Taşlıoğlu Köyü Hakkında Bilgi Pınarbaşı Kayseri |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Taşlıoğlu Köyü Hakkında Bilgi Pınarbaşı KayseriTaşlıoğlu köyü - taşlıoğlu köyü hakkında - taşlıoğlu köyü hakkında bilgi - taşlıoğlu köyü resimleri İlçe: PINARBAŞI - İl: KAYSERİ Taşlıoğlu, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir köydür Avşar kökenli olan köy halkı Orta asyadan göçerek buraya yerleşmişlerdirKöyün adının muhtemelenen bölgenin dogal şartlarının yapısından kaynaklanmaktadırKurtuluş savaşı ve 1Dünya şavaşında çok sayıda askere alınıpta akibeti bilinmeyen kişiler vardırKöy halkı çoğunlukla birbirleriyle akrabadırKöseler,Avanlar,hall aler,Alikayeler,Habi bler,Küçük İbrahimler ve Çelikler sülaleri köyün halkını oluşturmaktadırSülaleler arası evlilikler köy halkını kaynaştırmıştır Köyün komşular;Karamuklu köyü, Kömarmut köyü,Karahacılı köyü,Küçükkömarmut köyüdürKöyler arası ilişkiler ve köy halkı ilişkilerinde saygı ve sevgi hakim durumdadır Köyde eğitim oranı yüksektiirPazarören Öğretmen Okulunun bölgede olması eğitim seviyesinin artmasına katkıda bulunmuşturNufusuna oranla eğitim oranı en yüksek köylerden biridirİlköğretim okulunu beş sınıf bir arada okuyarak yüksek öğrenim almış çok sayıda kişi vardırBunlardan çoğu öğretmen olsada doktor,ekonomist gibi kişlerde bu köyden çıkmışlardırKöyün gelenekleri düğünlerde kendini göstermektedirDüğün perşembe günü düğün evine bayrak çekilmeyle başlarDavullar aynı gün tutulur ve bölgenin güzel halk oyunları vardırGençler folklor ekibine taş çıkarırcasına halay çekerlerKomşu köylerden seymenler düğün evine gelirlerBeraberinde hediyeler olurHediyeler arasında büyük ve küçükbaş hayvanlar olabilirDört gün dört gece yemekler verilerek düğün çalınırAncak gelenekler son yıllarda şehir hayatının etkisine girmiş ve geleneklerin uygulanmaasını zorlamaya başlamıştırBayramlarda Türk gelenekleri tüm çıplaklığıyla yaşanırKöyde 20 yıl önce halıcılık ekonomiye önemli katkılar sağlamıştır"Beş kız bir traktör" deyimi köyde dillerde dolaşacak kadar ekonomiyi hareketlendirmiştirKöyden Kayseriye göç olsada köyle bağlantı devam etmektedirYazları köyde yetişen kişiler köye gelerek yaşamı hareketlendirirler Ağıtlar: Köyün eğitim hayatına eğitmenlik yaparak katkı sağlayan ve avcılığı ile ün salan Avanlar sülalesinden Eğitmen Yusuf bir kış günü ava gider ve tipide kalarak kaybolurAncak baharda karların erimesiyle komşu çerkez köyü Eğrisöğüt sınırlarında avı yanında tüfeğine yaslı olarak bulunurBu kişiye o dönemlerde çok güzel ağıtlar yakılmıştırAvşarların ölülerine söylediği ağıtlar dilimize kültürel zenginlik katmıştır Kayseri iline 85 km, Pınarbaşı ilçesine 15 km uzaklıktadır50 yıl öncesinde köyün hudutları içerisinde ardıç ormanları varken halen küçük bir bölgede sınırlı kalmıştırAncak son yıllarda ağaçlandırma çalışmaları devam etmektedirBodur çalılıklar kendini yaygın şekilde göstermeye başlamışKöyün rakımı yaklaşık 1500m olup yayla havası vardırGeniş otlaklar vardır Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırKöy halkının çoğunluğu SSK kurumundan emeklidirBölgenin ekonomisine 20 yıl önce halıcılık önemli katkılar sağlamıştırKrom madeni açısından zengin olan bölgede maden işçiliği de önemli ekonomik katkı sağlamıştır Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardırAncak kanalizasyon şebekesi yoktur(Kanalizasyon şebekesi için Pınarbaşı belediyesi ve Pınarbaşı kaymakamlığının duyarlı olması gerektiğini düşünüyoruzÇevre ve insan sağlığı açısından alt yapı hizmetlerinin insanın yaşadığı her yere ulaştırılabilirliği mümkündürUmarım bu bilgiler ilgililerce okunur bizim duyarlı olduğumuz kadar onlarda duyarlı olurlar) Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz |
|