![]() |
Yunus Emre'yi Ne Hale Getirdiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre'yi Ne Hale GetirdilerYunus Emre'yi ne hale getirdiler ![]() Yunus Emre'yi de iki paralık ettiler ![]() ![]() Trabzon Ganita Park'ta bulunan Yunus Emre büstü görenleri şaşkına çeviriyor ![]() ![]() Üniversiteli gençlerin takıldığı parkta Yunus Emre büstünü görenler kendilerini gülmekten alamıyor ![]() ![]() ![]() Nedeni çok basit aslında ![]() ![]() ![]() Daha sonra fikir değiştirilerek, Yunus Emre yerine Koreli bir düşünürün büstünün parka yerleştirilmesine karar veriliyor ![]() ![]() Hal böyle olunca da tanıtım yazısında Yunus Emre yazısı kala kalmış ![]() ![]() 200 TL'lik banknota parası basılan Yunus Emre üniversiteli gençlerin ezberini bozuyor ![]() ![]() Yunus Emre kimdir? Hayatı Yeni 200 liranın arka yüzünde portresi yer alan ve "Yaratılanı hoş gör / Yaratandan ötürü" dizeleriyle tanınan Yunus Emre'nin, 1240-1320 yılları arasında yaşadığı tahmin ediliyor ![]() Türk kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkılar sağlayan Yunus Emre'nin, Türk tasavvufunun dilde ve şiirde kurucusu olduğu belirtiliyor ![]() Anadolu'da Yunus Emre'ye ait olduğu iddia edilen birçok mezar ve türbe bulunuyor ![]() Şiirlerindeki dil Ozanlığının yanısıra dili, düşünceleri, işlediği konularla Anadolu'da gelişen Türk edebiyatının en büyük adlarından sayılan Yûnus Emre, yalnız halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkiledi, yaşarlığını çağlar boyu sürdürdü ![]() ![]() Tasavvufla, İslam düşüncesiyle beslenen dizelerinde insanın kendisiyle, nesnelerle, Allah'la ilişkilerini işledi, ölüm, doğum, yaşama bağlılık, İlahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı ![]() Şiirlerinden seçmeler Girdim Aşkın Denizine Girdim aşkın denizine bahrılayın yüzer oldum Geştediben denizleri Hızır'layın gezer oldum Cemalini gördüm düşte çok aradım yazda kışta Bulamadım dağda taşta denizleri süzer oldum Sordum deniz malikine ırak değil salığına Girdim gönül sınığına gönülleri düzer oldum Viran gönlüm eyledim şar bunculayın şar nerde var Haznesinden aldım gevher dükkan yüzün bozar oldum Ben ol dükkan-dar kuluyum gevherler ile doluyum Dost bağının bülbülüyüm budaktan gül üzer oldum Ol budakta biter iman iman bitse gider güman Dün gün isim budur heman nefsime bir Tatar oldum Canım bu tene gireli nazarım yoktur altına Düştüm ayaklar altına topraklayın tozar oldum Tenim toprak tozar yolca nefsim iltir beni önce Gördüm nefsin burcu yüce kazma aldım kazar oldum Kaza kaza indim yere gördüm nefsin yüzü kara Hümeti yok Peygamber'e bentlerini bozar oldum Bu nefs ile dünya fani bu dünyaya gelen hanı Aldattın ey dünya beni işlerinden bezer oldum Yunus sordu girdi yola kamu gurbetleri bile Kendi ciğerim kanıyla vasf-ı halim yazar oldum İlim İlim Bilmektir İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır Okumaktan murat ne Kişi Hak'kı bilmektir Çün okudun bilmezsin Ha bir kuru emektir Okudum bildim deme Çok taat kıldım deme Eğer Hak bilmez isen Abes yere yelmektir Dört kitabın ma'nisi Bellidir bir elifte Sen elifi bilmezsin Bu nice okumaktır Yiğirmi dokuz hece Okursun uçtan uca Sen elif dersin hoca Ma'nisi ne demektir Yunus Emre der hoca Gerekse bin var hacca Hepisinden iyice Bir gönüle girmektir |
![]() |
![]() |
|