Aksaray Türküleri |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aksaray TürküleriAksaray Türküleri Saffet Efendi, Sıra Sıra Kazanlar, Karabiber Aş Olmaz, Ceyran, Derviş Hanım Bakmazmısın Postuna, Turna, Kazım, Eşmekayanın Kavakları, Aksaray Sürmelisi, Elif Kızın Obaları, İstanbul Yolları, Osman Abim Evde mi, Tombul Bilekli Gelin, Oy Niye Yandim Niye ve Güvercinim Sütbeyaz Bunlardan düğünlerde en çok söylenenleri şunlardır: KESİK ÇAYIR: (Ahmet GÜRSES) Kesik çayır biçilir mi, sular soğuk içilir mi? Bana yardan geç diyorlar, yar tatlıdır geçilir mi? (Burada oynayanlar bir uzun hava söylerler) Sabahtan uğradım ben bir güzele Güzel ağlatmadı, güldürdü beni, Ay gelin, sürmelim (Bundan sonra oynak bir hava söylenir) Kaymakam kızı, etme bu nazı, gel bize bazı bazı Elinizden, elinizden kurtulaydım dilinizden Yeşil başlı ördek olsam sular içmem gölünüzden aman (tekrar uzun hava) Ben güzelden vefa ummazdım, aman ummazdım Ak gerdan üstüne kondurdu beni Ay gelin sürmelim Kaymakam kızı, etme bu nazı, gel bize bazı bazı EŞMEKAYANIN KAVAKLARI: (Ahmet GÜRSES) Eşmekayanın kavakları gölgeli Yel vurdukça denizleri dalgalı Bugün efelerin başı gavgalı Beyleri, beyleri eşmekaya beyleri Beyleri gördükçe a canım, şaşırıyorum dilleri Eşmekayadan çıktı bir buhur deve Ağzında dikeni yer geve geve Kız Allah’ın seversen, gel bizim eve Beyleri, beyleri Eşmekaya beyleri Eşmekaya dedikleri bir küçük avlı Avlının içinde kır atım bağlı Kurşunu yedimde ciğerim dağlı Beyleri, beyleri Eşmekaya beyleri Eşmekayanın bülbülleri ötüyor, İki testi almış suya gidiyor, Kaşı ile gözü gel gel ediyor, Beyleri, beyleri Eşmekayanın beyleri SIRA SIRA KAZANLAR: (Ahmet GÜRSES) Sıra sıra kazanlar gelin, gelin, Kara yazı yazanlar amman, Kara yazı yazanlar amman, Cennet yüzü görmesin gelin, gelin, Aramızı bozanlar amman, Aramızı bozanlar amman, A benim nazlı yarim amman Çorbası tuzlu yarim vay, vay Çık daldan kiraz deşir gelin, gelin, Dibinde gayfe pişir amman, Dibinde gayfe pişir amman, Her gayfeyi içtikçe gelin, gelin, Beni aklına düşür amman, A benim hacı yarim amman, Beni aklına düşür amman, Başımın tacı yarim vay, vay, Bir taş attım alıca gelin, gelin, Bir kuş vurdum delice amman, Yenile bir yar sevdim gelin, gelin, Gözleri sürmelice amman Gözleri sürmelice amman A benim nazlı yarim amman, Çorbası tuzlu yarim vay, vay KALDIR DUMANINI GÖSTER YÜZÜNÜ: (Taşpınarlı Aşık Mahmut) Kaldır dumanını, göster yüzünü, Var mı koyağında kar, Hasandağı, Karlı, buzlu sulardan içeyim, Yüreğim yaralı duy, Hasandağı, Hasandağı diye namın duyulur, Eteğinde mor koyunlar yayılır, Gün dönünce güzellerin dağılır, Kanayan yaramı sar Hasandağı Hoş yaratmış cemalini yaradan, Çatılmış kaşların hilal, karadan, Suyun taksim olur Helvedereden, Akıyor damarın göl, Hasandağı SÜPÜRGESİ YONCADAN: (Ahmet GÜRSES) Süpürgesi yoncadan, süpürgesi yoncadan, Gayet beli inceden, aman gayet beli inceden, Ben seni sakınırım, ben seni sakınırım, Yerdeki karıncadan, aman yerdeki karıncadan, Hanım şaşır beni, Aşka düşürdü beni, Aşk adamı ağlatır, Dert adamı söyletir ELİF KIZIN OBALARI: (Ahmet GÜRSES) Elif kızın obasını gezmeli Galem alıp kaşın, gözün yazmalı Annı top kekilli, burnu yazmalı Elif derler bir güzele yangınım Dinga da dinga da dinga bak Esme hey bad-ı sabah hey Bad-ı sabah eserse Seyranımda buradan geçerse Kabağıda boynuma takarım hey Hovardayı gözden çıkarırım aman Senin gibi yosmayı hey Haydi pazarlarda satarım hey Elifin mendiline mestine Selam verir yarenine dostuna hey Bende kurban olam dostuna hey Uyan koç Elifim tacın göründü Dinga da dinga da dinga bak Esme hey bad-ı sabah hey Bad-ı sabah eserse Seyranımda buradan geçerse Kabağıda boynuma takarım hey AKSARAY’IN KAPILARI: (Asaf GÜVEN) Aksaray’ın kapıları sürgülü Siyah saçı sırma ile örgülü Haticem de genç yaşında vergili Alırım Haticem koymam orada Aksaray’ın kapıları çatallı Kırk gün oldu yardan ayrı yatalı Kız ben seni sevip alıp kaçalı Alırım aslanım koymam orada KAPILARI GATIRAN: (Aşık Molla) Kapıları gatıran Fatma beni batıran Fatma değil anası Beni mahpus yatıran Aman, aman hopla gel Al fistanı topla gel Kapıları kalındır Kardeşleri zalımdır Zalım olsa ne yapar Fatma benim malımdır Aman, aman hopla gel Al fistanı topla gel İSTANBUL YOLUNDA (Ahmet GÜRSES) Dalma beyim dalma çaylar derindir Yolunda bekleyen taze gelindir Size verdi ise Mevlam kerimdir Aman, aman, aman, aman, İstanbul yolunda kuş katar, katar Eşinden ayrılmış bir keklik öter Bu ayrılık bize ölümden beter Aman, aman, aman, aman, İstanbul yoluna uzak dediler Zülüfü gerdana tuzak dediler Aman, aman, aman, aman, İstanbul yoluna diktim gözümü Bir yiğit yoluna verdim özümü Aman, aman, aman, aman OSMAN ABİM EVDEMİ: (Mehmet AKÇA) Damdan dama atlan yar Osmana yandım Püskülleri sarkan yar bir tanem Püskülleri sarkan yar bir tanem El eyledim gelmedi Omana yandım Horozlardan korkan yar bir danem Horozlardan korkan yar bir danem Osman abim evdemi, evdemi Üç odalı yerdemi, yerdemi Ak kadifeli yerdemi, evdemi? Terliğimin tepesi Osmana yandım Gül kokuyor nefesi, bir danem Gül kokuyor nefesi bir danem Osman abim evdemi,evdemi, üç odalı yerdemi ARABAMIN DİNGİLİ: (Aşık Molla) Arabamın dingili Nenni yarim nenni Nerde buldun dengini Nenni yarim nenni Gidin sölen o yare Nenni yarim nenni Gamlasın yarim nenni Nenni yarim nenni Gökte uçan teyyare Nenni yarim nenni Varın söylen o yare Nenni yarim nenni Benden ona fayda yok Nenni yarim nenni Bulsun başına çare Nenni yarim nenni DUVAR ÜSTÜNDE DUVAR: (Asaf GÜVEN) Duvar üstüne duvar Aman ne var, sevdiğim ne var? Oturmuşta ağlıyor Aman asker olmadık kim var? Konma bülbül konma dalım boş değil Gülsem oynasamda göğnüm hoş değil Yılan aklı karalı Aman sinem goygun yaralı Sorsam söylermi bana Aman acep aslı nereli Konma bülbül konma dalım boş değil Gülsem oynasamda göğnüm hoş değil Güfteleri yukarıda yazılı olanlar dışında kalan diğer Aksaray Türküleri de şunlardır: Kara biber, Şerif hanım Ahmet Gürses’e Allılar ve Tombul Bilekli Gelin Aşık Molla’ya Oy niye Yandım niye ve Güvercinim Süt Beyaz ise Emel Demiryürek’e aittir |
|