Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
defteri, refiye, teyzemin

Refiye Teyzemin Defteri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Refiye Teyzemin Defteri

…Refiye teyze annemin ablasi degildi,annemiz tarafindan yakin akrabamizdi,ona Refiye teyze derdik,annemin halasinin kizi oluyormus, yani kuzenlerBen Refiye teyzeyi cok yakindan tanimiyordum,bazen annemle telefonda gorusurler ve kisa konusurlardi Refiye teyze nasilmis diye anneme sordugum zaman, annemde iyiymis kizim derdi…Refiye teyze bizden bir kac saat otedeki bir sehirde yasiyordu,bilemedigim sebeblerden dolayi ne annem onlara gider ne de Refiye teyzem bize gelirdizaman zaman annemin zavalli kadin deyip goz yasi doktugunu gorurdum, bazende yuce tanrim ona sabir ver dedigini duyardim
…Annem bir hayli yasliydi ve kalp rahatsizligi vardi,Refiye teyzeme de abla diye hitap ettigi icin teyzenin annemden daha yasli oldugunu tahmin ediyordumAnnem bizle beraber kaliyordu, kocam ve ben calistigimiz icin ev islerinde bize yardim ediyor ve cocuklarlada ilgileniyorduBir aksam uzeri aksam yemegini yerken telefon caldi,annem telasla gitti ve telefona sarildi, dikkat ediyordum karsisindakini dinlerkende yuzu soluyordu,bende heyecanla yerimden kalkip annemin yanina gittim, annem uzgun bir sesle, Refiye teyzen vefat etmis yavrum dediDurum ciddiydi, ahizeyi elinden aldim,karsi ucta Refiye teyzenin kizi Nazan vardi,bas sagligi diledikten sonra cenazenin ne gun defnedilecegini sordum, yarin ikindide dedi,kisa bir konusmadan sonra cenazeye gelecegimizi soyledim,,o gece gec saatlere kadar annemle Refiye teyze hakkinda konustuk, annem sadece kadinin gencligini biliyordu, evlendikten sonra kadin icine kapanmis adeta bir sir kupu olmustuAnnemin kalbi pek iyi degildi,cenazeye gelmemesini istedim o da Kabul etti, Sali gunu cocuklari anneme birakip kocam Hakan ile erken saatlerde yola ciktik 3 saat sonra kasabaya geldik

…Adresi Arastirip sorusturup evi bulduk,kucuk iki odali kiralik bir evdi,anladigima gore Refiye teyze en kucuk ogluyla beraber yasiyordu, teyzenin esi bes yil kadar evvel vefat etmisti,cok gec haber aldigimiz icin onun cenazesine yetisememistikEvde teyzenin iki oglu ve bir kizi vardi kizin gozleri cok yasliydi durmadan agliyordu,ogullari ise pek orali degilmis gibi bir goruntu icindeydilerCenaze camide bekliyordu, ama evdeki her 3 kisi devamli odalara girip etrafi karistiriyor kendilerine yariyacak bir sey varsa alip bir kenara koyuyorlardi,yani daha cenaze defnedilmeden,birkac kirik dokuk esyayi paylasmaya calisiyorlar, ayrica kiyida kosede teyzemin altinlari veya parasi varmi diye her yere el atiyorlardionlari oyle gordukce kendimden utaniyordum

…Ogleden sonra cenaze defnedildi ve eve geldik,kimsenin yapacagi bir sey yoktu,her kes kendi havasindaydi,kocam bir an evvel yola cikmamiz icin israr ediyordu,basim agriyordu yorgun ve uzgundum,kuzenim Nazan,istersen bos odada biraz uzanabilirsin dedi Ben peki dedim, kocamda bende bu firsatta biraz kasabayi dolasayim diyerek arabasiyla carsiya ciktiBir kac kisiyle cenaze kaldirilmisti, zavalli teyzem sanki hayatta kimsesi yokmus gibi bir cok gelenekler yerine getirilmeden defnedilmisti, benim bildigim cenazeden sonra yemek verilir, aksam kuran okunurdu, ama hic bir sey cocuklarinin umurlarinda degildi

Bir kac saat dinlenmek icin bos odaya girip misafir yatagina uzandim,uyumak istiyordum ama uyuyamiyordum,karsidaki duvardaki rafta birkac din kitabi vardi,uzandigim yerden kalkip kitaplari karistirmaya basladim,dualar ve dini hikayeler anlatan kitaplardi, iki kitabin arasinda basit bir okul defteri gordum, allah allah deyip elime aldim defter teyzemin yazilariyla doluydu,nasil yaptiysam yaptim defteri cantama koydum,biraz uyudugumu zannediyorum sonra odamin kapisi calindi esim hadi kalk cok gec kalmadan gidelim yolda arabada uyursun diyordu, toparlandim, yuzumu yikadim,kuzenim Nazan bu gece burda yatsaydiniz abla filan diye israr etti , yarin her ikimizinde isi oldugunu soyleyip ayrildikbir kac saatlik yolculuktan sonra evimizde olduk, kisaca anneme durumu anlattim ve gelmedigi icin iyi yaptigini soyledim

…Teyzemin evinden aldigim okul defterini yatak odamda bir yere koydum, aslinda yapmamam gereken bir seydi ama nasil olduysa merak edip almistimHafta sonuydu,esim cocuklari alip futbol macina gitti, annemde alt kattaki komsuya caya gitti, bende evin islerini bitirdikten sonra televizyonun karsisina gecip dizi seyretmeyi dusunuyordum bu arada Refiye teyzenin evinden aldigim defter aklima geldi, gidip yatak odasindan onu aldim, sonra kendime bir fincan kahve yaptim ve koltuga coreklenip defteri okumaya basladim
…Defterin basinda <<Ben Refiye ne yasadim ne de yasiyabildim >>diye yaziyordu, Refiye teyze yasaminin bir kismini bu deftere yazmisti,duzgun bir el yazisi degildi zaman zaman harfleri okumakta gucluk cekiyordum

Birinci sahifeden okumaya basladim<< O zamanlar 19 yasindaydim,iki sokak otede oturan Ahmedi seviyordum, oda beni seviyordu,gizli gizli bulusuyorduk Ahmet askere gidecekti, beni bekle Refiye askerden gelir gelmez seninle evlenecegim diyordu,onu seviyordum seni bekliyecegim Ahmet diyordum, kisa bir zaman sonra Ahmet askere gitti,kiz kardesi vasitasiyla bana mektuplar gonderecektiilk mektubunu sabirsizlikla bekliyordum
…Bir gun carsidan eve yururken yanimda bir araba durdu,icinden cikan iki kis beni zorla surukleyip arabanin icine attilar,biri basima tabanca dayayip sesimi cikarirsam oldurecegini soyluyordu,birkac saat kadar gittik, sonra bir koy evinin onunde durduk,yine beni zar zor iceri cekip bir odaya aldilariki adam ve bir kadin vardi adamlardan biri seni Hasim icin kacirdik, onun karisi olacaksin,biraz sonra imam gelecek ve nikah kiyacak,sakin bagirip cagirma kacmayada kalkma, zaten senin Hasimle kactiginin dedikodusunu cikardik bile dedi Hasim’i biraz taniyordum muhitin serserilerindendi devamli icerler nara atarlar sarhos gezerler adam doverlerdi,Hasimin adini duyunca dunyam basima yikildi,firsat bulsam kacacaktim ama nerde oldugumu bile bilmiyordum,birkac saat sonra hoca ve iki kisi geldi hic istemedigim halde imam nikahi yaptilar,hic bir sey dusunemiyordum,haydutlarin elindeydim…iki saat sonra da Hasimle bizi bir odaya kapadilar ve Hasim zorbalikla bana sahip oldu,sen benim karimsin benim malimsin,yarin birileri gidip babanla konusacaklar,jandarmaya sikayet etmesin diyede bir miktar para verecekler dedi

Bir carsi donusu bir anda hayatimi degistirdi,istemeyerek Hasimin karisi oldum,bunlar belali insanlardilar cogu silahli gezerlerdiBabam namus belasina sikayetci olmamisti,ortalik yatistiktan birkac gun sonra resmi nikah kiyildi,namusum kadinligim elden gitmisti,ayni zamanda ne yapsam bu belali insanlarin elinden kurtulamiyacagimi biliyordum…Nikahtan sonra Hasimlerin evine yerlestik annesi babasi ve iki erkek kardesi hep beraber yasamaya basladik,ben evin hizmetcisi olmustum,her seye kosuyor her dediklerini yapiyordum, Hasim cogu zaman eve sarhos geliyor,luzumsuz yere beni dovuyor,ailesine daha cok saygi gostermemi istiyordu, kendi ailemi cok nadir goruyordum Hasim onlarla gorusmemi adeta yasaklamistibir muddet sonra bir oglumuz oldu,sonra bir kizimiz daha sonra bir oglumuz,Hasim ayni Hasimdi,ne is yaptigini ben bile bilmiyordum cogu zaman ailesinden geciniyorduk,cogu Gunlerde Hasim eve sarhos gelir,zorla bana sahip olur,bana kole muamelesi yapardi,kacacak siginacak hic bir yerim yoktu,uzerime giyecek dogru durust bir elbise bile almiyordu…

Ev kalabalik oldugu icin bir zaman sonra Hasim kucuk bir kiralik ev tuttu eve goturecek esyamiz bile yoktu,bir parca olsun rahatlamis gibiydim,Hasimin tabancasi vardi cogu zamanlar tabancayi basima dayayip her istedigimi yapacaksin dinlemezsen seni vururum diyordu,kimi zamanda bogazima bicak dayiyordu, bicak kemige dayaniyordu ama caresizdim, 3 tane cocugumuz vardi, Hasimi terk ettigim an beni vurup oldurecegini biliyordumbir zaman sonra Hasim eve arkadaslar getirmeye basladi, onlara raki sofrasi kuruyordum yiyip icip eyleniyorlar eziyetlerini ben cekiyordumher ickiden sonra hasim beni yataga firlatiyordu,isini gordukten sonra cekip gidiyordu,onun kolesi gibiydim, ne kadinligimi nede disiligimi yasiyordumbir gun yine aksama eve arkadaslarini getirecegini aksama sofra hazirlamami soyleyince,bende isyan edip biktim senin arkadaslarinda deyince yarim saat beni dovdu,bicagini bogazima dayayip bana bak kadin bana karsi gelme,bizim torelerimizde kadinlar kocalarina karsi gelmezler gelenlerde kendilerini mezarlikta bulurlar deyip cekip gitti Benim icin artik intihar tek kurtulus yoluydu,ama yapamiyordum

Evdeki huzursuzluk ve kavgalar cocuklara da tesir etmisdi, bir muddet sonra buyuk oglumuzun bagimli oldugunu ogrendik, Hasim oglumuzu kotu sekilde dovdu aslinda cocugun dayaga degilde tedaviye ihtiyaci vardi ama Hasim anlamiyordu,kisa bir zaman sonra oglumuz hapislere girip cikmaya basladi, uyusturucu parasi bulmak icin hirsizliklar yapiyordu
…Kizimiz 17 yasina girince oda hic tanimadigi bir erkege kacip hayatini zehir etti ana ve kizin kaderi ayni olmustuama hic bir sey Hasimin umurunda degildi, parasi oldugu zamanlar once raki masasini kurdurup arkadaslarini davet ediyordu,ama evde yiyecek varmi yokmu bu ev nasil donuyor hic umurunda degildi
Bir gun polisler kapiya dayanip kucuk oglumuzunda hirsizliktan tutuklanip ceza evine gonderildigini soylediler, Hasim benim iyi bir anne olmadigimi soyleyip beni sucluyor ve dovuyordu

…Yillarim izdirap ve uzuntu icinde gecmeye devam etti 45 yasimdayken 65 yasindaki kadinin yasina eristim belim bukulmus saclarim erkenden agarmistikocamin sirret ve barbarligindan hic bir akrabamiz yanimiza sokulamiyorlardi,karimi rahat birakino cokdan sizden cikti diyordu…Hasim 55 yasina gelmisti icki ve sigara onuda bir hayli bitirmisti,tam 30 yildir bana yapmadigini birakmamisti oturdun kabahat kalkdin kabahat sirtimdan sopa eksik olmamisti,,,Bir aksam mucize olarak icmedi sonra yanima gelip bu gune kadar sana cok cektirdim, ama soz veriyorum bundan sonra seni yasatacagim, once ben tovbekar olacagim sonrada hacca gidip haci olacagim dedi, kocama bakiyor ama soylediklerine inanamiyordum,kisa bir zaman sonra sigarayi ve ickiyi birakti,hac icin gerekli islemleri yaptirdi benimde hacca gitmemi istiyordu, ben hac icin hazir degildim istedigini reddedince yine beni tartaklayacagini saniyordum ama yapmadi, gozlerinden yaslar dokulmeye basladi gorduklerime inanamiyordum
Karsimda agliyan adam benim otuz yillik kocammiydi,, Hac icin kararliydi, giderken boynuma sarilip senden ozur dilerim karicigim biliyorum sana cok cektirdim ama bundan sonra her seyler degisecek hakkini helal et dedi,, hakkimi helal ediyorum diyemedim, hayirlisiyla git hayirlisiyla gel dedimHasim hacca gitti geldi ondan sonra cok degisik bir insan oldu camiye gitmeye basladi,ickici ve kumarbaz Hasim haci Hasim olup cikti,onun haci olmasi benim icimdeki kini hic bir zaman sondurmedionu hic bir zaman affetmedim, ac yattigim gunleri yedigim dayaklari asla icimden atamadim
Hacdan Donusunden bir yil sonra Hasim vefat etti, 32 yil dehset icinde yasadim, iki oglum sabikali uyusturucu bagimlisi oldu, kizim bir zaman sonra beyaz kadin tuccarlarinin eline dusup kendini satmaya basladi, 32 yillik evliligimde ne kadinligimi, ne disiligimi ne’de anneligimi yasadim,eger obur dunyada hesaplasmak varsa iki elim yakanda olacak Hasim

Bu defteri okumaya baslarken kendime kahve yapmistim,o kadar deftere dalmisimki kahve oldugu yerde sogumus buz gibi olmus, defteri kapattiktan sonra kahvemi mikro dalgaya koyup tekrar isittim,gozlerimden dokulen yaslara hakim olamiyordum zavalli teyzecigim, bu hain adam sana ne kadar cektirmis ,insallah obur tarafda cennet varsa orda rahat edersin dedikten sonra Refiye teyzem icin birkac dua okudum,bir kizim ve bir 0glum vardi onlar gozlerimin onune geldi yuce tanrim zamani gelince onlara da hayirl esler ver deyip dua ettim

Sirako_hox tarafindan yazilmistir
Fiction
Okuyanlara yuzlerce tesekkurler
7 mart 2010 sydney

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com