![]() |
Konya Mutfağının Tarihsel Gelişimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konya Mutfağının Tarihsel GelişimiKonya Mutfağı - Mevlevi Mutfağı - Konya Mutfağının Şekillenmesi - Konya Yemek Kültürü Çatalhöyük kazılarında bulunan mercimek ve bulgur taneleriyle mutfak araç ve gereçleri bu konuda 8 bin yıl öncesine dayanan ilk bilgiler olma özelliğini taşımakta ;ve Konya ‘da günümüzde yaşayan tandır çorbası,mercimekli bulgur pilavı, mercimek yemeği vb ![]() ![]() Türklerin Orta Asya’da kullandığı belirtilen süt,yoğurt,ayran,yufka Konya’da günümüzde yapılan yiyeceklerdir ![]() Türklerin ilk yazılı kaynaklarından olan Orhun Abidelerinde geyik ve tavşan eti yenildiğinden ve ölen kişi için ölü aşı verildiğinden bahsedilir ![]() ![]() Konya mutfağının şekillenmesinde Mevlevi mutfağının önemli rolü bulunmaktadır ![]() ![]() Mevlevilik tarikatı mutfak çalışma düzenleri ve yemek adabıyla ilgili günümüzde devam eden bazı kurallar ortaya konmuştur ![]() Konya mutfağı gibi Türk mutfağında da ilk bilinen çalışma düzenini açıklayan kurallar şunlardır: Kazancı dede: mutfakla ilgili her konuda baş sorumlu ![]() Halife dede: mutfağa yeni gelenlere yol gösterir, yetiştirir ![]() Dışarı meydancısı: aşçı başının emirlerini ilgili yerlere bildirir ![]() Şerbetçi: Şerbet yapar ve ikram eder ![]() Bulaşıkçı: bulaşık yıkar ve yıkatır ![]() Dolapçı: dolap ve kap temizliği yapar ![]() Somatçı: sofrayı kurar kaldırır ![]() Pazarcı: alışverişten sorumludur ![]() İçeri meydancısı: kahve pişirir ikram eder ![]() İçeri kandilcisi: mutfağın kandillerini temizler, yakar ![]() Tahmisci: kahve döver Çerağcı: mutfağın şamdanlarının bakımını yapar vb |
![]() |
![]() |
|