![]() |
&Quot;Münevver&Quot; Türküsü’Nün Hikâyesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Münevver&Quot; Türküsü’Nün Hikâyesi"MÜNEVVER" TÜRKÜSÜ’NÜN HİKÂYESİ Ana kız, evin önünde konuşuyorlar ![]() ![]() ![]() -Ana bu türküyü ne zamandan beri söyler durursun, bazen de söylerken gözlerinden yaşlar süzülür ![]() ![]() -Var tabi, olmaz mı? Bayramşah’daki halasının oğluna gelin giden, Yağbastı Köyü’nün güzel kızı Münevver’in türküsü bu ![]() -Anlat hadi ana, ne olursun anlat da dinleyeyim! -Münevver, halasının evine gelin gittiği için fazla yabancılık çekmez, Mehmet’i de çok sevdiğinden aile ile çabuk kaynaşır ![]() ![]() ![]() ![]() -Mehmet, oğlum sen Münevver hakkında söylenenleri hiç duy-muyor musun? Yahu insan içine çıkamaz oldum! Şu karının terbiyesini versene artık! -Baba, ben karımı bilmez miyim? Yalan bunlar, yalan! Gittikçe hırçınlaşan ve kuşkulanan kayınbaba, bir gece hayvanları yemlemeye giden Münevver’i gizlice takip eder ![]() ![]() ![]() -Seni namussuz seni, demek elin adamıyla fingirdiyorsun ha? -Yok baba! Ben hayvanlara yem veriyordum, onlarla konuşuyordum baba! Ne adamı, sen nediyorsun? -Öfkesinden gözü dönmüş olan kayınbaba, gelinini dinlemez, Baltayı başından indirir ve Münevver’i oracıkta öldürür ![]() -Bir başka rivayete göre; kayınbabanın gelininde gözü varmış ![]() Bir gece, hayvanları yemlemek için ahıra giden Münevver’in peşinden gitmiş, ona saldırmış ![]() ![]() -Baba, sen ne yapıyorsun? Utanmıyor musun? -Yok kızım, ahırda korkarsın diye geldiydim… -Vay namussuz, vay! Sonra? -Kayınbaba telaşlanır, olayın köyde duyulmasından korkar ve ele geçirdiği balta ile gelinini öldürür ve samanların içine gömer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Gelinim hakkında çıkan dedikodulara dayanamadım ![]() Münevver’i tanıyan ve çok seven arkadaşları bu ağıtı yakarlar, sonra türkü olur, dilden dile söylenerek bugünlere gelir ![]() MÜNEVVER Adım Münevver’dir gülmedi başım, Bu cihanda yoktur emsalim, eşim ![]() Pınarın yolunu ben bulamadım, Bulup da testimi dolduramadım ![]() Halam evi deyip gönül bağladım, Yârelerim koygun ondan ağladım ![]() Münevver giydiğin jarsedir jarse, Bütün emsallerim yanıma gelse ![]() Bayramşah’la Yağbastı’nın arası, Pek mi koygun Münevver’in yarası ![]() Gördes’den savcılar, hakimler gelsin, Yaralı koluma kelepçe vursun ![]() Haberim ahbaplarıma duyuruldu, Gelinimi kestim ![]() Gördes’de tez mahkemeler kuruldu, Sorgu sual soruldu ![]() Meydanlara dar ağacı kuruldu, Gelinimi kestim ![]() Duyun dostlarım, ahbaplarım duyun Gelinimi kestim ![]() ALINTIDIR |
![]() |
![]() |
|