halil Erdoğan, Nuri Mert'ten oluşan yönetim ile kurulmuştur Ayrıca köyümüzün gelenekleri arasında ülkemizin diğer köylerinde olduğu gibi özellikle düğünlerde ön plana çıkan düğünün şenlikli geçmesini amaçlayan bazı şaka ve oyun tarzı gelenekler vardır ki bunlar geçmişte cirit,yüzük ve düğün odasında oynanan muhtelif cezalı oyunlar ile günümüzde devam eden damat kaçırmak, damadın eşyasını çalarak sağdıca ceza vermek gibi gelenekler vardır ancak arpayazı köyündeki en önemli kültür hiç kuşku yokki insanlar arasında bazen olabilecek husumetlerde veya küskünlüklerde bile mutlaka düğünde ,cenazede ya da buna benzer olağandışı hallerde herşeyin birtarafa bırakılması ve o komşunun mutlu veya üzüntülü gününün paylaşılmasıdır Köyün eski adı Fılındır olarak bilinmektedir
Coğrafya

Sivas merkezine 25 km uzaklıktadır
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 79
1997 90
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Yusuf Mert
1999 - Osman Tuncer
1994 - Hacı Erdoğan
1989 - Ramazan Koç
1984

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağıvardır ama kullanılmıyorKöyün sağlık evi ise yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

kaynak-vikipedi
özgür ansiklopedi

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com