![]() |
Rüya Tabirleriyle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rüya Tabirleriyle İlgili HadislerRÜYA VE RÜYA ÂDÂBINA DÂİR HADİSLER 934 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Zaman yaklaşınca, mü’minin rüyası, neredeyse yalan söylemeyecek ![]() ![]() ![]() Buharî, Ta’bir 26; Müslim, Rüya 8, (2263); Tirmizî, Rüya 1, (2271); Ebu Dâvud, Edeb 96, (5019) ![]() 935 - Ebu Katâde (radıyallahu anh)’nin anlattığına göre: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın şöyle söylediğini işitmiştir: “Rüya Allah’tandır ![]() ![]() ![]() ![]() Buharî Tıbb 39, Bed’ü’l-Halk 11, Tà’bir 3, 4, 10,14, 46; Müslim, Rüya 5, (2262); Muvatta 1, (2, 957); Tirmizî, Rüya 4, (2288); Ebu Dâvud, Edeb 96, (5021) ![]() 936 - Buhârî’nin bir rivayetinde Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurur: “Beni rüyada gören, gerçekten beni görmüştür, çünkü şeytan benim suretime giremez ![]() Buharî, Tabir 2, 10; Müslim, Rüya 10; (2266); Muvatta, Rüya 1, (2, 956) ![]() 937 - Ebu Rezîn el-Ukeylî Lakît İbnu Amir İbni Sabire (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Mü’minin rüyası, nübüvvetin kırk cüzünden bir cüzdür ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Rü’ya 6, (2279, 2280); Ebu Dâvud, Edeb 96, (5020) ![]() 938 - Ebu Saîd (radıyallahu anh) anlatıyor: “Mü’minin rüyası, nübüvvetin kırk altı cüzünden bir cüzdür ![]() Buharî, Ta’bir 4, Muvaatta 1, (2, 956) ![]() 939 - Tirmizî’de Ebu Saîd’den şu rivayet kaydedilmiştir: “En sâdık rüya seher vakitlerinde görülen rüyadır ![]() Tirmizî, Rü’ya 3, (2275) ![]() 940 - Hz ![]() “- Mübeşşirât da nedir`?” ” Sâlih rüyadırl” diye cevap verdi ![]() Muvatta’nın rivayetinde şu ziyade var: “Sâlih rüyayı sâlih kişi görür veya ona gösterilir ![]() Buharî, Tabir, 5; Muvatta, Rüya 3, (2, 957); Ebu Davud, Edeb 96,(5017) ![]() TA’BİR EDİLMİŞ RÜYALAR 941 - Semüre İbnu Cündeb (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sık sık: “Sizden bir rüya gören yok mu?” diye sorardı ![]() ![]() ” Sizden bir rüya gören yok mu ?” Kendisine: “- Bizden kimse bir Şey görmedi!” dediler ![]() ” Ama ben gördüm” dedi ve anlattı: “Bu gece bana iki kişi geldi ![]() Beni alıp haydi yürü! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sübhânallah ! nedir bu ? dedim ![]() - Yürü! Yürü! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sübhanallah, nedir bu? dedim ![]() - Yürü ! Yürü ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunlar kimdir? diye sordum ![]() - Yürü ! Yürü ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu nedir? diye sordum ![]() - Yürü ! Yürü ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu nedir? diye sordum ![]() - Yürü ! Yürü ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunlar kimdir? dedim ![]() - Yürü ! Yürü ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() - Ağaca çık ! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Gidin şu nehire banın! dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni dolaştıran arkadaşlarım açıkladılar: - Bu gördüğün, Adn cennetidir ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni gezdirin, içine bir gireyim! dedim ![]() - Şimdilik hayır! Amma mutlaka gireceksin, dediler ![]() - Geceden beri acaip şeyler gördüm, neydi bunlar? diye sordum ![]() - Sana anlatacağız, dediler ve anlattılar: - Taşla başı yarılan, o ilk gördüğün adam, Kur’ân’ı atıp reddeden, farz namazlarda uyuyup kılmayan kimsedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemaatten biri hemen atılarak: “- Ey Allah’ın Resülü! Müşrik çocukları da mı`?” diye sordu ![]() Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): ” Evet, dedi, müşrik çocukları da ![]() ” Yarısı güzel yarısı çirkin yaratılışlı olan adamlara gelince, bunlar iyi amellerle kötü amelleri birbirine karıştırıp her ikisini de yapan kimselerdir ![]() ![]() Buharî, Tà’bir 48, Ezân (Sıfatu’s-Sal t) 156, Teheccüt 12, Cenâiz 93, Büyü 2 ![]() ![]() 942 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Biz öne geçen sonuncularız ![]() ![]() ![]() ![]() “Bunlara üfle” diye vahyedildi ![]() ![]() ![]() Buharî, Ta’bir 40, 70; Müslim, Rüya,22, (2274), Tirmizî,10, (2293) ![]() 943 - Ebu Musa (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Rüyamda kendimi Mekke’den, hurma ağaçları bulunan bir beldeye hicret ediyorum gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Ta’bir 39, 44, Menakıb 25, Meğazî 9, 26, Menâkıbu’l-Ensâr 45; Müslim, Rü’ya 20,(2272) ![]() 944 - Hz ![]() ![]() “Ben bu gece, rü’yamda, kendimi Ukbe İbnu Râfi’in evinde imişim gördüm ![]() ![]() ![]() Müslim, Rü’ya 18, (2270); Ebu Dâvud, Edeb 96, (5026) ![]() 945 - İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle demişti: “Ben (rüyamda), saçları karma karışık siyah bir kadının Medine’den çıkıp Mehyea’ya indiğini gördüm ![]() ![]() ![]() Buharî, Tabir 41, 42, 43; Tirmizî, Rü’ya 10, (2291) ![]() 946 - İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) zamanında kişi, bir rüya görecek olsa onu aleyhissalâtu vesselâm efendimize anlatırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bu rüyayı kızkardeşim Hafsa (radıyallahu anhâ)’ya anlattım ![]() ![]() “- Abdullah ne iyi insan, keşke bir de gece namazı kılsa!” demiş ![]() Buhârî, Ta’bir, 35, 36, Salât 58, Teheccüt 2, Fedâilul-Ashâb 19; Müslim, Fedâilus-Sahâbe 140, (2479) ![]() 947 - Abdullah İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) bir başka rivayette şöyle demektedir: “Rüyamda, avucumda seraka denen iyi cins ipekten bir parça gördüm, cennette, her nereyi arzu etsem beni oraya uçuruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Ta’bir 25; Müslim, Fedâilu’s-Sahâbe 139, (2478) ![]() 948 - Ebu Bekre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir gün: ” Sizden bir rüya gören var mı?” diye sual buyurdular ![]() “- Evet ben (şöyle bir rüya gördüm): Sanki gökten inmiş bir terazi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Adam sözünü bitirince) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâmın mübarek yüzlerinde memnuniyetsizlik gördük ![]() Ebu Dâvud, Sünnet 9, (4634), Tirmizî, Rüya 10, (2288) ![]() 949 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a gelerek şu rüyayı anlattı: “Bu gece rüyamda buluta benzer bir şey gördüm, ondan yağ ve bal yağıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rüya Tabirleriyle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rüya Tabirleriyle İlgili HadislerHz ![]() “- Ey Allah’ın Resûlü, Annem babam sana kurban olsun, müsâade buyursanız ben yorayım!” dedi ![]() ” Pekala, yor!” dedi ![]() ![]() “- O bulutumsu gölgelik, İslâm bulutudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() fakat ip kopar, ancak onun için ip ulanır o da yapışıp yükselir ![]() Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı verdi: ” Bazı te’vilinde isabet ettin, bazı te’vilinde de hata ettin ![]() “- Öyleyse, Allah’a kasem olsun, hatalarımı söyleyeceksin!” ” Hayır, dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) yemin verme!” Buharî, Ta’bir 11, 47; Müslim, Rü’ya 17, (2269); Tirmizî, Rü’ya 10, (2294); Ebu Dâvud, Sünnet 9, (4632); İbnu Mâce, Rü’ya 10, (3918) ![]() 950 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “- İşte (rüyanda gördüğün) üç aydan biri ve en hayırlısı!” dedi ![]() Muvatta, Cenâiz 10, (1, 232) ![]() 951 - Yine Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “- O seni tasdik etti ve sen peygamberliğini izhar etmeden önce vefat etti” dedi ![]() O bana rüyada gösterildi ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Rü’ya 10, 2289) ![]() 952 - Hz ![]() ![]() “- Rüyamda başımın kesildiğini, kendimin de onun peşine düştüğünü gördüm” dedi ![]() ” Sakın ha! Şeytanın, rûyanda seninle eğlenmesini kimseye anlatma!” dedi ![]() Müslim, ftü’ya 12, (2268) ![]() 953 - Ümmü’l-Alâ el-Ensâriyye (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “- Muharcirler geldiği zaman (kur’a çekildi), bize Osman İbnu Maz’un’un ağırlanması çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu onun amelidir, onun için akıyor” dedi ![]() Buharî, Tabîr 13, 37, Cenâiz 3, Şahâdât 30, Menâkıbu’l-Ensar 46 ![]() SALİH RÜYA 7125 - Ebu Sa’îdi’l-Hudrî radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: “Müslüman kişinin salih rüyası, peygamberliğin yetmiş cüzûnden biridir ![]() 7126 - Ümmü Kürz el-Ka’biyye radıyallahu anhâ anlatıyor: “Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “Peygamberlik gitti fakat mübeşşirât (mû’minin göreceği güzel rüyalar) bâkidir ![]() 7127 - Ebu Sa’îd ve İbnu Abbâs radıyallahu anhüm anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Kim, beni rüyasında görmüşse mutlaka beni görmüştür ![]() ![]() 7128 - Ebu Cuheyfe radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Kim beni rüyasında görürse, o uyanıkken beni görmüş gibidir ![]() 7129 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Rü’ya üç kısımdır: Biri Allah’tan bir müjdedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7130 - Avf İbnu Mâlik radıyallahu anh anlatıyor: “Resülullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki: “Rüya üç kısımdır: “Birkısmı; âdemoğlunu üzmek için şeytandan olan korkulardır; birkısmı, kişinin uyanıkken kafasını meşgul ettiği şeylerdendir; bunları uykusunda görür; birkısım rüyalar da var ki, onlar peygamberliğin kırkaltı cüzünden birini teşkil eder ![]() Râvi Müslim İbnu Mişkem der ki: “Ben, Avf İbnu Mâlik radıyallahu anh: “Sen, bu hadisi Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’dan bizzat işittin mi?” dedim ![]() ![]() ![]() HOŞLANILMAYAN RÜYA GÖRÜLÜNCE 7131 - Hz ![]() ![]() ![]() 7132 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RÜYA NEYE DAYANILARAK YORUMLANMALI? 7133 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 7134 - Ümmü’l-Fadl radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre: “Kendisi (bir gün): “Ey Allah’ın Resülü! Rüyamda sanki sizin uzuvlarınızdan birinin evimde olduğunu gördüm” demiş, Aleyhissalâtu vesselam da: “Hayır görmüşsün ![]() ![]() Gerçekten de Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ümmü’I-Fadl (sözüne devamla) dedi ki: “Bir gün ben onu Aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına getirip kucağına koydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7135 - Talha İbnu Ubeydillah radıyallahu anh anlatıyor: “Belî (kabilesinden) iki kişi Aleyhissalâtu vesselâm’ın yanına geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talha (devamla) der ki: “Ben rüyamda gördüm ki: “Ben cennetin kapısının yanındayım ![]() ![]() ![]() ![]() “Sen dön, senin cennete girme vaktin henüz gelmedi!” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Evet!” dediler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|