![]() |
Büyü Dükkani |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Büyü DükkaniBüyü dükkaniUzak diyarlardan birinde bir ülkede, yemyesil tepelerin arasinda, kisin bembeyaz bir kar örtüsü ile, baharda rengarenk kir cicekleri ile kaplanan bir vadi vardi ![]() olarak anilirdi ![]() dukkanda yasananlardi ![]() adi "Büyü Dükkani" idi ![]() Buyu Dukkani'nin sahibi, ak sacli, ak sakalli bir ihtiyardi ![]() ![]() disaridan goruntusu tipki bir ev gibiydi ![]() ahsaptan yapilmis olan bu binaya, bir verandadan giriliyordu ![]() karsilasiyordunuz ![]() ![]() Ancak bu kalabalik goruntu icinde cok etkileyici bir duzen goze carpiyordu ![]() bozulmuyordu ![]() ![]() icinde, arka taraftaki bolmeye acilan bir kapi vardi ![]() banyo ve yatak odasi bulunuyordu ![]() ![]() Her insanin, yasaminda cok istedigi ancak sahip olamadigi birseyler vardir ![]() ![]() ![]() istedigi seyler ![]() ![]() ![]() ![]() sinirlamak zorunda degildiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her yerde oldugu gibi bu dükkanda da almak istediginiz seyin bir bedeli vardi ![]() ![]() hükmü yoktu ![]() düsüncesiyle, cepleri kabarik gelirlerdi ![]() ![]() Dükkan sahibi yasli adam, her sabah gün agarirken kalkar, kendine büyük bir fincan kahve yapar ve bir insanin isteyebilecegi her seyin var oldugu dükkaniyla gurur duyarak kahvesini yudumlardi ![]() sallanan koltuguna oturur ve içeri dolan gün isiginin yardimiyla okumaya baslardi ![]() ![]() O güne kadar dükkana gelen hiçbir müsteriyi geri çevirmemisti dükkan sahibi ![]() alarak gelir ve mutlaka alabilecegi en iyi seyi almis olarak çikardi ![]() sey istedigi seyden çok farkli olurdu ![]() ![]() Yasli adam ara sira, okudugu kitaptan basini kaldirir, yolu gören pencereye bir göz atardi ![]() dükkana yaklasana kadar izlemeyi severdi ![]() ![]() müsteriyi iyi anlayabilmek için bosaltirdi ![]() Sabah disari baktiginda, yagan karin yolu iyice kapattigini gördü ![]() ![]() hergün bir müsteri agirlardi ![]() günler olurdu ![]() ![]() issizlik içini ürpertmisti ![]() ![]() beyazinin kamastirdigi gözlerini kirpistirip tekrar baktiginda, bunun yaklasmakta olan bir insan oldugunu anladi ![]() ![]() Gidip sobasina bir odun atti ve tam pencerenin karsisindaki sallanan koltuga oturup, müsterisini beklemeye koyuldu ![]() gününde epeyce üsümüs, yorgun düsmüs olmaliydi ![]() kadar, gözlerini hiç ayirmadan izledi onu ![]() ![]() eden gicirtiyi duymaktan çok hoslanirdi ![]() ![]() edinmisti yasli adam ![]() Çünkü, hemen herkes o kapinin önünde durup, bir kez daha düsünürdü ![]() çalmaktan vazgeçip dönenler, az da olsa olmustu ![]() ![]() ![]() Açtiginda, karsisinda soguktan kizarmis elleriyle atkisini çikarmaya çalisan bir erkek gördü ![]() "Iyi sabahlar, girebilir miyim?" diye sordu müsteri ![]() Dükkan sahibi, müsterisini içeri aldiktan sonra, isinmasi için ona bir kahve ikram etti ![]() karsisinda oturan yasli saticinin ikna edilmesi pek güç olmayan biri oldugunu düsündü ![]() Herhalde o da müsterisini anlar, onun hakli istegini geri çevirmek istemezdi ![]() yapmis olacak miydi? Bir süre söze nasil baslayacagini bilemedi ![]() ![]() bir ifade ile müsterisinin gözlerinin içine bakarak oturan saticinin, alisverisi baslatmaya niyetli olmadigini anladi ![]() ![]() bekleniyordu ![]() ![]() - Ününüzü duyunca çok uzaklardan kalkip geldim buraya ![]() ![]() isterseniz vermeye hazirim ![]() - Istediginiz seyin ne oldugunu ögrenebilir miyim ? - Bakin, ben elli bes yasindayim ![]() ![]() ![]() tahammülüm yok ![]() ![]() - Elbette mümkün ![]() ![]() istediginizi anlayabilmem için, bana geri istediginiz hayatinizi biraz anlatabilir misiniz? Dükkan sahibinin sordugu soru, müsteriyi iç dünyasina döndürmüstü ![]() önünden geçen sahnelerin kendi yas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() birbirlerine karisarak geçip gittiler ve geride yalnizca issiz bir hüzün biraktilar ![]() Hüznünün yüzüne yansimasina engel olamayan müsteri, yasli saticinin sorusu karsisinda ancak sunlari söyleyebildi: - Geçmis yasamimda birçok hata yaptim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gün bir de baktim ki, hayat yanimdan geçip gidiyor ![]() çare aramaya basladim ![]() ![]() ![]() hiçbiri kar etmedi ![]() ![]() ![]() içimde bir isik yandi ![]() ![]() Kendimi çok çaresiz hissediyorum ![]() ![]() - Yani, siz pismanlik duydugunuz hayatinizi yeniden yasamak mi istiyorsunuz? - Elbette hayir ![]() ![]() ![]() tekrarlamayacagim ![]() - Herhalde bunu çok istiyorsunuz ![]() - Evet, hem de her seyimi verecek kadar ![]() - Peki, benim size verecegim elli bes yilin karsiliginda siz bana ne verebilirsiniz? - Ne isterseniz? - Sanki bunun için herseyden vazgeçmeye hazir gibisiniz ![]() - Hiç kuskunuz olmasin ![]() ![]() ![]() Yasli adam, ellerini sakallarinda dolastirir, kendini sallanan koltugunun devinimlerine birakmisti ![]() ![]() pazarligin bitmesini beklediginden emindi ![]() ![]() nedenle, yasli adam, pazarligin basindaki düsünce yolculuklarinda yalniz kalirdi ![]() ![]() Koltugu ile birlikte öne dogru egilerek müsterisinin gözlerinin içine bakti ve agir agir konusmaya basladi: - Beyefendi, her ne kadar siz elli bes yil karsiliginda bana herseyinizi vermeye hazir olsaniz da, ben sizden bir tek sey isteyecegim ![]() - Dileyin benden ne dilerseniz ![]() - Belleginizi ![]() ![]() ![]() - Anlamadim? - Belleginizi dedim ![]() ![]() ![]() ![]() - Ah evet anladim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Emin misiniz? - Neden olmayayim? Elli bes yil kazanacagim ![]() - Belleginizi, içindeki her seyle birlikte bu dükkanda birakip gideceksiniz ![]() ![]() neden geldiginizi bile ![]() ![]() ![]() - Daha iyi ya! Her seye yeniden baslayacagim ![]() - O halde, korkarim elli bes yil sonra buraya tekrar gelirsiniz ![]() ![]() - Hayir hayir ![]() ![]() ![]() ![]() Ve yine söz veriyorum, su ana kadar yaptigim hatalarin hiç birini tekrar etmeyecegim ![]() - Isterseniz baska sözler vermeyin ![]() ![]() Yasli adamin son sözleri, müsterinin duraklamasina neden olmustu ![]() ![]() - Nasil yani? Buradan çiktigimda hiçbir sey hatirlamayacak miyim? Sizinle konustuklarimizi bile, öyle mi? - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yani hiçbir seyi mi ? Buraya neden geldigimi, sizin kim oldugunuzu ve hatta ![]() ![]() ![]() - Ne yazik ki! Yasli adam, su anda pazarligin sonuna geldiklerini hissediyordu ![]() hoslandigi görüntüsüydü ![]() bir süre sessiz kaldi ve bekledi ![]() yaradigindan emindi ![]() gözbebekleri, yasli satici için, sessizligin içinden çikacak sesli bir coskunun habercisi gibiydi ![]() yaniltmadi: - Sanirim ne demek istediginizi simdi anliyorum ![]() ![]() ![]() biliyor musunuz? Bir kadinin, çok istedigi bir tokayi, saçlari karsiliginda satin almasina ![]() ![]() ![]() ![]() istedigimden çok farkli bir seyle çikacagimi söylemislerdi de inanmamistim ![]() yasamimi alip gidiyorum ![]() ![]() - Bir sey degil ![]() ![]() ![]() Yasli adam, müsterisini gözden kaybolana dek gülümseyerek izlerken, aklindan Santayana'nin bir sözü geçiyordu: "Geçmisi hatirlamayanlar, onu bir kez daha yasamak zorunda kalirlar ![]() *Alinti* |
![]() |
![]() |
|