Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
asın, beslenelim, göre, mevsimine, mutfağınıza, yazıyı

Mevsimine Göre Beslenelim Bu Yazıyı Mutfağınıza Asın..

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mevsimine Göre Beslenelim Bu Yazıyı Mutfağınıza Asın..





EKİM

Balık: Pamatu, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye

Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,

kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç

Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefisyemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir

serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz


KASIM

Balık: Mezgit, ringa

Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yeralması, havuç,

ıspanak, karnabahar, pazı

Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,

greyfurt, Trabzon hurması

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz İçerdiği bol betakaroten

sayesinde kansere karşı etkili bir sebze


ARALIK

Balık: Levrek

Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,

karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana

Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,

greyfurt, ayva, Trabzon hurması


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı besleninPortakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin



OCAK

Balık: Kefal, tekir,kırlangıç , strongilos, levrek,

Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa,ıspanak, pazı, karaturp, kırmızı turp

Meyve: Elma,nar, portakal, armut, ayva, greyfurt

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin

Hareketsiz geçen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini

düzenlerSoğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok

tüketilmesi gereken besinlerden


ŞUBAT

Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,

Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, turp

Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın


MART

Balık: Levrek, kalkan, kefal

Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli

Meyve: Elma, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Mart, yaza hazırlık ayıdır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş ayıdır Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen

göstermek gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli


NİSAN

Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya

Sebze: Taze soğan, tazesarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul

Meyve: Can erik

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin Sütlü hafif tatlılar pişirin Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için Hafif ama sağlıklı beslenerek

ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


MAYIS

Balık: Barbunya,levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,

Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci,domates, salatalık

Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Çilek kısa ömürlü bir meyve İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir


HAZİRAN

Balık: Mercan, levrek, barbunya

Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına

kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu

ıspanak, semizotu, rezene, marul,üzüm yaprağı, taze soğan, tazesarımsak,

dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi

Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kısa ömürlü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı


TEMMUZ

Balık: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya

Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze

fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık

biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi

Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekili


AĞUSTOS

Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye

Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,

sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı

salçalık biber

Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen,

karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı Meyveleri bol yiyin Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlüköğünlerinize paylaştırın


EYLÜL

Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç

Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,

kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber

Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekirBol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar

tüketmeye özen gösterin



ALINTI

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.