Ekşili Yahni – Kilis |
08-13-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekşili Yahni – KilisMalzemeler: Nohut 1/2 su bardağı İnce bulgur 1 1/4 su bardağı Pirinç 1/2 su bardağı Toz kırmızıbiber 1/2 çay kaşığı 2 adet Soğan 5 su bardağı su Ceviz içi 1/2 su bardağı Domates salçası 1/2 çorba kaşığı İçyağı 50 gr koruk suyu 4 çorba kaşığı Tarçın 1/2 çay kaşığı Kuru nane 1/2 çorba kaşığı Kırmızı pul biber 1/2 çay kaşığı Karabiber 375 gr Kuşbaşı kuzu eti Tuz Hazırlanışı: Nohutu bir gece öncesinden ( ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın, suyunu süzdürün Pirinçleri yıkayıp süzgece çıkarın Soğanlardan birini ince ince kıyın Diğerini dilimleyip halkalarına ayırın Ceviz içini robottan geçirerek ince çekin İçyağını bir kapta ceviz içi, tarçın, pul biber, tuz ve karabiber ile yoğurun Köfteleri hazırlamak için, etin 125 gramını, bulguru, ince kıyılmış soğanı, tuzu ve kırmızıbiberi birlikte robottan ya da et makinasından 2 kez geçirin 5 çorba kaşığı su katıp, yoğurarak köfte harcı haline getirin Ceviz büyüklüğünde koparıp avucunuzda yuvarlayın, parmağınızla bastırarak ortasını çukurlaştırıp, içyağlı karışımla doldurun Kapatıp, yeniden yuvarlayarak doldurulmuş köfteler hazırlayın, bir tel süzgece dizin Süzgecin oturabileceği bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatın Ateşi biraz kısıp, süzgeci kaynamakta olan suyun üzerine (suya değmeyecek durumda) oturtun Üzerine bir kapak kapatıp, köfteleri yaklaşık 30 dakika pişirin Suyu bir tencerede kaynatın İçine halka doğranmış soğanları, nohutu, kalan eti ve salçayı ekleyip bir taşım kaynatın Köpüğünü alıp, kapağını kapatın Orta ateşte, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin Tuzunu, ayarlayıp pirinci katın ve 15 dakika daha pişirin Naneyi serpip, limon suyunu karıştırarak ateşten alın Pişirdiğiniz köfteleri tabağa aktarın Nohut, pirinç ve et içeren yemeği tabaklara bölüştürün İçine istenilen miktarda köfte ekleyerek servis yapın Afiyet Olsun |
|