Aksaray Ağzı (Yöresel Konuşmalar) |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aksaray Ağzı (Yöresel Konuşmalar)Aksaray Ağzı (Yöresel Konuşmalar) ağpakla: kuru fasulye kerme: tezek aspap:giysi firek:domates gırmızı:domates abov:şaşma kiri:eşek yavrusu keneflik:tuvalet firik(kibarcası ferik):ikinci avrat(hanım,eş) olçum:çok bilmiş(örnek kullanım: şu sıpa nadar olçum:=) devrambel,devramber:ay çiçeği çörten: su oluğu ödek:korkak ellam:sanırım,heralde pürçüklü:havuç emi:tembih( ebeyin uçkurunu ilmekle emi) ilmek: düğüm,bağ ebe:nine bıldır:geçen yıl(bıldır alamancılar geldiğinde balık yimiye gitdiydik) könbe,kombe: tepside hamurun kabartılarak ve üstüne yumurta sarısı sürülerek yapılan yumuşak ve datlı bi çörek(”sabah annem kömbe çekerdi bi tepsi yirdim valla güccüken” gokbey h) bocut:su testisi (tarlıya giderken bi bocut su alalım susarık) dimi:kadın şalvarı,avratların giydiği fistan lavgar:çok konuşan,çenesiz(”ürüstem emmi nadar lavgar”,”lavgarlanma kız yima yakacın”) çetik:havalı ayakkabı,terlik(küçükken çetik giyerdim,altı ince oluyo ya ayağıma çalı battı 10 gün yürüyememiştim) nörüyon: ne yapıyon (olum nörüyon len) kümpür:patates çömçe:kepçe entare:etek hıyar:salatalık zerdeli:kaysı güvarcin,güvencir: güvercin ibik: gaga gebeş:şişman seklem:çuval heye:evet zobu:iri yarı hincik,hinci:şimdi hedik:kaynamış buğday zembelek:kapı tokmağı işlik:gömlek tınaz: sürülmüş saman yumuş:hizmet (yumuş buyurmak) |
|