|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
eskişehir, eskişehirin, halk, oyunları, yöresel |
![]() |
Eskişehir Yöresel Halk Oyunları - Eskişehirin Halk Oyunları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eskişehir Yöresel Halk Oyunları - Eskişehirin Halk OyunlarıEskişehirin Yöresel Halk Oyunları, Eskişehirin Halk Oyunları, Eskişehirin Yöresel Oyunları, Eskişehirin Yöresel Halk Oyunları hakkında, Eskişehirin Halk Oyunları kıyafetleri, ![]() Tür olarak karşılaştırıldığında erkek ve kadın dansları ayrı nitelikler taşımaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genel olarak Eskişehir yöresi halk danslarında zeybek ve kaşık danslarından etkilenmeler söz konusudur ![]() ![]() Anadolu insanının dansları üzerinde İslamiyet’in etkisiyle kadın ve erkek birlikteliğinin kısıtlayıcı etkisi pek görülmemesine karşın Eskişehir yöresinde bu etkilenme açıklıkla görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek danslarında ise genel tür özelliklerinin zeybek olmasının yanı sıra kadın danslarındaki gibi farklı dönem özelliklerinin saptanması söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın Dansları: Eskişehir yöresi kadın dansları “Karşılıklı karşılama” türü danslardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yörede oynanan diğer kadın oyunları ise şunlardır: Goc’öküz ‘Goc’öküzün Dizindedir Dermanı Zeybek Entarisi Kırmızı Düz Oyun ‘ Çeşmeler Yaptırdım Yoğurdum var yeşil meşil Ters Oyun Sel Önüne Söğüt Diktim Bir Sıra İndim Dereleri Yarelem Kahveyi Kavururlar Kara Kuş Gara Guşum Havada (Galtınma) Erkek Dansları: Eskişehir yöresi erkek dansları “Kaşıklı zeybek” türü danslardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Yöre de oynanan diğer erkek oyunları ise şunlardır: İnönü Karşılaması Yoğurdum Var Galkı da Vermiş Atatürk Zeybeği Kralın Kız Kırka Zeybeği Küstüm Kesik Çayır-İnce Çayır Halkalı Şeker Sultan Seccades |
![]() |
![]() |
|