![]() |
Ankara Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ankara MutfağıAnkara Mutfağı Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara Yemekleri: - Çorbalar: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası - Et Yemekleri: Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer ![]() - Pilavlar: Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı ![]() - Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte ![]() - Dolmalar: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması ![]() - Börekler - Çörekler: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı ![]() - Yemekler: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç ![]() - Hamur İşi Yemekler: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği ![]() - Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı ![]() - Ekmekler: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca ![]() Mutfak Malzemeleri: Aşhane - ayşene: Mutfak Bağa: İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi Bandil: Küçük testi Bardak: Toprak testi Beden: Bakır sahan, Bodiç: Küçük testi, Boduç: Fıçı, Boğ: Sofra bezi, Bulgulu senek: Toprak testi, Caba: Toprak tencere, Cağa: Deri ve bezden yapılan büyük torba, Çatura: Ağaç su tepsisi, Çente: Çinko sahan ve tas kapağı, Çork: Ocak, Çalpak - hatun: Büyük yayık Çamçak: Ağaç su kabı, Çapçak: Tahta masrafa, Çekkel: Küçük nacak, Çomça: Büyük ağaç kepçe, Çömçü: toprak ibrik, Dövce: Hava, Eğri: Bıçak, Eyseren işiran: Hamur kazıma aleti, Enge: Küçük bıçak Ersin: Demir hamur kazıma aleti, Gelder: Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı, Gırgırı: Ağzı dar testi, Gölek: Yağ kutusu, Haranı: İki kulplu küçük kazan, Hereni: Büyük tencere, İliştir: Kevgir, Kaşıkla: Kaşık sepeti, Miren: Küçük testi, Mengel: Bakraç, Oklaç-oklağaç: Oklava, Pişirgeç: Tahtadan yufka çevirme aleti, Sergen: Tavanlara yakın konulan raf, Susak: Ağaç maşrapa, Sapsak: Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı, Sitil: Bakırdan saplı şekerlik, Tahar: Ağzı geniş kulpsuz kap, Tandır: Küçükfırın, Terek: Raf, Tıngır: Tepsi, Yangı: Kulplu küçük kap, Yaslahaç: Hamur açma tahtası ![]() Yunak: İçinde birşey yıkanan kap, |
![]() |
![]() |
|